Quinoa voor beginners + recept makkelijke quinoa salade

Wie nog niet goed bekend is met quinoa maar toch nieuwsgierig is naar dit gezonde zaadje heb ik een aantal handige tips. Want quinoa raakt steeds meer ingeburgerd maar toch is het vaak een lastige vraag met welke ingrediënten je quinoa goed kunt combineren en hoe je quinoa lekker op smaak brengt.
 
Nou, goed nieuws want quinoa is met heel veel dingen te matchen en je kunt het op veel verschillende manieren eten. Zoals in een ovenschotel, als een burger, als pap, in een salade of zelfs in de vorm van een krokant paneerlaagje. Als ik quinoa kook voeg ik vaak een bouillonblokje toe (bijvoorbeeld de 100% biologische en plantaardige groentebouillon tabletten van Zonnatura), zo geef je snel smaak aan het gerecht. Ook is het lekker om verse kruiden zoals peterselie, koriander of munt fijn te hakken en door de quinoa te scheppen.
 
zonnatura 01

zonnatura 01

zonnatura 01

Quinoa koken kost even tijd en kan soms best een karwei zijn. Sommige quinoa moet je nog van te voren afspoelen en het is ook belangrijk dat je hem niet te ver doorkookt. Daarentegen kun je ook gebruik maken van de zakjes biologische quinoa met olijf en tomaat van Zonnatura . Deze is namelijk al bereid en kun je ofwel direct gebruiken of enkel kort op warmen in de magnetron of in een kom met water. Ook is de quinoa al op smaak gebracht met zongedroogde tomaatjes en olijven, dit zonder dat je bang hoeft te zijn voor chemische geur-, kleur- en smaakstoffen.

 
Je kunt de quinoa zo uit het zakje eten of snel omtoveren in een lekkere salade. Je hoeft dan alleen ingrediënten toe te voegen die jij lekker vindt. Ook ideaal om mee te nemen naar je werk voor een gezonde en snelle lunch. Een paar suggesties die heerlijk combineren met de quinoa met olijf en tomaat van Zonnatura zijn: mozzarella, stukjes gebakken of gerookte kip, feta, cherrytomaatjes, amandelen, gegrilde courgette of paprika, spinazie en champignons. Of probeer dit lekkere recept:
 

Makkelijke quinoa salade met maïs en spekreepjes

 
zonnatura 10
 
Ingrediënten (1 á 2 personen):
1 zakje quinoa met olijf en tomaat van Zonnatura
Handje sla
Klein blikje maïs a 150 gr
100 gr biologische spekreepjes
1 rode ui
1 avocado
2 eetlepels parmezaanse kaas
 
Bereiding
Doe de spekreepjes in een droge koekenpan en bak krokant, laat ze daarna uitlekken op een keukenpapiertje. Snijd de rode ui in dunne ringetjes. Laat het blikje maïs uitlekken. Bereid de quinoa in de magnetron of verwarm 5 min in een kom met warm water. Snijd de helft van de avocado in blokjes en de andere helft in plakjes.
 
zonnatura 04

zonnatura 04

zonnatura 04

zonnatura 04

Schep de maïs, rode ui, blokjes avocado en spekreepjes door de quinoa. Verdeel wat sla over een bord en schep het quinoamengsel er op. Verdeel de plakjes avocado er op en bestrooi met wat parmezaanse kaas.

 
Tips: voor een variant zonder vlees vervang je de spekreepjes door vegetarische spekreepjes. Besprenkel de avocado met citroensap als je de salade niet direct nuttigt, hierdoor verkleurt hij minder snel.
 
afsluiting
Vind je dit leuk?
1 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

Heleen 22 juli 2015 om 11:07

Beste Sandra, Dit lijkt mij een erg lekker recept, lekker voor bij mijn man zijn buffet catering. Wel heb ik een vraag. Zelf heb ik ook een keer quinoa gemaakt, waarbij ik de gedroogde variant gebruik. Ik kook het dan in een pannetje met water en op een gegeven moment zie ik allemaal witte vliesjes, is dat erg? Zo ja, weet jij misschien hoe je dat kunt vermijden? Met vriendelijke groet, Heleen http://ideaalcatering.nl/buffet-bestellen/catering/

Sandra LeukeRecepten.nl 22 juli 2015 om 13:26

Hoi Heleen, Bij sommige soorten moet je de quinoa goed afspoelen voor je deze gaat koken. Als ze gaar zijn dan gaan de zaadjes iets open en komt er soort kiem te voorschijn, misschien dat je dat bedoeld met vliesje. Groetjes Sandra