Ga naar de inhoud
Ovenschotel met aardappels en sperziebonen

Ovenschotel met aardappels en sperziebonen

Vroeger aten we thuis vaak Hollandse pot met aardappels, zeker wel 4 á 5 keer per week. Toen ik daarna op mezelf ging wonen ben ik op ontdekkingstocht gegaan en heb ik de aardappel een beetje uit het oog verloren. Maar ik heb de pieper nu weer helemaal herontdekt! Aardappels zijn zo lekker en veelzijdig!

14 januari 2016

Sandra

Aardappels zijn er in verschillende soorten en maten. Vastkokende aardappels zijn wat steviger en ideaal voor in ovenschotels of om mee te roerbakken. Kruimige aardappels vallen iets sneller uit elkaar en lenen zich uitstekend voor in soepen of om puree van te maken.
ovenschotel met aardappels en sperziebonen 03
Ben jij ook gek op aardappels en/of heb je zin in een nieuwe uitdaging? Dan ben ik op zoek naar jou! En aardappels schillen is er gelukkig niet bij, we gaan namelijk aan de slag met Oma’s kookaardappelen van CêlaVíta . Bij geschilde aardappelen is het belangrijk dat ze goed houdbaar zijn. Daarom is CêlaVíta al eind jaren 80 op zoek gegaan naar een goede methode waar geen conserveringsmiddelen of kunstmatige toevoegingen voor nodig zijn, en dat bleek blancheren (kort koken in water). Hierbij wordt de kookaardappel tot 80% gegaard waardoor de bereidingstijd wordt verkort en de houdbaarheid juist verlengd. Ik heb het gecheckt op de ingrediëntenlijst van de verpakking, en het klopt! Het zijn gewoon 100% aardappels. Uit de inschrijvingen wordt een groep personen geselecteerd die een gratis pakket thuis gestuurd krijgen. Daarin zitten verschillende CêlaVíta aardappelen en een super handige pannenlap die speciaal is gemaakt om aardappels mee af te gieten. Maak vervolgens een leuk aardappelgerecht met je pakket en deel dit op social media.
ovenschotel met aardappels en sperziebonen 06
Een paar ideetjes zijn bijvoorbeeld: aardappeltortilla, Marokkaanse stamppot, aardappelcurry of misschien heb je nog een heerlijk recept van je moeder of oma voor aardappels met jus. Ik ben heel benieuwd naar jouw ideeën en recepten, dus schrijf je snel in ! Je kunt je inschrijven tot 22 januari 2016. Zelf ga ik de komende tijd ook aan de slag en je inspireren met een aantal leuke en lekkere aardappel gerechten. De eerste is een ovenschotel met sperziebonen, ham met een Italiaans tintje. Smakelijk eten alvast en ik hoop je binnenkort in mijn testpanel te verwelkomen.
ovenschotel met aardappels en sperziebonen 04
ovenschotel met aardappels en sperziebonen 04

Recept ovenschotel met aardappels en sperziebonen

HOOFDGERECHT – 20 MINUTEN + 25 OVENTIJD – 4 PERSONEN Ingrediënten 900 gr Oma’s vastkokende CêlaVíta aardappels 500 gr sperziebonen 250 gr hamblokjes 80 gr gedroogde tomaatjes 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, fijngesneden 30 gr geraspte kaas 75 ml kookroom of creme fraiche Peper en zout Basilicum Materialen Ovenschotel van ca. 35 x 25 cm Bereiding Verwarm de oven op 200 graden. Snijd eventueel grote aardappels doormidden zodat ze allemaal ongeveer dezelfde grootte hebben. Breng een pan met water aan de kook met een snufje zout en kook de aardappels ca. 7 minuten.
ovenschotel svs 01
ovenschotel svs 01
ovenschotel svs 01
Kook ook de sperziebonen 5 minuutjes voor in een pan met water of in de magnetron. Fruit de ui en knoflook aan in een koekenpan voeg daarna de blokjes ham toe en bak 3 minuten mee. Doe de aardappels, sperziebonen, het ham mengsel in een ovenschaal en voeg de kookroom of creme fraiche toe samen met een snuf peper en zout en wat basilicum.
ovenschotel svs 01
ovenschotel svs 01
ovenschotel svs 01
Schep alles goed doorelkaar. Verdeel de gedroogde tomaatjes over de ovenschaal en bestrooi met kaas. Bak de ovenschotel ca. 25 minuten in de oven. Verdeel er eventueel nog wat basilicum over.
afsluiting