Mijn verjaardagstaart: appeltaart met ananas en gember

Vandaag ben ik jarig! En daar hoort natuurlijk taart bij. Appeltaart is een van mijn favorieten en met de Hero gemberjam en stukjes ananas maakt dit het feestje compleet. Die combi is zo lekker fris en zoet tegelijk!

Ik moest even nadenken hoe oud ik ben want ondanks dat ik 32 ben geworden voel ik me nog altijd 25. Maar dat is de leeftijd dat ik LeukeRecepten.nl opstartte en in de tussentijd is er heel veel gebeurd zoals je ziet. Maar 32 is een mooie leeftijd vind ik. Je bent volwassen maar je kunt je soms nog prima als twintiger (of tiener) gedragen haha.

Maar terug naar de taart! Ik kwam er dus achter dat ik geen echte traditionele oma’s appeltaart op mijn site had staan. En dat werd tijd. Het grappige is dat mijn eigen oma nooit appeltaart maakte dus zo kan ik het niet noemen, maar ze heeft wel altijd ananasvlaai op haar verjaardag dus stiekem toch een beetje geïnspireerd hierop.

De stukjes ananas geven de taart een bijzondere en tropische smaak. En door gemberjam te gebruiken krijgt het gebak een hele frisse smaak en wat extra pit. Super lekker! En waar koop je die gemberjam? In de meeste supermarkten is de gemberjam van Hero te koop, deze is heerlijk fris van smaak en bevat natuurlijke ingrediënten. Ken je deze nog niet dan zou ik hem zeker een keertje proberen! Behalve in de appeltaart is hij ook heerlijk op bijvoorbeeld brood, in de yoghurt, in dressings en marinades of ander gebak.

Recept appeltaart met ananas en gember
GEBAK - 40 MIN + 60 OVENTIJD - 12 PERSONEN

Ingrediënten:
220 gram boter (koud) + om in te vetten
400 gram zelfrijzend bakmeel
1 ei
180 gram witte basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker (8 gr)
Snufje zout
1 eetlepel Hero gemberjam

Vulling:
4 middelgrote appels (1 kilo)
250 gr ananas
25 gram suiker
Snuf kaneel
3 eetlepels bloem
1 eetlepel Hero gemberjam
2 eetlepels paneermeel
1 eetlepel citroensap

Materialen:
Springvorm a 24 cm
Bakpapier
Deegroller

Bereiding:
Verwarm de oven op 180 graden. Mix de boter, zelfrijzend bakmeel, basterdsuiker, vanillesuiker, snufje zout en de helft van het ei tot een egaal deeg. Is het erg plakkerig, voeg dan nog een beetje bakmeel toe en is het erg droog nog een beetje boter of ei. Wikkel het deeg in folie en leg zo lang in de koelkast.

Schil ondertussen de appels en snijd samen met de ananas in blokjes. Meng het fruit in een kom met 25 gr suiker, kaneel, 1 eetlepel gemberjam, 3 eetlepels bloem en citroensap. Leg het bakpapier op de bodem van de springvorm en doe de rand hierop en klik vast. Verwijder het overige papier aan de zijkanten. Vet de hele springvorm in met boter.

Neem ongeveer 2/3 deel van het deeg en rol uit met een deegroller, gebruik eventueel wat bloem of bakmeel om plakken tegen te gaan. Bekleed de vorm hiermee. Gaat dit niet zo handig? Geen probleem, druk met je vingers het deeg uit in de vorm tot de hele bodem en de zijkanten bedekt zijn met een laagje deeg. Verdeel het paneermeel over de bodem.

Verdeel het appelmengsel over de bodem en druk ietsjes aan. Rol het overige deeg uit en snijd hier repen van en leg deze kruislings over de taart en druk de uiteinden vast aan de rand van de taart. Bestrijk de bovenkant vervolgens met het overgebleven ei. Bak de appeltaart in ongeveer 60 minuten gaar en mooi goudbruin. Bestrijk de bovenzijde vlak nadat hij uit de oven komt met gemberjam. Laat hem grotendeels afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt. Lekker met een toef slagroom.

Tip: probeer ook het recept voor mijn klassieke appeltaart . Wil je een lekkere snelle appeltaart maken? Probeer dan eens dit recept voor makkelijke appeltaart. Die heb je in 20 minuutjes al in de oven staan!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Hero.


Vind je dit leuk?
2 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

Carmen 26 mei 2019 om 19:04

De taart was heerlijk! In het recept staat niet wanneer de jam toegevoegd moet worden aan de bodem... Ik hem het tijdens het kneden gedaan en dat ging prima.

Paul 2 oktober 2018 om 21:53

Welke appels worden er gebruikt?

Kirsten 25 september 2018 om 17:41

Is het verse ananas of uit blik? En als uit blik is op welke basis? Gefeliciteerd!!

Nikkie 24 september 2018 om 14:17

Kan ik iets anders dan gemberjam gebruiken? Deze heb ik niet.

Andre Goverde 21 september 2018 om 19:46

Een geweldige,en smaakvolle appeltaart

Betty 21 september 2018 om 18:05

Van Harte Gefeliciteerd