Oosterse maaltijdsalade met krokante nuggets en sweet chili dressing

Dit gerecht heeft het allemaal; lekker veel groenten, een krokante bite en een spicy dressing. Dit alles samen maakt het tot een perfecte maaltijdsalade! In deze blog vertel ik mijn tips en tricks voor het lekkerste resultaat.

Dit recept is een combi van een guilty pleasure, namelijk nuggets, gecombineerd met een lekkere frisse en gezonde salade. En door de nuggets zelf te maken en krokant te bakken in een pan in plaats van te frituren scheelt dit ook weer flink in de calorieën en vetten. En je kunt er je eigen draai aan geven. Ik eet vegetarisch en gebruikte tofu als basis voor de nuggets maar je kunt ook kip gebruiken. En door een paar kleine aanpassingen in het recept, zoals een papje van maïzena te maken i.p.v. een ei te gebruiken om te paneren, is dit recept bovendien ook nog eens vegan.

Een ding wat dit gerecht extra lekker maakt is de krokante bite van de nuggets. Het geeft je het gevoel dat je niet zomaar een salade eet, maar een complete maaltijd. En hoe krijg je de nuggets nu lekker krokant? Dan doe ik door ze te bakken in een keramische pan, namelijk de Natural Chef van Tefal. Je hebt maar een beetje vet of olie nodig om je ingrediënten in te bakken en de warmte wordt gelijkmatig verdeeld in de pan. Daarnaast is deze pan gemaakt van gerecyclede materialen en PFAS vrij. Top dus!

Nog een andere goede tip: paneer de nuggets twee keer als je de tijd hebt. Dat heb ik ook gedaan. Door dit extra korstje krijg je een nog lekkerder en crunchy resultaat. Een ander belangrijk punt om de nuggets goudbruin en knapperig te bakken is de juiste temperatuur. Als je ze namelijk op een te lage temperatuur bakt dan worden ze slap en minder lekker. De Tefal Natural Chef pan heeft daarom een thermo-signal waaraan je kunt zien dat de pan op de juiste temperatuur is. Vervolgens heb ik een klein beetje plantaardige olie toegevoegd aan de pan en de nuggets hier ca. 10 minuten in gebakken, en regelmatig gedraaid.

En om dit gerecht compleet te maken heb ik een lekkere dressing gemaakt met sweet chili saus. Deze combineert perfect met de nuggets en de ingrediënten van de salade en maakt het een smakelijk geheel. Een beetje sesam er over en genieten maar!

Tip: mocht je echt weinig tijd hebben dan kun je ook kant en klare nuggets of krokante vega stukjes gebruiken die je bakt in de pan. Maar zelfgemaakt is toch net iets lekkerder en vaak gezonder.

Recept krokante nuggets met Oosterse salade en sweet chili dressing

HOOFDGERECHT/LUNCH - 35 MINUTEN – 3 PERSONEN

Ingrediënten
375 gr tofu
2 eetlepels maizena
Scheutje plantaardige melk
Bordje panko (of paneermeel)
Snuf peper en zout
Snuf kurkuma
1 a 2 eetlepels olie

Salade:
1 komkommer
150 gr sla
150 gr peen julienne
Sesam, geroosterd
1 rode peper
125 gr taugé
Optioneel: koriander

Dressing:
2 eetlepels sweet chilisaus
1 eetlepel (haver) crème fraiche
Sap van 1 limoen

Bereiding
Laat de tofu goed uitlekken, wikkel hem daarna in een schone theedoek of een paar vellen keukenpapier en leg er iets zwaars op. Hoe meer vocht eruit komt hoe krokanter het resultaat. Snijd het blok tofu daarna in stukjes, ca 12 stuks. Leg deze nogmaals op een theedoek of keukenpapier en druk nogmaals een deel van het vocht eruit.

Meng de maïzena met de plantaardige melk tot een dik papje. Voeg hier peper, zout en kurkuma aan toe. Verdeel de panko over een bord. Haal de stukken tofu eerst door het maïzena papje en rol daarna door de panko. Voor een extra krokant resultaat herhaal je dit nogmaals.

Verhit de pan, als de thermo-signal donkerrood is dan is hij op juiste temperatuur. Voeg ongeveer 1 a 2 eetlepels olie toe aan de pan. Leg de stukken gepaneerde tofu erin. Bak ze in ca 10 minuten krokant, en draai ze regelmatig om. Ik bakte ze in 2 etappes zodat de pan niet te vol was.

Maak ondertussen de salade. Snijd de komkommer in halve plakjes. Meng de sla met de komkommer, taugé, peen julienne en eventueel wat grof gehakte koriander. Hak de rode peper fijn en schep of verdeel deze ook over de sla. Meng de ingrediënten voor de dressing door elkaar.

Verdeel de salade over borden of kommen. Leg de krokante nuggets er op. Verdeel de dressing er over en bestrooi met sesam.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Tefal.

Bewaar
Print
Deel

Reacties

Laat je reactie achter

Jansie Lorwa 2 februari 2022 om 16:40

Deze salade lijkt me lekker met gebakken gepaneerde kaas. Ik ben geen vega, maar hou ook niet van tofu dus vandaar de kaas 😂😂

Beantwoorden

Mis geen van mijn recepten met de LeukeRecepten nieuwsbrief!

• Elke 2 weken in je mail

• Met de nieuwste recepten,

  inspiratie en leuke nieuwtjes

• Gratis!