Gerechten
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Moeilijkheid

Review: frituren met de Philips Airfryer

Frietjes en snacks staan niet zo vaak bij mij op het menu en dat is niet omdat ik ze niet lekker vind ;) Een van de redenen waarom ik niet veel frituur is omdat het altijd zo’n gedoe is met de frietpan. De olie moet regelmatig ververst worden en dan heb je ook nog last van vieze luchtjes die een paar dagen in je huis blijven hangen. En frituren is nou ook niet de meest gezonde manier om je eten bereiden. Maar misschien kan de Philips Airfryer hier verandering in brengen…
Wat is de Airfryer precies en hoe werkt hij?
De Airfryer maakt gebruik de unieke Rapid Air-technologie van Philips. Door middel van snel circulerende hete lucht in combinatie met een grill wordt voedsel krokant van buiten en mals van binnen. Op deze manier kun je een stuk gezonder frituren, met tot 80% minder vet. Maar de Airfyer is meer dan alleen een frituur, je kunt er ook mee grillen, bakken en roosteren.
airfryer 04
airfryer 04
Ik ben sowieso positief over het merk Philips, en dat heeft niets te maken met het feit dat ik in Eindhoven woon. Ik vind hun apparaten heel fijn en simpel werken. Ook bij de Airfryer had ik binnen een paar minuten door hoe hij werkt. Voor deze review heb ik de Airfryer XL getest. Hiermee kun je 1200 gram verse frites of 1000 gram diepvriesfrietjes in één keer bakken, voldoende voor een gezin van 4 a 5 personen. Er is ook een kleinere versie van de Airfryer te koop waar ongeveer 1/2 minder in past.
Test: frietjes, snacks en gevulde champignons
Als eerste heb ik de Airfryer voorverwarmd. Na 3 minuten was hij op 200 graden en begon hij te piepen. In de gebruiksaanwijzing stond aangegeven dat je het voorverwarmen ook kunt overslaan. Vervolgens trek je met de hendel de bak open en vul je de mand met (bevroren of verse) frieten of andere hapjes. Door middel van het touchscreen kun je daarna links de temperatuur instellen en rechts de tijd, hoe simpel kan het zijn.
airfryer 04
airfryer 04
Als eerste gingen we aan de slag met de ovenfrietjes van Aviko. Je kunt ook ‘gewone’ frieten voor de frituur uit de diepvries gebruiken en zelfs zelfgemaakte verse frieten . Ik dacht eerst dat er nog een eetlepel olie aan de frieten toegevoegd moest worden maar dat geld alleen bij de verse frieten. We bakten ze 14 minuten op 180 graden zoals ook op de verpakking stond aangeven. Halverwege de tijd heb ik een keer met de mand geschud voor een optimaal resultaat. Ik was erg verrast over de frieten uit de Airfryer, ze waren echt heel krokant en hadden een mooi bruin kleurtje. Ze waren voor mij vergelijkbaar met de frieten uit de frituur, wel wat minder vet natuurlijk maar daardoor ook gezonder.
airfryer 04
airfryer 04
Daarna vulden we de mand met Mora Happas ovensnacks. Deze bakten we 7 minuten op 200 graden. Het resultaat was een super krokant korstje met een lekkere smeuïge vulling. Oké, de frieten en snacks geloofde ik nu wel, maar wat met bijvoorbeeld groente of een stukje vlees of vis? Om dit te testen maakte ik een aantal gevulde champignons.
champignons
Recept gevulde champignons met spinazie
Wat heb je nodig?
Stuk of 10 grote champignons
200 gr verse spinazie
50 gr feta
1 eetlepel olie
3 eetlepels paneermeel
Snufje peper en zout
Bereiding
Snijd de stelen uit de champignon en hak de steeltjes fijn. Bak de spinazie met de steeltjes in een pan totdat de groenten beginnen te slinken. Laat de spinazie uitlekken en schep de feta, paneermeel, olie en een snufje peper en zout er door. Vul de champignons met het mengsel en bak ze 7 min op 180 graden in de Airfryer.
De champignons waren iets gekrompen maar dat gebeurt ook in de oven. Ze waren verder heel erg lekker van smaak en absoluut niet uitgedroogd en het paneermeel was mooi krokant geworden.
Nog meer mogelijkheden
Vóór deze review dacht ik dat de Airfryer alleen bedoeld was als frituurpan maar ik kwam er al snel achter dat hij veel meer kan. Zo kun je met het apparaat ook muffins of appeltaart bakken en ook vlees, groente en vis grillen of roosteren.
airfryer 04
airfryer 04
Laatst had ik nog een stuk pizza in de koelkast liggen die ik de dag van te voren had gemaakt. Ik was eerst van plan deze op te warmen in de oven maar alleen voorverwarmen duurt al zeker 15 min en in de magnetron wordt pizza vaak klef. Waarom niet in de Airfryer dacht ik. En ja hoor! Na een paar minuten had ik een lekkere warme pizza met een krokante bodem op mijn bord. Ook het afbakken van broodjes gaat perfect in de Airfryer heb ik gemerkt. Kijk voor nog meer info en mogelijkheden op philips.nl/airfryer
Pluspunten op een rijtje:
– weinig tot geen vet of olie nodig
– krokant en lekker resultaat
– snel op temperatuur
– handig touch screen
– veel mogelijkheden, van quiche tot muffins en tosti’s
– past veel in
– geen last van vieze luchtjes
– zit een handig receptenboekje bij
– veilig (geen last van oliespetters en na 30 min schakelt hij automatisch uit)
– ook te gebruiken voor het opwarmen van eten, handig als je geen magnetron hebt
– je hoeft geen olie te kopen of te verversen
– eenvoudig schoonmaken in de vaatwasser
Minpunten op een rijtje:
– Eigenlijk geen, het is alleen in het begin misschien even aftasten welke temperatuur en hoeveel minuten je nodig hebt bij welk product en bij welk recept. Maar dit staat steeds vaker op verpakkingen aangegeven.
airfryer 04
airfryer 04
Eindoordeel
Ik vind het een super uitvinding! Na het gebruiken van de Airfyer rook ik geen vieze luchtjes, dat was voor mij een van de belangrijkste punten omdat ik een open keuken heb. Ik ben positief verrast door de vele mogelijkheden van het apparaat. Ook vissticks, kipdrumsticks of bijvoorbeeld groentespiesjes lijken me ideaal om te bereiden in de Airfryer. Ik weet zeker dat ik hem nog vaak ga gebruiken en dat er vanaf nu vaker frietjes en snacks op het menu staan!
Aanbieding
Van 21 mei t/m 30 juni 2015 krijg je nu een snackpakket van Aviko en Mora t.w.v. 20 euro bij aankoop van een Airfryer, kun je meteen aan de slag!
afsluiting

 

 

 

 

 

 

 

3 x koolhydraatarm
  • Hoofdgerecht
Gevulde aubergines met gehakt
  • Hoofdgerecht
Kip ketjap salade
  • Hoofdgerecht
Enchilladas van courgette
Laat hier je reactie achter
Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (20)
Ri Anne - Reageren 20-08-2018 om 0:32 uur

Sta open voor nieuwe makkelijke recepten.

Loes - Reageren 24-03-2018 om 21:57 uur

Ik heb inmiddels mijn tweede airfryer. Mijn eerste was het allereerste model. Ik heb hem heel veel gebruikt. Voor frietjes, cake, brownies, loempia's, lekkerbekjes en nog veel meer. Het gaat snel en is minder vet. Nu heb ik een XL. Dat is helemaal een super apparaat. Ik ben er zo blij mee. Bij mij is ook het enige minpunt; het korte snoer.

hay - Reageren 01-03-2018 om 2:14 uur

hallo ik heb er nu ook een gekocht en ga hem zeker gebruiken lijkt mij een supperhandig ding met vele mogelijkheden en zeker die luchtjes met het bakken van frietjes supperrrrrrrrrr

Parthoens Mathieu - Reageren 06-01-2018 om 14:47 uur

deze week kocht ik via bol.com een hete lucht friteuse HD9229/2, waar mij een receptenboekje beloofd werd dit heb ik ontvangen maar in de talen Spaans, Italiaans en Portugees daar ik deze talen niet ken is dat voor mij waardeloos, zou U mij dat receptenboekje in het Nederlands kunnen bezorgen. Dank

Georgina - Reageren 14-12-2017 om 15:37 uur

Naar aanleiding van dit artikel heb ik er ook een gekocht. Geweldig ding. Wel een beetje uitvogelen hoe het allemaal werkt. Maar super tevreden.

Sandra - Reageren 21-12-2017 om 10:18 uur

Heel fijn om te horen!

Dirk brugmans - Reageren 02-10-2017 om 14:12 uur

Wij gaan hem nu meer gebruiken nu ik al die heerlijke recepten zie.

Sandra - Reageren 11-10-2017 om 12:47 uur

leuk om te horen, veel plezier !

Van Avermaet Jacqueline - Reageren 01-03-2017 om 14:22 uur

Heb er ééntje aangeschaft , nu nog leren mee koken , een uitdaging!!

De wilde Rino - Reageren 27-02-2017 om 16:57 uur

Wou wat recepten voor de airfryer xl heb hem met gekocht moet er nog mee leren werken.

Yvonne - Reageren 21-01-2017 om 16:43 uur

Ik zou graag willen weten hou lang en hoeveel graden je saté kroketten moet bakken. Heb net een nieuwe pan

Sandra - Reageren 29-01-2017 om 20:54 uur

Hoi Yvonne, ik weet niet welk merk je gebruikt van de satekroketten of dat je ze zelf hebt gemaakt maar misschien kun je hier meer info vinden: http://www.frituurgezond.nl/philips/airfryer-kroket-bakken/

margriet - Reageren 19-11-2016 om 11:27 uur

helemaal super, ondanks negatieve adviezen ben ik super blij dat ik er 1 heb gekocht

P.Bosma - Reageren 13-06-2016 om 11:03 uur

Pas gekocht de Philips AirFryer. Loempia's erin. Wat een gemak. We gaan door met de Airfryer. Waar krijg je dat gratis snackpakket van Aviko en Mora zoals gemeld in dit bericht ? Groet P.Bosma Leeuwarden

reina - Reageren 21-03-2016 om 16:18 uur

heb hem nu sinds zaterdag wat een geweldig apparaat wij hebben de xl genomen en ralph idd de kroketten waren heerlijk

Ralph - Reageren 27-01-2016 om 10:53 uur

Ik heb hem thuis ook en ben er dolblij mee. Vooral de kroketten van Mora zijn er heerlijk in en niet te vet.

Wim - Reageren 22-07-2015 om 11:34 uur

Die gevulde champignons zien er goed uit!

Cris - Reageren 07-06-2015 om 15:05 uur

Het enige minpuntje, vindt ik, het snoer is erg kort.

lya.v.gelder - Reageren 05-06-2015 om 11:53 uur

Ik heb hem nu een paar maanden en vindt het helemaal top.Zou zeggen maak de ratatouille uit het receptenboekje eens.Aangevuld met de zoete aardappelblokjes van Aviko heb je een heerlijke vegetarische maaltijd.Wij zijn niet vegetarisch maar probeer dat wel zeker 2 maal in de week.

Conny de Jager - Reageren 05-06-2015 om 7:58 uur

Zet de gevulde champignons in een bakje met een laagje bouillon, en je hebt geen droge buitenkantjes meer, zorg wel dat de lucht van de Airfryer er nog rondom kan cirkelen. Ook ik ben erg enthousiast over de Airfryer!

gezonde recepten

Verzameling met makkelijke en gezonde recepten die niet alleen goed voor je zijn maar ook vooral lekker en leuk! Want gezond hoeft echt niet saai of minder smakelijk te zijn. En deze recepten bevatten bovendien veel groenten, vezels, vitamines en voedzame ingredienten, precies wat jij nodig hebt. Van gezonde ovenschotels tot ontbijtjes en verantwoorde snacks.

Parelcouscous met broccoli en zalm
Courgette spaghetti met halloumi
Salade met gerookte zalm en aardappeltjes
Quinoa soep met zoete aardappel
Courgettespread