Hoe maak je dulce de leche?

 
Dulce de leche, ook wel ‘melkzoet’ genoemd, is vergelijkbaar met karamel, maar dan zachter, zoeter en voller van smaak. Het wordt gemaakt van gecondenseerde melk. Dat is koemelk waar, door toevoeging van suiker, het vocht aan onttrokken wordt.
 
Over het bereiden van dulce de leche zijn de meningen verdeeld. Er zijn dan ook meerdere manieren om dit te doen, de een wat makkelijker dan de ander. Het verwarmen in een pannetje onder regelmatig roeren, is daar een van. Ik ga voor gemak en kook vaak meerdere dingen tegelijk, dus een lange tijd bij een pan staan om vervolgens telkens te roeren, is niets voor mij.
 
Je legt het blik in een kookpan en zorgt dat er genoeg water in zit. Laat het water rustig borrelen gedurende 3 uur. Hoe korter je dit doet, hoe lichter de dulce de leche zal zijn. Ik kies bewust voor 3 uur, omdat de kleur dan mooi is en de smaak perfect.
 

Ontploffingsgevaar?

Er wordt wel eens gesproken dat er bij bereiding in het blikje ontploffingsgevaar is. In mijn ogen is dat bangmakerij. Ik heb dit al vele malen uitgevoerd en ook weet ik van velen dat zij dit regelmatig doen, maar ik heb nog nooit meegemaakt of gehoord dat het blikje ontploft is.
 
dulce-de-leche b
 
Gecondenseerde melk is bijna overal verkrijgbaar, meestal van het merk Friesche Vlag. Regelmatig lees ik in recepten dat er een gaatje in het blikje geprikt dient te worden om ontploffing te voorkomen. Dit heb ik persoonlijk nog nooit gedaan en zoals ik al eerder zei, is dit altijd goed gegaan.
 

Waarom is dulce de leche bruin van kleur?

Hoe komt het eigenlijk dat de gecondenseerde melk bruin gaat kleuren? Dat wordt ook wel de Maillardreactie genoemd. De Maillardreactie is een reeks complexe reacties tussen aminozuren en gereduceerde suikers. Het is een vorm van enzymmatige bruinkleuring en is afhankelijk van een hele hoop factoren. Bijvoorbeeld de aanwezigheid van suikers, water en zuren, maar kan ook afhangen van de temperatuur, verhittingstijd en nog veel meer.
 

Hoe lang moet je dulce leche koken?

Na 3 uur is je dulce de leche klaar, maar wacht nog even met openen. Laat deze eerst afkoelen tot het op kamertemperatuur is, dat zal ongeveer een half uur duren. Je dulce de leche kan nu gebruikt worden voor velen recepturen en is bijvoorbeeld ook erg lekker op brood en probeer het eens als versiering bij velen soorten taarten en (cheese)cakes. Een goed afgesloten blikje is een maand houdbaar in de koelkast.
 
Tip: probeer eens dit toetje waarin dulce de leche wordt verwerkt in een heerlijk ijs en in een cake.
 
Dulce de leche kerstdessert
 
Bewaar
Print
Deel

3 x stoofschotels

Vegetarische stoofschotel
Hachee basisrecept
Coq au vin

Reacties

Laat je reactie achter

Conja 11 juni 2020 om 11:07

Hoe maak ik de dille dunner

Beantwoorden

Heerlijke soepen

Een soep maken is erg makkelijk. Een soepje is lekker als voorgerecht om het diner mee te beginnen maar ook lekker als opknapper tijdens de lunch. Op onze site vind je de lekkerste recepten voor bijvoorbeeld tomatensoep, courgettesoep en spinaziesoep.

Mihoensoep met omeletrolletjes

Een lekkere Oosterse mihoensoep gevuld met paddenstoelen, taugé en omeletrolletjes, lekker vega en vullend!

Voorgerecht

30 min

4 pers.

Rode bietensoep

Deze rode bietensoep heeft niet alleen een mooie kleur, maar is ook nog eens heel lekker.

Voorgerecht

35 min

4 pers.

Tomaten-crèmesoep

Maak zonder pakjes en zakjes deze romige tomaten-crèmesoep met verse tomaten een zachte smaak van room

Voorgerecht

20 min

4 pers.