Klassieke appeltaart

Hét basisrecept voor de lekkerste appeltaart met krokante korst en zoete vulling van appel en kaneel, inclusief stap voor stap foto’s, uitleg en tips

Ingrediënten

Let op: Het formaat of aantal van bepaalde ingrediënten en/of benodigdheden zoals ovenschalen kunnen bij het wijzigen van aantallen niet altijd worden meeveranderd. Dit geldt ook voor hoeveelheden die worden genoemd in de bereiding. Houdt hiermee rekening bij het bereiden.

Recept voor: personen
Vulling
Benodigdheden

Bereiding

 Verwarm de oven op 180 graden. Wel de rozijnen 15 min in lauwwarm water en giet daarna af. Mix de boter, zelfrijzend bakmeel, basterdsuiker, vanillesuiker, snufje zout en de helft van het ei tot een egaal deeg. Is het erg plakkerig, voeg dan nog een beetje bakmeel toe en is het erg droog nog een beetje boter. Wikkel het deeg in folie en leg zo lang in de koelkast.

 Schil ondertussen de appels en snijd in blokjes. Meng in een kom met de rozijnen, suiker, kaneel en citroensap. Leg het bakpapier op de bodem van de springvorm en doe de rand hierop en klik vast. Verwijder het overige papier aan de zijkanten. Vet de hele springvorm in met boter.

 Neem ongeveer 2/3 deel van het deeg en rol uit met een deegroller, gebruik eventueel wat bloem of bakmeel om plakken tegen te gaan. Bekleed de vorm hiermee. Gaat dit niet zo handig? Geen probleem, druk met je vingers het deeg uit in de vorm tot de hele bodem en de zijkanten bedekt zijn met een laagje deeg. Verdeel het amandelspijs over de bodem, dit zorg voor een lekkere smaak en een extra laagje tussen de vochtige appel en de bodem waardoor deze krokant blijft. Bestrooi de amandelspijs met paneermeel, deze neemt het vocht op van de appels.

 Verdeel het appelmengsel over de bodem en druk ietsjes aan. Rol het overige deeg uit en snijd hier repen van en leg deze kruislings over de taart en druk de uiteinden vast aan de rand van de taart. Bestrijk deze vervolgens met het overgebleven ei. Bak de appeltaart in ongeveer 60 minuten gaar en mooi goudbruin. Bestrijk de bovenzijde vlak nadat hij uit de oven komt met abrikozenjam. Laat hem grotendeels afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt. Lekker met een toef slagroom.

 

 Tips bij het maken van appeltaart:

 Gebruik bij voorkeur een stevige en iets zure appel zoals goudrenetten, deze zijn helaas alleen verkrijgbaar in de herfst en winter. Een ander goed alternatief zijn Jonagold of Elstar.

 Andere lekkere toevoegingen aan de vulling zijn bijvoorbeeld: walnoten, pecannoten, hazelnoten, snufje kardemom, ananas of wel de rozijnen eens in rum.

 

403 stemmen
Bewaar
Print
Deel

Sandra - LeukeRecepten

Oprichter van LeukeRecepten. Kookt het liefst makkelijk en snel, maar wel met een leuke twist. Geen gekke ingrediënten of moeilijke technieken, gewoon simpel en leuk! Lees hier meer over mij en over LeukeRecepten.

3 x stoofschotels

Vegetarische stoofschotel
Hachee basisrecept
Coq au vin

Heerlijke soepen

Een soep maken is erg makkelijk. Een soepje is lekker als voorgerecht om het diner mee te beginnen maar ook lekker als opknapper tijdens de lunch. Op onze site vind je de lekkerste recepten voor bijvoorbeeld tomatensoep, courgettesoep en spinaziesoep.

Mihoensoep met omeletrolletjes

Een lekkere Oosterse mihoensoep gevuld met paddenstoelen, taugé en omeletrolletjes, lekker vega en vullend!

Voorgerecht

30 min

4 pers.

Rode bietensoep

Deze rode bietensoep heeft niet alleen een mooie kleur, maar is ook nog eens heel lekker.

Voorgerecht

35 min

4 pers.

Tomaten-crèmesoep

Maak zonder pakjes en zakjes deze romige tomaten-crèmesoep met verse tomaten een zachte smaak van room

Voorgerecht

20 min

4 pers.