Ga naar de inhoud
Mijn eerste eigen gemaakte verjaardagstaart met fondant

Mijn eerste eigen gemaakte verjaardagstaart met fondant

Afgelopen zaterdag was ik jarig! Alweer 27 jaartjes oud geworden. Al een lange tijd wilde ik graag een biscuittaart maken en decoreren met fondant maar toch bleef ik het maar uitstellen. Ik heb namelijk nog niet zoveel ervaring met decoreren, fondant en taarten doorsnijden etc. Maar wat zien die taarten er toch altijd mooi uit! Dat moest mij toch ook wel lukken?

24 september 2013

Sandra

Vrijdag ging ik aan de slag met mijn verjaardagstaart. Na wat research op internet heb ik een lijstje gemaakt van materialen die ik nodig had. Bij de winkel Cook&Co heb ik een fondantsmoother, uitstekers en een handige taartbodemsnijder gekocht. Even heb ik getwijfeld om zo eentje kopen met een draadje maar daar moet je toch wel een vaste hand voor hebben. Dus toen heb ik mijzelf maar getrakteerd op een rvs taartlagenvorm met een groot mes. Twee dingen die ik niet had gekocht maar die uiteindelijk toch wel heel erg handig waren geweest zijn een plastic roller en een plastic mesje. Fondant blijft namelijk makkelijk plakken aan hout of metaal.
blog taart spullen

Ingredienten

Zo, de materialen had ik in huis, nu de ingrediënten nog. Ik heb zitten twijfelen of ik voor fondant zou gaan of voor marsepein. Een voordeel van fondant is dat je mooiere kleuren hebt maar marsepein wordt niet zo snel hard en is iets makkelijker te bewerken. Ik wilde graag een witte taart maken dus koos ik voor fondant omdat deze kleur wit mooier was dan de crème kleurige marsepein. Verder heb ik voor vers fruit gekozen voor de vulling maar je zou ook eventueel een pot jam kunnen gebruiken. In  het originele recept zijn aardbeien gebruikt maar omdat de fondant mierzoet is heb ik aalbesjes gebruikt, deze fijn een beetje zuur en lekker fris van smaak. Je kunt ook 2 lagen maken met verschillende smaken.

Biscuittaart

Nu aan de slag! Het maken van het beslag voor de biscuit taart ging mij vrij goed af, ondanks dat ik het gewoon met een handmixer geklopt heb. Ik heb alleen de springvorm iets te hoog in de oven gezet waardoor hij al na 10 min erg bruin was van boven en er een flinke bolling ontstond. Nadat ik de taart onder in de oven had gezet ging het goed. Toen ik de taart uit de oven haalde zakte de bolling weer wat in heb ik hem verder egaal afgemaakt met botercrème. De botercreme heb ik gewoon ‘naturel’ gehouden maar je zou er ook een smaakje aan kunnen geven door een beetje cacoapoeder, vanille extract of citroenrasp toe te voegen. Wat ik heel gaaf vind is z’n grote strik op de taart maar blijkbaar moet je de al een dag van te voren maken en laten uitharden. Daar kwam ik te laat achter dus dat wordt mijn volgende uitdaging. De taart smaakte erg lekker en mijn familie heeft er van genoten. Alhoewel sommige de fondant iets te zoet vonden had ik daar niet zoveel moeite mee. Bekijk hier het recept voor deze verjaardagstaart inclusief stap voor stap foto’s

Appeltaart

Verder heb ik mijn collega’s maandag ook nog getrakteerd op een heerlijke plaattaart met appel. De taart heb ik geinspireerd op een recept uit de Allerhande taarten special van deze maand. Voor mijn verjaardag had ik van Eric een Kitchenaid kado gekregen en dit was de ultieme kans om hem uit te testen. De keukenmachine werkte heel makkelijk en kneedde in het paar minuten het deeg voor de appeltaart. Ondertussen heb ik met veel bewondering staan kijken, wat een geweldig apparaat! Toen ik het deeg had uitgerold en op de bakplaat had gelegd kwam ik er achter dat ik het ei was vergeten. Gelukkig kwam ik er net op tijd achter en heb ik het deeg nog even terug gedaan in de Kichtenaid en een eitje toegevoegd. Ach, ik wordt ook weer een jaartje ouder. Bekijk hier het recept voor deze plaattaart met appel inclusief stap voor stap foto’s