Review Het basisbakboek + recept chocoladetaartjes met salted caramel

Auteur en bakster Laura Kieft is vooral bekend van haar website laurasbakery.nl, waarop ze allerlei recepten voor heerlijke zoete en hartige baksels uit de doeken doet.

In haar eerste bakboek ‘Het basisboek’ staat de basis van het bakken centraal, zoals al blijkt uit de titel. Als je dus graag koekjes, taart en cake bakt, maar nog niet veel ervaring hebt of graag meer wilt leren, is dit het juiste boek voor jou!

Eerste indruk
Het boek heeft een frisse uitstraling en de foto op de kaft maakt meteen duidelijk dat het een bakboek is. De indeling van het boek is erg fijn. De baksels zijn onderverdeeld in categorieën, zoals ‘koekjes’, ‘cakes’ en ‘brownies’. Daardoor wordt het ook meteen duidelijk dat het allemaal zoete gerechten zijn. Er is ook een categorie ‘vullingen en toppings’. Hieronder vallen ook de recepten voor de dulce de leche en ganache, die je bij het maken van de chocoladetaartjes nodig hebt.

Als je door het boek bladert, denk je als zoetekauw vooral: JAMMIE! Op de linkerpagina’s staan de recepten, op de rechter mooie foto’s van de gerechten. Hier ga je enorm van watertanden. Ook geven de foto’s je een duidelijk beeld van hoe het eindresultaat er uit moet zien.

Inhoud
Voordat je iets uit het boek gaat maken, is het fijn en verstandig om de eerste bladzijden van het boek te lezen. Hierin beschrijft Laura namelijk erg handige tips en trucs! Ook lees je over onbeschreven regels bij het bakken, laat Laura weten welke benodigdheden en ingrediënten je altijd in huis moet hebben en heeft ze het over vervangende producten. Tips en trucs vindt je ook per categorie, dus bijvoorbeeld voor het maken van brownies.

Onderstaand recept lijkt redelijk lang en moeilijk (dat dacht ik in het begin ook), maar is eigenlijk vrij makkelijk. Het enige waar je rekening mee moet houden is de tijd. Het maken van de dulce de leche kost drie uur (maar daarbij hoef je alleen een pan in de gaten te houden) en het deeg moet ten minste en half uur rusten. De andere handelingen voer je snel uit en het eindresultaat is mooi én erg lekker!

Recept chocoladetaartjes met salted caramel

8 STUKS

Ingrediënten
Bodem:
80 gram suiker
160 gram boter
225 gram bloem
half ei
Snufje zout

Ganache:
50 gram pure chocolade
50 ml slagroom
5 gram boter

Dulce de leche: blikje gecondenseerde melk
Zeezout
Karamelblokjes (ik gebruikte hiervoor stukjes Lonka)

Benodigdheden
8 tartelettevormpjes van 8-10 cm
Blindbakvulling (zoals bakknikkers, rijst of gedroogde peulvruchten)
Deegroller
Bakpapier

Bereiding
Dulce de leche:
Het makkelijkste recept in het boek, maar het duurt wel het langste om het te ‘maken’. Haal de wikkel van het blikje gecondenseerde melk af en zet het blik ongeopend in een pan. Vul de pan ruim met water, zodat het blikje goed onder water staat, anders kan het ontploffen. Breng het water aan de kook en laat het blikje 3 uur koken. Laat het blikje vervolgens afkoelen. Lees hier meer over het maken van dulce de leche.

Taartbodems:
Doe alle ingrediënten voor de bodem tegelijk in een kom en mix tot een mooi deeg. Als het wat kruimelig blijft, kneed je het met de hand verder. Verpak het deeg in folie en laat het minimaal een halfuur rusten in de koelkast. Nadat je het deeg uit de koelkast hebt gehaald, rol je het uit op een met bloem bestoven werkblad en bekleed je de bakvormpjes ermee. Snijd de overlappende randjes weg met een mes of rol je deegroller over de randen van de vormpjes. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Verkreukel een stuk bakpapier, scheur het in kleinere stukjes voor de bakvormpjes en plaats die in de vormpjes over het deeg. Verdeel hier de blindbakvulling over. Bak de bodems in 15 minuten op 180 graden. Verwijder dan de blindbakvulling en het bakpapier en bak de taartbodems nog vijf minuten op 180 graden. Laat ze een paar minuten afkoelen voordat je ze uit de vormpjes verwijdert. Als de taartjes zijn afgekoeld, kun je ze vullen. Open het blikje dulce de leche en voeg naar smaak zeezout toe. Verdeel de dulce de leche in zes tot acht eetlepels over de taartbodempjes.

Ganache:
Doe de stukjes chocolade in een hittebestendige kom en verhit de slagroom in een pannetje tot het begint te borrelen. Giet de slagroom vervolgens bij de chocola, voeg de 5 gram boter toe en roer tot alles is gesmolten. Je kunt nu de ganache over de taartjes gieten. Gebruik niet te veel ganache; tot iets onder de rand van de taartjes is meer dan genoeg. Verdeel wat stukjes karamel over de taartjes.

Vind je dit leuk?
1 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

#Iemand_die_verslaafd_is_aan_chocola_en_caramel_en_iemand_die_jullie_website_te_gek_vind 28 april 2020 om 16:32

Bij mij staat deze onderaan van chocolade gerechten maar lijkt me toch heel lekker omdat ik van caramel hou.