Tikka masala curry met pompoen

Nu de herfst in volle gang is heb ik een heerlijk recept voor jullie, namelijk een curry met pompoen en spinazie. Echt comfort food waar je lekker bij opwarmt en met lekker veel groenten.

De herfst is echt mijn favoriete seizoen wat eten betreft. Maar dat geldt niet voor het weer, geef mij dan maar de lente of zomer. Maar ik ben dol op heerlijke warme en volle smaken en geuren. Vooral kaneel, appel en pompoen zijn favoriete ingrediënten. En ook paddenstoelen om niet te vergeten.

Ook een curry gerecht past perfect in dit herfstige plaatje want hierin worden ook vaak warme en aromatische kruiden gebruikt zoals garam masala, een licht zoet specerijenmengsel uit India. Een van de meest bekende curries is de tikka masala, deze bestaat uit kruidige kip in een romige tomatensaus. Maar het leek me leuk om hier een nieuwe en vegetarische en tevens vegan variant op te maken met pompoen en spinazie. En die is super goed gelukt! Mocht je toch het vlees missen dan kun je ook een deel van de pompoen vervangen door stukjes kip.

Curry recepten bestaan vaak uit lange ingrediëntenlijsten met veel verschillende kruiden. Ik heb het beperkt gehouden met ingrediënten die makkelijk verkrijgbaar zijn. Zo maak je toch makkelijk zelf deze curry zonder gebruik te maken van pakjes of zakjes. De basis van de saus begint met Heinz Tomato Puree, deze is dubbel geconcentreerd en geeft extra veel smaak aan het gerecht. Daarna volgt een pak Heinz Tomato Frito, deze tomatensaus is fluweelzacht en daarom een ideale basis voor in curries of andere gerechten. Als laatste gaat er nog wat kokosmelk doorheen om de saus extra romig te maken. Alle drie de ingrediënten heb ik altijd wel op voorraad liggen want je kunt er alle kanten mee uit. En in plaats van verse spinazie en pompoen kun je ook deze groenten uit de vriezer gebruiken. Dan hoef je helemaal niet meer de deur uit ;)

Om de tikka masala af te maken serveerde ik er nog rijst, naanbrood en cashewnoten bij. Je kunt er ook nog bijvoorbeeld een frisse salade bij serveren of maak Indiase raita van yoghurt en komkommer. Als garnering van het gerecht koos ik voor koriander, lekker fris! Maar niet iedereen is dol op koriander dus je kunt deze ook vervangen door platte peterselie of een fijngesneden bosuitje.

Recept tikka masala curry met pompoen

HOOFDGERECHT – 30 MINUTEN + 15 MIN OVENTIJD – 2 A 3 PERSONEN

Ingrediënten
2 cm gember
1 ui
1 blikje Heinz Tomato Puree
1 pak Heinz Tomato Frito a 350 gr
400 gr pompoen, in blokjes
1 eetlepel garam masala
1 theelepel kurkuma
300 gr verse spinazie
150 ml kokosmelk
Olie om te bakken

Kruidenmengsel:
1 theelepel paprikapoeder
½ theelepel kaneel
1 teen knoflook, geperst
Snufje chili
1 eetlepel olie

Voor erbij:
Naanbrood
Handje cashewnoten
175 gr rijst
Verse koriander

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de pompoenblokjes in een kom en voeg de kruiden toe voor het kruidenmengsel en de olie. Schep door elkaar en verdeel de gekruide pompoenblokjes over een bakplaat met bakpapier. Rooster ze 15 à 20 minuten in de oven.

Kook de rijst gaar volgens de verpakking. Hak de gember en ui fijn en fruit deze aan in een pan met een beetje olie. Voeg de garam masala en de kurkuma toe en bak even mee zodat de geuren en smaken goed naar boven komen. Voeg de Heinz Tomato Puree toe en bak 2 minuutjes mee en voeg dan ook de pak Heinz Tomato Frito toe. Giet de kokosmelk erbij en meng de saus goed door elkaar en breng zachtjes aan de kook.

Voeg dan beetje bij beetje de spinazie toe en laat slinken in de saus. Als alle spinazie geslonken is schep je ook voorzichtig de geroosterde pompoenblokjes door de saus (bewaar er eventueel een paar voor de garnering). Serveer de rijst met de tikka masala curry en garneer met wat grof gehakte cashewnoten en koriander en eventueel wat pompoenblokjes. Serveer het naanbrood er los bij.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Heinz.

Vind je dit leuk?
12 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

jonann 5 november 2020 om 18:02

Heerlijk recept ik heb gesmuld.

Simone 5 november 2020 om 11:00

Hoi Sandra, ik heb dit recept gisteravond gemaakt en het was echt om te smullen!!! Heerlijk met al die kruiden, een echte smaakexplosie :). Ik had er zelf nog naanbrood bij gemaakt. Ik ga dit zeker vaker maken!

Lenie 2 november 2020 om 15:25

Hele mooie smakelijk recepten voor mij. Ook kolydraten arm.

M. Herman 26 oktober 2020 om 15:28

Ziet er heel lekker uit. Dit nodigt uit om te gaan koken.

Sandra - LeukeRecepten 26 oktober 2020 om 15:36

thanks! En smakelijk alvast!

Jessie janssens 26 oktober 2020 om 14:12

Sinds ik jou site heb ontdekt door een collega, heb ik de zin in koken terug gevonden! Bedankt voor al jou lekkere recepten te delen. Ik maak alvast de tikka masala met pompoen 🎃

Mar67 28 oktober 2020 om 12:12

Helemaal met Jessie eens!! Geweldige eenvoudige recepten met normale, makkelijke ingrediënten. Elke week kook ik enkele van jou gerechten. Ook ik vind het koken nu leuk. Dank je wel voor je recepten.

Sandra - LeukeRecepten 26 oktober 2020 om 15:36

ah super leuk om te lezen! Daar doe ik het voor :)