Heerlijke tiramisu cupcakes

Waarom heb ik deze tiramisu cupcakes nooit eerder bedacht en gemaakt? Geen idee! Ze zijn zo lekker én heel erg leuk om te maken. Niet alleen ik was mega enthousiast over het resultaat maar ook de visite.

Ik kwam op het idee toen ik de nieuwe Senseo Switch thuis kreeg. Met dit koffieapparaat kun je een hele kan koffie zetten maar ook losse kopjes. Heel erg handig, want ik herken het probleem. Veel mensen in mijn omgeving hebben een Senseo of ander koffieapparaat, vooral om ‘s morgens een lekker bakkie voor zichzelf te zetten. Maar als tijdens je verjaardag de huiskamer vol zit met visite dan ben je constant op en neer aan het lopen. Of je moet weer een ander koffieapparaat van zolder halen om een hele kan te zetten. Allemaal onhandig gedoe.

Maar nu heeft Senseo dus dit nieuwe apparaat op de markt waarbij je binnen enkele seconden switcht van losse kopjes naar een grote kan koffie of andersom. Dus de oude vertrouwde Senseo met pads of een kan met filter en je favoriete gemalen koffie. Ik heb hem is een stoere rode kleur maar hij is er ook in het wit en in het zwart.

En als je dan toch visite over de vloer hebt of iets te vieren hebt, maak dan deze heerlijke tiramisu cupcakes voor erbij. Met een lichte koffiesmaak en een romige mascarponetopping en cacao. Maar pas op, voor je het weet staan ze elke week op je stoep ;)

Recept Tiramisu cupcakes

Gebak – 35 min + 18 oventijd + afkoelen – 10 stuks

Ingrediënten
Cupcakes:
180 gr boter
1 zakje vanillesuiker
3 eetlepels melk
150 gr suiker
3 eieren
180 gr zelfrijzend bakmeel
Snufje zout

Koffielikeur:
1 kopje sterke koffie
2 eetlepels suiker
Scheutje likeur b.v. marsala of amaretto (optioneel)

Topping:
250 gr mascarpone
200 gr crème fraiche
50 gr suiker
Cacao poeder

Materialen:
Papieren muffinvormpjes
Muffinbakblik
Spuitzak
Zeefje

Bereiding
Zet een kopje koffie en voeg hier de 2 eetlepels suiker en likeur aan toe en laat afkoelen. Verwarm de oven voor op 200 graden. Mix de boter met de suiker en vanillesuiker romig. Voeg dan één voor één de eieren toe en mix tot deze helemaal zijn opgenomen, ca 3 minuten. Voeg dan de melk toe en mix er kort doorheen. Spatel of mix langzaam het meel er kort door. Vul de vormpjes met het beslag. Zet ze 18 minuten in de oven.

Meng ondertussen de mascarpone met de creme fraiche en 50 gr suiker en zet daarna in de koelkast. Haal de muffins uit de oven en besprenkel met de koffielikeur, ongeveer 2 a 3 theelepels per muffin. Laat ze helemaal afkoelen. Doe het mascarpone mengsel in de spuitzak en maak toefjes op de cupcakes. Zeef er op het laatst een beetje cacao over heen. Bewaar de tiramisu cupcakes op een droge en koele plek maar niet in de koelkast.

Tip: wil je ze een dag van te voren maken? Bewaar de cupcakes zonder topping in een afgesloten trommel en het mascarpone mengsel in de koelkast. Spuit er vlak van te voren de toefjes op en bestrooi met cacao.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Senseo.

Vind je dit leuk?
4 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel