Snelle mini kerststollen zonder te rijzen

Wellicht heb je je kerstdiner al samengesteld of heb je al plannen gemaakt hiervoor. Maar heb je ook al iets lekkers voor bij het kerstontbijt? Dan heb ik nog een lekker receptje in deze blog voor super snelle verse kerststolletjes die in 3 kwartier op tafel staan (inclusief oventijd).

Maar hoe kan dat dan? Want in dit recept voor kerststol zit geen gist. Nee klopt, maar ik gebruik baksoda (ook wel baking soda, natriumbicarbonaat of zuiveringszout genoemd). Hierdoor gaat je brood of gebak ook rijzen, een voorwaarde is wel dat je het combineert met iets zuurs. Dus heb ik yoghurt en een beetje citroensap toegevoegd. En in tegenstelling tot gist moet deeg met baksoda direct de oven in want het gistingsproces begint al meteen te werken. En nog meer goed nieuws: je hebt geen mixer nodig om het deeg te kneden.

Door er mini broodjes van te maken hoeven ze ook maar even de oven voordat ze gaar zijn. Zo heb je verse broodjes voor je kerstontbijt in een handomdraai. Ze zijn misschien iets steviger als gewoon brood maar lekkerder als de kant en klare kersstollen uit de supermarkt vind ik. Als vulling gebruikte ik rozijnen, amandel en een vleugje sinaasappel. Maar je kunt ook cranberries, sukade of andere noten gebruiken. En natuurlijk mag de spijs niet ontbreken. Ik gebruikte gewoon een pakje kant en klare amandelspijs maar je kunt amandelspijs ook zelf maken.

En uiteraard hoort er ook een lik boter of margarine op. Zelf ben ik dit jaar steeds vaker de margarine van Becel gaan gebruiken, niet alleen op mijn brood maar ook om in te bakken en braden. Ik vind niet alleen de smaak lekker maar het is ook een bewuste keuze want door vaker voor plantaardig te kiezen kies je voor minder CO2 uitstoot en belast je het milieu minder t.o.v. bijvoorbeeld dierlijke roomboter. Ook bevat Becel plantaardige oliën die rijk zijn aan omega 3 en 6 vetzuren die goed zijn voor je hart en cholesterolgehalte. Wellicht ook meteen een goed voornemen voor 2019: meer plantaardig :)

Recept snelle mini kerststollen zonder te rijzen

ONTBIJT – 25 MIN + 20 OVENTIJD - 8 STUKS

Ingrediënten
500 gr bloem
Snufje zout
1 eetlepel suiker
2 theelepels baksoda (2 zakjes a 5 gr Dr. Oetker)
1 eetlepel citroensap
300 ml yoghurt
1 theelepel vanille aroma

Vulling:
100 gr rozijnen
1 theelepel sinaasappelrasp
100 gr amandelen, grof gehakt
150 gr amandelspijs
½ ei

Topping:
Poedersuiker
Becel Original vloeibaar om te bestrijken
Becel Original om te smeren

Bereiding
Laat de rozijnen 10 minuten weken in warm water. Meng het halve ei met het amandelspijs. Verwarm de oven op 190 graden. Doe het meel in een kom en voeg de suiker, zout en baksoda toe. Meng in een andere kom de yoghurt, citroensap, vanille aroma, uitgelekte rozijnen en sinaasappelrasp. Voeg dan het natte mengsel toe aan het droge mengsel samen met de gehakte amandelen en roer door elkaar tot een deeg. Kneed vervolgens met je handen verder door. Voeg eventueel een beetje extra bloem toe als het nog erg plakkerig is.

Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken en draai in ronde balletjes. Bestuif een werkblad met wat bloem en druk hier de ronde balletjes platter. Neem een beetje van de amandelspijs en leg dit in het midden van het deegrondje en vouw vervolgens dicht. Sluit alle naden goed en leg met de naden naar beneden op een bakplaat met bakpapier. Herhaal dit met de rest van het deeg. Bak de mini kerststollen in ca. 20 minuten gaar.

Haal ze uit de oven en bestrijk als ze nog warm zijn met een beetje vloeibare margarine voor een mooie kleur en glans. Bestrooi met poedersuiker. De mini kerststollen zijn op de dag zelf het lekkerste maar ook te bewaren in folie voor de volgende dag. Lekker met een lik Becel.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Becel.

Vind je dit leuk?
1 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel