Klassieke appeltaart

Hét basisrecept voor de lekkerste appeltaart met krokante korst en zoete vulling van appel en kaneel, inclusief stap voor stap foto’s, uitleg en tips

Ingrediënten

Let op: Het formaat of aantal van bepaalde ingrediënten en/of benodigdheden zoals ovenschalen kunnen bij het wijzigen van aantallen niet altijd worden meeveranderd. Dit geldt ook voor hoeveelheden die worden genoemd in de bereiding. Houdt hiermee rekening bij het bereiden.

Recept voor: personen
Vulling
Benodigdheden

Bereiding

 Verwarm de oven op 180 graden. Wel de rozijnen 15 min in lauwwarm water en giet daarna af. Mix de boter, zelfrijzend bakmeel, basterdsuiker, vanillesuiker, snufje zout en de helft van het ei tot een egaal deeg. Is het erg plakkerig, voeg dan nog een beetje bakmeel toe en is het erg droog nog een beetje boter. Wikkel het deeg in folie en leg zo lang in de koelkast.

 Schil ondertussen de appels en snijd in blokjes. Meng in een kom met de rozijnen, suiker, kaneel en citroensap. Leg het bakpapier op de bodem van de springvorm en doe de rand hierop en klik vast. Verwijder het overige papier aan de zijkanten. Vet de hele springvorm in met boter.

 Neem ongeveer 2/3 deel van het deeg en rol uit met een deegroller, gebruik eventueel wat bloem of bakmeel om plakken tegen te gaan. Bekleed de vorm hiermee. Gaat dit niet zo handig? Geen probleem, druk met je vingers het deeg uit in de vorm tot de hele bodem en de zijkanten bedekt zijn met een laagje deeg. Verdeel het amandelspijs over de bodem, dit zorg voor een lekkere smaak en een extra laagje tussen de vochtige appel en de bodem waardoor deze krokant blijft. Bestrooi de amandelspijs met paneermeel, deze neemt het vocht op van de appels.

 Verdeel het appelmengsel over de bodem en druk ietsjes aan. Rol het overige deeg uit en snijd hier repen van en leg deze kruislings over de taart en druk de uiteinden vast aan de rand van de taart. Bestrijk deze vervolgens met het overgebleven ei. Bak de appeltaart in ongeveer 60 minuten gaar en mooi goudbruin. Bestrijk de bovenzijde vlak nadat hij uit de oven komt met abrikozenjam. Laat hem grotendeels afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt. Lekker met een toef slagroom.

 

 Tips bij het maken van appeltaart:

 Gebruik bij voorkeur een stevige en iets zure appel zoals goudrenetten, deze zijn helaas alleen verkrijgbaar in de herfst en winter. Een ander goed alternatief zijn Jonagold of Elstar.

 Andere lekkere toevoegingen aan de vulling zijn bijvoorbeeld: walnoten, pecannoten, hazelnoten, snufje kardemom, ananas of wel de rozijnen eens in rum.

 

appeltaart
388 stemmen
Bewaar
Print
Deel

Sandra - LeukeRecepten

Oprichter van LeukeRecepten. Kookt het liefst makkelijk en snel, maar wel met een leuke twist. Geen gekke ingrediënten of moeilijke technieken, gewoon simpel en leuk! Lees hier meer over mij en over LeukeRecepten.

Lekker & gezond 3 x lekkere zomerse lunch salades + tips

Salade recepten

Vind hier diverse recepten voor heerlijke salades. Van salade met kip tot vegetarische salade en pastasalade. Maak heerlijke combinaties met verschillende ingrediënten bijvoorbeeld geitenkaas, noten, druiven, tomaat, kip, appel, biefstuk, pasta of garnalen. Een salade kan gegeten worden als maaltijdsalade of is lekker als bijgerecht of als makkelijke lunch!

Romige zoete aardappel BBQ salade

Tover de standaard aardappelsalade voor bij de BBQ om tot een gezondere variant van zoete aardappel met een lichte maar romige yoghurt dressing.

Bijgerecht

20 min + 1 uur afkoelen

4 pers.

Aardbeiensalade met geitenkaas

Heerlijke frisse salade met geitenkaas, basilicum en aardbeien en een lichte balsamico dressing

Lunch

15 min

2 pers.

Tabouleh salade

Heerlijke frisse salade van bulgur met citroen en peterselie. Lekker als lunch met wat pita of als of bijgerecht.

Bijgerecht

25 min

6 pers.