Hoe maak je dulce de leche?

 
Dulce de leche, ook wel ‘melkzoet’ genoemd, is vergelijkbaar met karamel, maar dan zachter, zoeter en voller van smaak. Het wordt gemaakt van gecondenseerde melk. Dat is koemelk waar, door toevoeging van suiker, het vocht aan onttrokken wordt.
 
Over het bereiden van dulce de leche zijn de meningen verdeeld. Er zijn dan ook meerdere manieren om dit te doen, de een wat makkelijker dan de ander. Het verwarmen in een pannetje onder regelmatig roeren, is daar een van. Ik ga voor gemak en kook vaak meerdere dingen tegelijk, dus een lange tijd bij een pan staan om vervolgens telkens te roeren, is niets voor mij.
 
Je legt het blik in een kookpan en zorgt dat er genoeg water in zit. Laat het water rustig borrelen gedurende 3 uur. Hoe korter je dit doet, hoe lichter de dulce de leche zal zijn. Ik kies bewust voor 3 uur, omdat de kleur dan mooi is en de smaak perfect.
 

Ontploffingsgevaar?

Er wordt wel eens gesproken dat er bij bereiding in het blikje ontploffingsgevaar is. In mijn ogen is dat bangmakerij. Ik heb dit al vele malen uitgevoerd en ook weet ik van velen dat zij dit regelmatig doen, maar ik heb nog nooit meegemaakt of gehoord dat het blikje ontploft is.
 
dulce-de-leche b
 
Gecondenseerde melk is bijna overal verkrijgbaar, meestal van het merk Friesche Vlag. Regelmatig lees ik in recepten dat er een gaatje in het blikje geprikt dient te worden om ontploffing te voorkomen. Dit heb ik persoonlijk nog nooit gedaan en zoals ik al eerder zei, is dit altijd goed gegaan.
 

Waarom is dulce de leche bruin van kleur?

Hoe komt het eigenlijk dat de gecondenseerde melk bruin gaat kleuren? Dat wordt ook wel de Maillardreactie genoemd. De Maillardreactie is een reeks complexe reacties tussen aminozuren en gereduceerde suikers. Het is een vorm van enzymmatige bruinkleuring en is afhankelijk van een hele hoop factoren. Bijvoorbeeld de aanwezigheid van suikers, water en zuren, maar kan ook afhangen van de temperatuur, verhittingstijd en nog veel meer.
 

Hoe lang moet je dulce leche koken?

Na 3 uur is je dulce de leche klaar, maar wacht nog even met openen. Laat deze eerst afkoelen tot het op kamertemperatuur is, dat zal ongeveer een half uur duren. Je dulce de leche kan nu gebruikt worden voor velen recepturen en is bijvoorbeeld ook erg lekker op brood en probeer het eens als versiering bij velen soorten taarten en (cheese)cakes. Een goed afgesloten blikje is een maand houdbaar in de koelkast.
 
Tip: probeer eens dit toetje waarin dulce de leche wordt verwerkt in een heerlijk ijs en in een cake.
 
Dulce de leche kerstdessert
 
Bewaar
Print
Deel

3 x pastasalades

Pastasalade met carpaccio
Pastasalade met tonijn
Gezonde pastasalade

Reacties

Laat je reactie achter

Conja 11 juni 2020 om 11:07

Hoe maak ik de dille dunner

Beantwoorden

Salade recepten

Vind hier diverse recepten voor heerlijke salades. Van salade met kip tot vegetarische salade en pastasalade. Maak heerlijke combinaties met verschillende ingrediënten bijvoorbeeld geitenkaas, noten, druiven, tomaat, kip, appel, biefstuk, pasta of garnalen. Een salade kan gegeten worden als maaltijdsalade of is lekker als bijgerecht of als makkelijke lunch!

Romige zoete aardappel BBQ salade

Tover de standaard aardappelsalade voor bij de BBQ om tot een gezondere variant van zoete aardappel met een lichte maar romige yoghurt dressing.

Bijgerecht

20 min + 1 uur afkoelen

4 pers.

Aardbeiensalade met geitenkaas

Heerlijke frisse salade met geitenkaas, basilicum en aardbeien en een lichte balsamico dressing

Lunch

15 min

2 pers.

Tabouleh salade

Heerlijke frisse salade van bulgur met citroen en peterselie. Lekker als lunch met wat pita of als of bijgerecht.

Bijgerecht

25 min

6 pers.