Ga naar de inhoud
Hoe bedenk ik mijn recepten?

Hoe bedenk ik mijn recepten?

Dit is een veelgestelde vraag aan mij, daarom leek het me leuk om in een blog te vertellen hoe ik aan mijn inspiratie kom en of ik nog wel genoeg ideeën en inspiratie heb. 

26 juni 2019

Sandra

Ben ik altijd al goed geweest in koken en smaken combineren? Het antwoord is nee. En het is me ook niet echt met de paplepel ingegoten. Vroeger aten we thuis vaak dezelfde dingen zoals een AVG-tje (aardappel, vlees en groenten), lasagne, nasi (uit een pakje) en soep. Helemaal niks mis mee overigens. Maar toen ik op mezelf ging wonen ging er een wereld voor me open, van veel ingrediënten en gerechten had ik nog nooit gehoord. Of ik kende ze alleen van een Knorr wereldgerecht 🙂 

Toen ging ik steeds meer proeven, experimenteren en koken. Ik vond het heel leuk om nieuwe dingen te maken en ingrediënten te combineren. Ik ben van nature een heel nieuwsgierig persoon, met alles eigenlijk. In het begin keek ik vaak in kookboeken, bladerde ik door de magazines en keek op Smulweb en AH recepten voor inspiratie. Ik had op de Allerhande recepten site ook een eigen digitaal kookschriftje waar ik al mijn recepten in opsloeg. Ik leerde welke smaken en ingrediënten goed bij elkaar pasten. Een recept precies volgen vond ik saai, dus ik maakte er mijn eigen versie van. Daarna bedacht en creëerde ik steeds vaker mijn eigen recepten van scratch. Want met koken geld echt de regel hoe vaker je het doet, hoe beter je wordt. 

Ik heb dus geen koksopleiding gedaan maar alles zelf uit interesse en passie bedacht en uitgezocht. Mijn recepten zijn niet moeilijk en gemaakt met simpele ingrediënten, dat spreekt veel mensen aan. Ik laat zien dat iedereen kan leren koken en je daar echt geen chefkok voor hoeft te zijn. Ik vind het een leuke uitdaging om een recept zo makkelijk en snel mogelijk te maken maar dat er ook nog eens leuk uitziet en uiteraard lekker smaakt. Als ik een recept bedenk dan denk ik na over de kleur, bereidingstijd en vooral de smaak. Want die laatste moet goed in balans zijn, als ik iets zouts toevoeg aan een gerecht dan zorg ik ook dat er een zoete tegenhanger in ziet en als ik iets vettigs gebruik zoals spek dan combineer ik dit met iets fris. Dit doe ik ook met structuren zoals zacht en knapperig. Persoonlijk houd ik erg van kaas, dit ingrediënt komt dan ook vaak voor in mijn recepten. Ook houd ik van zoete elementen in mijn gerechten zoals rozijnen, abrikozen of kaneel, de Midden Oosterse keuken is daarom een van mijn favoriete keukens. Maar ook de Italiaanse en Mexicaanse keuken zijn populair bij mij en veel bezoekers.

Tip: Als je een aantal goede basisrecepten kent kun je vanuit daar makkelijk gaan experimenteren

 

Tegenwoordig heb ik een excel lijst met wel meer dan 700 ideeën die ik nog wil maken, dus ik ben nog lang niet door mijn ideeën heen en deze wordt nog bijna dagelijks aangevuld. Als ik ga uiteten of op vakantie ben en ik een lekker gerecht of smaak combi tegenkom schrijf ik deze op om hier vervolgens mijn eigen variant op te maken. Ook kijk ik veel op Pinterest voor ideetjes en bewaar deze op mijn borden. Op mijn eigen Pinterest bord deel ik overigens alle recepten die online komen op LeukeRecepten.

Binnenkort vertel ik in een nieuwe blog hoe ik aan het werk ga als ik ga koken en wat ik met al het eten doe dat ik maak. Bekijk hier al mijn gerechten, hier komen ook alle nieuwste recepten meteen bij te staan.

Groetjes Sandra