Snelle gepofte zoete aardappels met romige spinazie + 2 varianten

Ik ben dol op zoete aardappels! Ze zijn lekker van smaak en je kunt er alle kanten mee op. In deze blog deel ik 3 recepten voor gepofte zoete aardappels die in ca. 10 minuten klaar zijn!

De zoete aardappel, ook wel bataat genoemd, doet steeds meer zijn intrede in de Hollandse eetcultuur. Zelf staat ie met regelmaat hier thuis op het menu. Soms als puree, geroosterd uit de oven of als lekkere zoete frietjes. Maar een van mijn favoriete bereidingswijzen is een gepofte zoete aardappel. Je proef dan echt goed de lekkere smaak en de zachte structuur van deze oranje knol. En je kunt hem vullen met ingrediënten die jij lekker vindt of nog in huis hebt liggen.

Een vraag die ik regelmatig krijg is; zijn zoete aardappels gezonder of beter dan gewone aardappels? Daar is niet echt een duidelijk antwoord op te geven. Beide hebben hun eigen voordelen en eigenschappen. De zoete aardappel bevat iets meer kcal dan een gewone aardappel, maar daarnaast ook meer voedingsvezels. De gewone aardappel bevat daarentegen weer iets meer eiwit. Het hangt daarom vooral af van smaak en bereidingswijze welke je wil eten. En heb je geen zin of tijd om te schillen, dan zijn verse gekoelde aardappels een ideale oplossing. Deze zijn al kort voorgekookt, waardoor ze snel klaar zijn en bovendien hoeft er door deze verhitting geen conserveringsmiddelen of andere toevoegingen worden toegevoegd om ze langer houdbaar te maken. Lees er meer over op kiesversgekoeld.nl.

Ook CêlaVíta heeft sinds kort hun assortiment van verse gekoelde aardappels uitgebreid met een zoete pofaardappel. Deze kun je heel makkelijk in 8 minuten in de magnetron bereiden en vervolgens vullen. Deze bereidingswijze is een stuk sneller dan in de oven waarbij de zoete aardappel vaak minimaal 40 minuten moet poffen. In ca. 10 minuten zet je dus een lekkere gevulde zoete aardappel op tafel. Terwijl de magnetron zijn werk doet bereid je alvast de vulling voor en dan is het alleen kwestie van opensnijden en vullen maar. Deze gevulde zoete aardappels vullen goed, maar je kunt de maaltijd eventueel nog uitbreiden met een lekkere salade, couscous of een stukje (vegetarisch) vlees.

Hieronder vind je 3 lekkere ideetjes om de zoete aardappel mee te vullen. Mijn favoriet is die met romige spinazie. Deze heeft een beetje een Italiaanse twist, spinazie en zoete aardappel zijn sowieso een goede combi. De Mediterraanse variant heeft lekker veel smaak door de gekruide kikkererwten en feta, en combineert heerlijk met de romige hummus. In de verpakking van de CêlaVíta pofaardappels zit ook een zakje yoghurt-limoendressing, deze is heerlijk met verse avocado en Hollandse garnaaltjes voor een lekkere frisse derde variant. Welke is jouw favoriet? 

Recept zoete pofaardappelen met spinazie

HOOFDGERECHT – 12 MINUTEN – 2 STUKS

Ingrediënten
1 pak met 2 CêlaVíta zoete pofaardappelen
100 gr spinazie
100 gr ricotta
1 eetlepel geroosterde pijnboompitten
6 gedroogde tomaatjes
Paar blaadjes verse basilicum

Bereiding
Bereid de zoete pofaardappelen in de magnetron volgens de verpakking. Bak ondertussen de spinazie in een pan tot deze geslonken is (houd een paar blaadjes apart) is of gebruik diepvries spinazie en ontdooi deze. Doe de spinazie in een zeef en druk zo veel mogelijk vocht eruit. Meng de spinazie met de ricotta en breng op smaak met een snufje peper en zout.

Haal de zoete aardappels uit de verpakking en snijd aan de bovenzijde open en duw iets uit elkaar. Vul ze met een paar rauwe blaadjes spinazie, de romige spinazie en garneer met stukjes gedroogde tomaat, pijnboompitten en basilicum.

Tip: voeg nog een beetje gerookte zalm toe als topping.

Recept zoete pofaardappelen Mediterraans

HOOFDGERECHT – 20 MINUTEN – 2 STUKS

Ingrediënten
1 pak met 2 CêlaVíta zoete pofaardappelen
130 gr kikkererwten
1 eetlepel olie
Snuf cayennepeper
Snuf peper en zout
4 eetlepels hummus
50 gr feta
1 geroosterde paprikareepjes, uit pot
Verse peterselie

Bereiding
Meng de kikkererwten met de olie, cayennepeper, peper en zout. Rooster de kikkerweten in de oven op 200 graden 15minuten krokant. Bereid ondertussen de zoete pofaardappelen in de magnetron volgens de verpakking.

Haal de zoete aardappels uit de verpakking en snijd aan de bovenzijde open en duw iets uit elkaar. Schep de hummus in de zoete aardappel en vervolgens de geroosterde kikkererwten, geroosterde paprika, feta en garneer de zoete aardappel met wat peterselie.

Recept zoete pofaardappelen met avocado en garnaaltjes

HOOFDGERECHT – 10 MINUTEN – 2 STUKS

Ingrediënten
1 pak met 2 CêlaVíta zoete pofaardappelen
4 eetlepels Hollandse garnaaltjes
1 avocado

Bereiding
Bereid de zoete pofaardappelen in de magnetron volgens de verpakking. Snijd de avocado in kleine blokjes.
Haal de zoete aardappels uit de verpakking en snijd aan de bovenzijde open, duw iets uit elkaar. Schep de avocadoblokjes in de zoete aardappel en schep de garnaaltjes er bovenop. Maak de zoete aardappels af met de yoghurt-limoendressing.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met CêlaVíta.

Vind je dit leuk?
1 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel