Vegan kruidnoten; lekker & verantwoord!

Het is inmiddels bijna december, een maand waarin veel draait om eten en gezelligheid. En we beginnen met sinterklaas waarbij er natuurlijk veel wordt gesnoept, van chocolade letters tot marsepein en pepernoten (of kruidnoten zoals ze officieel heten).

Zelf heb ik al heel wat chocolade kruidnoten op, want die liggen al maanden in winkels. Maar elke keer denk ik, shit alweer een zak leeg. Dus leek het me leuk om een meer verantwoorde versie te maken van kruidnoten die tevens vegan zijn, dus zonder boter, melk of eieren. Voor deze kruidnoten heb ik de patentbloem vervangen door een combinatie van speltmeel en amandelmeel die hogere voedingswaarden hebben. En i.p.v. geraffineerde suiker gebruik ik dadels en wat vanille om ze zoet te maken.

Het is een kleine moeite om ze vegan te maken, maar dit heeft wel grote positieve gevolgen. Hierdoor beperk je namelijk de CO2 uitstoot die vrij komt tijdens het produceren van vlees en zuivelproducten. En daarom heb ik voor dit recept gekozen voor amandelmelk en margarine, deze zorgen tevens voor een lekkere smaak van de kruidnoten. Wil je meer weten over waarom plantaardig een goede keuze is, lees dan deze blog die ik eerder schreef met tips en redenen om vegan te eten.

Nu is het niet zo dat deze verantwoorde en vegan kruidnoten minder kcal bevatten, want dadels en amandelmeel bevat ook flink wat calorieën. Maar deze kruidnoten zijn wel voedzamer en verantwoorder, niet alleen m.b.t. tot voedingstoffen maar ook voor het milieu. En daardoor is het extra genieten van deze kruidnoten. Smaken ze anders dan ‘gewone’ pepernoten uit de winkel? Ja iets, maar ze komen heel erg in de buurt vind ik. Zeker wat vorm, textuur en smaak betreft. Ze zijn misschien een tikje minder zoet maar door de speculaaskruiden en kaneel heerlijk kruidig.

Tip: Na het bakken wordt de buitenkant krokant, de binnenkant blijft ietsjes zacht. Als je ze in een trommel of pot doet dan zijn ze de volgende dagen iets minder knapperig maar je kunt ze dan nog een paar minuten in de oven doen en ze zijn weer heerlijk krokant.

Recept verantwoorde vegan kruidnoten

HAPJE - 20 MIN + 15 OVENTIJD - 62 STUKS

Ingrediënten
150 gr speltmeel
75  gr amandelmeel
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel speculaaskruiden
100 gr verse ontpitte dadels (4 grote)
1 theelepel kaneel
2 theelepels vanille
75 gr Becel margarine
2 eetlepels amandelmelk

Bereiding
Verwarm de oven op 175 graden. Snijd de dadels in stukjes en doe samen met de margarine, amandelmelk en vanille in een keukenmachine. Hak fijn tot een romige massa. Voeg dan de kaneel, speculaaskruiden, amandelmeel, bakpoeder en speltmeel toe en mix nog even door tot een er een stevige bal ontstaat. Is het nog erg plakkerig, voeg dan een beetje meel toe en is hij erg droog een beetje amandelmelk.

Bestrooi een werkvlak met een beetje meel en verdeel de bal in 3 of 4 stukken. Rol deze uit tot lange repen. Snijd deze in stukjes en draai ze tot een balletje en leg op de bakplaat met bakpapier. Druk deze iets plat, want ze lopen niet heel erg uit en worden tevens ook niet echt groter. Bak ze ca. 15 minuten in de oven. Laat ze daarna afkoelen, dan worden ze iets harder.

Bewaar ze in een afgesloten trommel maximaal 5 dagen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Becel.


Vind je dit leuk?
1 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

Riny 1 december 2018 om 09:06

Bedoel je met margarine de vloeibare in een fles?

Nelise 28 november 2018 om 18:39

Kijkt me een lekker kruidnootje. Vraagje: kan het ook met gedroogde dadels? Verse zijn niet makkelijk verkrijgbaar.

Rienk 28 november 2018 om 17:22

Goed recept, maar wat is er verantwoord aan het gebruik van een margarine, van welk merk dan ook. Ik pleit voor een zachte biologische olie , bv amandel, zonnebloem, of ipv de margarine een geprakte banaan om het deeg smeuïg te maken.

Rienk 28 november 2018 om 16:47

Gesponsord door Becel, wat mij mij betreft het enige ingrediënt wat ik graag zou vervangen, want hier niets verantwoords aan. Vervang door een plantaardige bio olie