Gerecht
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Gemak
Dieet

Klassieke appeltaart

Hét basisrecept voor de lekkerste appeltaart met krokante korst en zoete vulling van appel en kaneel, inclusief stap voor stap foto’s, uitleg en tips

Ingrediënten
  • 220 gram koude boter + om in te vetten
  • 400 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 ei
  • 180 gram witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker (8 gr)
  • snufje zout
  • Abrikozen jam om te bestrijken
Vulling
  • 150 gr amandelspijs
  • 5 middelgrote appels (1,5 kilo)
  • 75 gr rozijnen
  • 60 gram suiker
  • 2 theelepels kaneel
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 1 eetlepel citroensap
Benodigdheden
  • Springvormvorm 24 cm
  • Bakpapier
  • deegroller

Bereiding
Verwarm de oven op 180 graden. Wel de rozijnen 15 min in lauwwarm water en giet daarna af. Mix de boter, zelfrijzend bakmeel, basterdsuiker, vanillesuiker, snufje zout en de helft van het ei tot een egaal deeg. Is het erg plakkerig, voeg dan nog een beetje bakmeel toe en is het erg droog nog een beetje boter. Wikkel het deeg in folie en leg zo lang in de koelkast.

Schil ondertussen de appels en snijd in blokjes. Meng in een kom met de rozijnen, suiker, kaneel en citroensap. Leg het bakpapier op de bodem van de springvorm en doe de rand hierop en klik vast. Verwijder het overige papier aan de zijkanten. Vet de hele springvorm in met boter.

Neem ongeveer 2/3 deel van het deeg en rol uit met een deegroller, gebruik eventueel wat bloem of bakmeel om plakken tegen te gaan. Bekleed de vorm hiermee. Gaat dit niet zo handig? Geen probleem, druk met je vingers het deeg uit in de vorm tot de hele bodem en de zijkanten bedekt zijn met een laagje deeg. Verdeel het amandelspijs over de bodem, dit zorg voor een lekkere smaak en een extra laagje tussen de vochtige appel en de bodem waardoor deze krokant blijft. Bestrooi de amandelspijs met paneermeel, deze neemt het vocht op van de appels.

Verdeel het appelmengsel over de bodem en druk ietsjes aan. Rol het overige deeg uit en snijd hier repen van en leg deze kruislings over de taart en druk de uiteinden vast aan de rand van de taart. Bestrijk deze vervolgens met het overgebleven ei. Bak de appeltaart in ongeveer 60 minuten gaar en mooi goudbruin. Bestrijk de bovenzijde vlak nadat hij uit de oven komt met abrikozenjam. Laat hem grotendeels afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt. Lekker met een toef slagroom.

 

Tips: Gebruik bij voorkeur een stevige en iets zure appel zoals goudrenetten, deze zijn helaas alleen verkrijgbaar in de herfst en winter. Een ander goed alternatief zijn Jonagold of Elstar.

Andere lekkere toevoegingen aan de vulling zijn bijvoorbeeld: walnoten, pecannoten, hazelnoten, snufje kardemom, ananas of wel de rozijnen eens in rum.
 

appeltaart

De nieuwste pasta recepten

Pasta gerechten zijn vaak makkelijk en snel te bereiden en je kunt er eindeloos mee variëren. Pasta is warm maar ook koud lekker in een salade bijvoorbeeld. Er zijn vele soorten pasta zoals spaghetti, lasagne of penne, maar ook gnocchi of tortellini. Pasta is makkelijk te combineren met andere ingrediënten. Bekijk hier alle pasta recepten.

×