Vegan kokos limoen cheesecake + review Puur Zoet

Een ruime maand geleden kwam het eerste boek van Mariette van zoetRecepten uit. En dit is geen standaard bakboek maar de focus ligt op bewust bakken met pure ingrediënten. In deze blog vertel ik er meer over en deel ik het recept voor deze super lekkere limoen cheesecake.

Zelf ben ik (nog) niet zo thuis in het gezond bakken, ik vind het vaak lastig om ingrediënten te vervangen door een gezonde variant. Zeker als het gaat om zoetstoffen. En in bestaande gezonde(re) bakrecepten worden vaak producten gebruikt die ik lastig kan vinden in de winkel zoals kikkererwtenmeel en diverse superfoods. En daarom ben ik super blij met het boek Puur Zoet, hier staan geen ingewikkelde ingrediënten in en de recepten zijn vrij makkelijk te maken. Voor sommige hoef ik zelfs niet naar de winkel maar heb ik alles standaard in mijn voorraadkast staan.

Het boek Puur Zoet legt ook niet de focus op diëten of strenge regels want het moet vooral ook leuk en lekker blijven. In de recepten worden bijvoorbeeld toegevoegde suikers en vet zo veel mogelijk vervangen door pure en voedzame ingrediënten zoals fruit en noten. Mariette noemt dit ook wel gezondigen (gezond zondigen). Deze manier van genieten van gezonde(re) receptjes geeft je niet alleen een beter maar ook een langer verzadigd gevoel. Naast de bijna 80 recepten staan er heel veel handige tips in hoe je bijvoorbeeld suiker kunt vervangen door betere opties en alles over diverse soorten meel. Zo kun je ook zelf gaan experimenteren met gezonder bakken.
 
Veel recepten zijn ook glutenvrij en lactosevrij, en bijna 60 recepten zijn vegan. De hoofdstukken zijn ingedeeld in basisrecepten, ontbijt, tussendoortjes, koek, taart, feest en toetjes. En ook de vormgeving vind ik super mooi geworden, lekker fris en overzichtelijk. Een aantal voorbeelden van recepten die er in staan zijn: mokka panna cotta, magere bramenkwarktaart, gevulde walnotenkoek, fruitige ontbijttaartjes en de epic pannenkoekentaart om niet te vergeten.

Zelf koos ik voor de kokos limoen cheesecake, Eric is dol op limoen en citroen en ik was ook benieuwd hoe je een cheesecake maakt zonder roomkaas of zuivel. Met cashewnoten dus, deze week je een nachtje in water en vervolgens mix je deze tot een romige vulling. Ik dacht dat dit niet zo lekker kon zijn als een echte cheesecake maar ik was enorm positief verrast. De raw cheesecake (die dus niet in de oven hoeft) was lekker romig en fris van de limoen. Ook de combi met de bodem van amandel was echt super lekker. Ik ga dus vaker hiermee experimenteren, en met het boek Puur Zoet gaat dat zeker lukken!

Het boek is 192 pagina’s en de prijs is 24,95. Kijk voor meer info ook op de blog Zoetrecepten en bestel het boek bij bol.com. Tip: ook leuk voor Moederdag!

Recept raw kokos limoen cheesecake
GEBAK - 45 MIN + 8 UUR WEKEN + OPSTIJVEN – 10 TOT 12 PERSONEN

Ingrediënten
175 gr cashewnoten (ongezouten)
3 eetlepels ahornsiroop
125 ml kokosmelk
6 eetlepels kokosolie
4 limoenen
Handje kokosvlokken
Basisrecept kokos-amandelbodem (zie hieronder)

Materialen:
Bakvorm van ca. 20 cm
Bakpapier
Keukenmachine

Bereiding:
Laat de cashewnoten 8 uur in een kom of bak in koud water weken. Giet hierna af en laat uitlekken. Maak de kokos-amandelbordem en druk deze stevig in een met bakpapier belegde bakvorm. Rasp de schil van de limoenen. Houd de rasp van 1 limoen apart. Pers het sap uit (ca. 100 ml)
Doe de cashewnoten, kokosmelk, gesmolten kokosolie, ahornsiroop, rasp van 2 limoenenen het limoensap in een foodprocessor en maal fijn tot een zijdezachte vulling. Dit kan 5 tot 10 minuten duren.

Proef of je het mengsel zoet/zuur genoeg vind en voeg anders nog wat ahornsiroop of limoensap toe. Giet het mensgel over de bodem en laat 1 tot 2 uur opstijven in de diepvries of een nacht in de koelkast. Rooster de kokosvlokken kort in de oven of pan en strooi ze samen met de overgebleven limoenrasp over de taart.

Basisrecept kokos-amandelbodem

Ingrediënten
150 gr dadels
125 gr amandelen
30 gr geraspte kokos

Bereiding:
Ontpit zo nodig de dadels. Week ze 5 minuten in kokendheet water en giet daarna goed af. Hak de amandelen grof in de foodprocessor en zet opzij. Maal de uitgelekte dadels fijn in de foodprocessor. Meng vervolgens de fijngehakte amandelen en de geraspte kokos hier goed doorheen. Het mengsel is nu klaar om verder verwerkt te worden als bodem.

Vind je dit leuk?
1 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel