Ga naar de inhoud
Review: frituren met de Philips Airfryer

Review: frituren met de Philips Airfryer

Frietjes en snacks staan niet zo vaak bij mij op het menu en dat is niet omdat ik ze niet lekker vind 😉 Een van de redenen waarom ik niet veel frituur is omdat het altijd zo’n gedoe is met de frietpan. De olie moet regelmatig ververst worden en dan heb je ook nog last van vieze luchtjes die een paar dagen in je huis blijven hangen. En frituren is nou ook niet de meest gezonde manier om je eten bereiden. Maar misschien kan de Philips Airfryer hier verandering in brengen…

3 juni 2015

Sandra

Wat is de Airfryer precies en hoe werkt hij?

De Airfryer maakt gebruik de unieke Rapid Air-technologie van Philips. Door middel van snel circulerende hete lucht in combinatie met een grill wordt voedsel krokant van buiten en mals van binnen. Op deze manier kun je een stuk gezonder frituren, met tot 80% minder vet. Maar de Airfyer is meer dan alleen een frituur, je kunt er ook mee grillen, bakken en roosteren.
airfryer 04
airfryer 04
Ik ben sowieso positief over het merk Philips, en dat heeft niets te maken met het feit dat ik in Eindhoven woon. Ik vind hun apparaten heel fijn en simpel werken. Ook bij de Airfryer had ik binnen een paar minuten door hoe hij werkt. Voor deze review heb ik de Airfryer XL. Hiermee kun je 1200 gram verse frites of 1000 gram diepvriesfrietjes in één keer bakken, voldoende voor een gezin van 4 a 5 personen. Er is ook een kleinere versie van de Airfryer te koop waar ongeveer 1/2 minder in past.

Test: frietjes, snacks en gevulde champignons

Als eerste heb ik de Airfryer voorverwarmd. Na 3 minuten was hij op 200 graden en begon hij te piepen. In de gebruiksaanwijzing stond aangegeven dat je het voorverwarmen ook kunt overslaan. Vervolgens trek je met de hendel de bak open en vul je de mand met (bevroren of verse) frieten of andere hapjes. Door middel van het touchscreen kun je daarna links de temperatuur instellen en rechts de tijd, hoe simpel kan het zijn.
airfryer 04
airfryer 04
Als eerste gingen we aan de slag met de ovenfrietjes van Aviko. Je kunt ook ‘gewone’ frieten voor de frituur uit de diepvries gebruiken en zelfs zelfgemaakte verse frieten . Ik dacht eerst dat er nog een eetlepel olie aan de frieten toegevoegd moest worden maar dat geld alleen bij de verse frieten. We bakten ze 14 minuten op 180 graden zoals ook op de verpakking stond aangeven. Halverwege de tijd heb ik een keer met de mand geschud voor een optimaal resultaat. Ik was erg verrast over de frieten uit de Airfryer, ze waren echt heel krokant en hadden een mooi bruin kleurtje. Ze waren voor mij vergelijkbaar met de frieten uit de frituur, wel wat minder vet natuurlijk maar daardoor ook gezonder.
airfryer 04
airfryer 04
Daarna vulden we de mand met Mora Happas ovensnacks. Deze bakten we 7 minuten op 200 graden. Het resultaat was een super krokant korstje met een lekkere smeuïge vulling. Oké, de frieten en snacks geloofde ik nu wel, maar wat met bijvoorbeeld groente of een stukje vlees of vis? Om dit te testen maakte ik een aantal gevulde champignons.
champignons

Recept gevulde champignons met spinazie

Wat heb je nodig? Stuk of 10 grote champignons 200 gr verse spinazie 50 gr feta 1 eetlepel olie 3 eetlepels paneermeel Snufje peper en zout Bereiding Snijd de stelen uit de champignon en hak de steeltjes fijn. Bak de spinazie met de steeltjes in een pan totdat de groenten beginnen te slinken. Laat de spinazie uitlekken en schep de feta, paneermeel, olie en een snufje peper en zout er door. Vul de champignons met het mengsel en bak ze 7 min op 180 graden in de Airfryer. De champignons waren iets gekrompen maar dat gebeurt ook in de oven. Ze waren verder heel erg lekker van smaak en absoluut niet uitgedroogd en het paneermeel was mooi krokant geworden.

Nog meer mogelijkheden

Vóór deze review dacht ik dat de Airfryer alleen bedoeld was als frituurpan maar ik kwam er al snel achter dat hij veel meer kan. Zo kun je met het apparaat ook muffins of appeltaart bakken en ook vlees, groente en vis grillen of roosteren.
airfryer 04
airfryer 04
Laatst had ik nog een stuk pizza in de koelkast liggen die ik de dag van te voren had gemaakt. Ik was eerst van plan deze op te warmen in de oven maar alleen voorverwarmen duurt al zeker 15 min en in de magnetron wordt pizza vaak klef. Waarom niet in de Airfryer dacht ik. En ja hoor! Na een paar minuten had ik een lekkere warme pizza met een krokante bodem op mijn bord. Ook het afbakken van broodjes gaat perfect in de Airfryer heb ik gemerkt. Pluspunten op een rijtje: – weinig tot geen vet of olie nodig – krokant en lekker resultaat – snel op temperatuur – handig touch screen – veel mogelijkheden, van quiche tot muffins en tosti’s – past veel in – geen last van vieze luchtjes – zit een handig receptenboekje bij – veilig (geen last van oliespetters en na 30 min schakelt hij automatisch uit) – ook te gebruiken voor het opwarmen van eten, handig als je geen magnetron hebt – je hoeft geen olie te kopen of te verversen – eenvoudig schoonmaken in de vaatwasser Minpunten op een rijtje: – Eigenlijk geen, het is alleen in het begin misschien even aftasten welke temperatuur en hoeveel minuten je nodig hebt bij welk product en bij welk recept. Maar dit staat steeds vaker op verpakkingen aangegeven.
airfryer 04
airfryer 04

Eindoordeel

Ik vind het een super uitvinding! Na het gebruiken van de Airfyer rook ik geen vieze luchtjes, dat was voor mij een van de belangrijkste punten omdat ik een open keuken heb. Ik ben positief verrast door de vele mogelijkheden van het apparaat. Ook vissticks, kipdrumsticks of bijvoorbeeld groentespiesjes lijken me ideaal om te bereiden in de Airfryer. Ik weet zeker dat ik hem nog vaak ga gebruiken en dat er vanaf nu vaker frietjes en snacks op het menu staan!