Perfect gebakken ossenhaas met paprika-tapenade + 3 tips

Ossenhaas is een lekker stuk vlees dat ideaal is om op tafel te zetten met de feestdagen. En de frisse paprika-tapenade met een crunch van amandel combineert hier heerlijk bij. Ossenhaas bakken is niet zo moeilijk als het lijkt, met onderstaand recept en handige tips in samenwerking met Reddy zet je zo een heerlijk feestmaal op tafel waar je gasten van zullen smullen!

Tip 1: met een handige spateltruc kun je controleren of de olie al heet genoeg is. Je houdt een houten spatel even in de olie in de pan, als deze begint te bruisen dan is de olie warm genoeg en kan het vlees in de pan.
Tip 2: Bij het bakken en braden van vlees komt er altijd vocht vrij. In combinatie met de olie kan dit gaan spatten. Reddy Bakken en Braden olie is speciaal ontwikkeld voor vlees en spat een stuk minder dan andere oliën. Ook geeft het door de natuurlijke aroma’s meer smaak aan het vlees en is door de onverzadigde vetten tevens een gezonde manier van bakken.
Tip 3: Net als bij een biefstuk kun je de ossenhaas rare, medium en well done bakken. Gebruik hiervoor een vleesthermometer en houd hiervoor de volgende kerntemperaturen aan: 50 graden voor rare, 54 voor medium en 60 voor well done. Prik de thermometer altijd in het dikste gedeelte van het vlees. Heb je geen vleesthermometer houd dan een baktijd van ongeveer 20 minuten aan voor een stuk ossenhaas van 600 gram.

Recept ossenhaas met paprika-tapenade

HOOFDGERECHT – 35 MINUTEN – 3 TOT 4 PERSONEN
Ingrediënten
600 gr ossenhaas
Scheut Reddy Bakken & Braden olie
Tapenade:
2 geroosterde paprika’s uit pot
1 teen knoflook
60 gr amandelen
1 theelepel tomatenpuree
Bosje peterselie
Materialen
Vleesthermometer
Keukenmachine
Bereiding
Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Begin ondertussen met het maken van de tapenade. Maal kort de amandelen in de keukenmachine tot deze grof gehakt zijn. Voeg de paprika, knoflook en tomatenpuree toe aan de keukenmachine en maal fijn. Zet de tapenade apart.
Nu gaan we verder met het bakken van het vlees. Schud de fles Reddy een aantal keer zodat de verschillende oliën zich goed kunnen mengen. Voeg een scheutje olie toe aan een koekenpan. Check met de spateltruc of de olie al heet genoeg is. Leg het vlees in de pan en schroei aan alle zijdes dicht. Draai het vuur lager en laat het vlees d.m.v. de vleesthermometer op de juiste kerntemperatuur komen.
Ik houd bij ossenhaas ongeveer 52 graden aan. Draai het vlees af en toe een aantal keer om in de pan. Haal het vlees uit de pan en snijd in mooie plakken. Serveer met de paprika-tapenade en wat verse peterselie. Lekker met wat gebakken aardappeltjes of aardappelpuree.
Vind je dit leuk?
1 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel