Tapasrecept: pittige Spaanse empanadas met knoflookdip

Over heel de wereld worden empanadas gegeten. Soms in een net iets andere vorm of met een andere naam. Maar de oorsprong van deze deegpasteitjes ligt in Spanje en Portugal. Het woord emapanada komt dan ook van het Spaanse werkwoord empanar dat inpakken betekent.

Ook in Zuid Amerika zijn ze mede door de Spaanse en Portugese invloeden heel populair. Soms worden ze daar zelfs als ontbijt of met een zoete vulling als dessert gegeten. Maar ik houd het in deze blog bij Spaanse empanadas met chorizo en groenten met een pittige twist van rode peper. En daarbij een romige knoflooksaus die de kruidige en spicy smaken perfect in balans brengen.

Deze empanadas zijn ideaal als tapashapje bij een tapasfeestje of eet ze net als ik met wat rijst en/of een salade als avondmaal. En ook met de vulling kun je alle kanten op. Ik heb gekozen voor chorizo, deze Spaanse worst geeft meteen een kruidige smaak aan de vulling. Verder heb ik een stazak met een mix van linzen, doperwten en mais gebruikt van HAK. Die zijn super handig en je hebt meteen een gevarieerde en lekkere vulling met een bite. Verder zit er nog een rode peper doorheen die je eventueel ook weg kunt laten mocht je niet zo van pittig houden. Maar ik vond het echt wel een goede toevoeging.

Het vouwen van de empanadas is heel simpel maar wil je zo’n mooi omgevouwen randje dan vergt het misschien enige oefening. Maar als je het een paar keer gedaan hebt is het heel simpel. Check ook mijn video om te zien hoe je dit precies doet. Heb je hier geen zin en/of tijd voor? Dan kun je ze ook gewoon dichtduwen met je vingers of vork en op de bakplaat leggen. Het veranderd uiteraard niets aan de smaak, het wordt gegarandeerd smullen!

Recept Spaanse empanadas met knoflookdip
HAPJE – 30 MIN + 20 OVENTIJD – 10 STUKS **

Ingrediënten
10 velletjes hartig taartdeeg (diepvries)
100 gr chorizo worst
1 rode peper
1 HAK Doperwten, linzen, mais mix in stazak, 215 gram
1 eetlepel tomatenpuree
½ theelepel oregano
1 theelepel paprikapoeder
1 ei

Knoflookdip
5 eetlepels Griekse yoghurt of kwark
2 eetlepels mayonaise
2 eetlepels citroensap
Peper en zout
2 teentjes knoflook of snuf knoflookpoeder

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat de plakjes deeg iets ontdooien. Snijd de chorizo in kleine stukjes en meng met de linzen, doperwten en mais mix in een kom (afgieten is niet nodig). Hak de rode peper fijn en voeg samen met de oregano en paprikapoeder en tomatenpuree toe aan de kom. Schep het mengsel goed door elkaar. Druk of snijd met een kommetje een rondje uit de vellen deeg. Schep een beetje van het mengsel aan een zijde van het deegrondje. Vouw de andere zijde er overheen en druk de randen vast. Vouw de rand eventueel met een draaiende beweging om zodat je een mooi randje krijgt.

Leg de empanadas op een bakplaat met bakpapier. Klop het ei los en bestrijk de deegpasteitjes hiermee. Bak ze in ca. 20 minuten goudbruin in de oven. Maak ondertussen de knoflookdip: pers de knoflook uit en meng door de rest van de ingrediënten. Serveer de empanadas met de romige knoflookdip.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met HAK.


Vind je dit leuk?
7 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

Erik Doornbos 10 juni 2018 om 13:49

Ik ga straks dit recept maken en proeven!!! Leuk voor een feestje

San 5 juni 2018 om 13:05

Wat kun je ook gebruiken ipv die pittige worst ivm allergie varkensvlees??

Sandra 7 juni 2018 om 10:55

Je kunt hem eventueel ook weg laten en extra kruiden zoals knoflook toevoegen. Of stukjes gebakken champignons of gerookte kip gebruiken.

Fabiënne 5 juni 2018 om 12:02

Hoi, kan dit ook in de airfryer? ( wij hebben geen oven) en zonder tomaat? Ik heb daar namelijk een allergie voor :( Groetjes!

Cindy 9 juni 2018 om 13:44

Hoi Fabienne, ik ben nieuwsgierig of het gelukt is. Wil het zelf ook proberen.

Sandra 7 juni 2018 om 10:53

Ik heb ze nog niet getest in de Airfryer maar dat lijkt me geen probleem. Ik zou dan wel een kortere baktijd aanhouden. Voor de tomatenpuree kun je bijvoorbeeld ook een beetje paprikapuree of een andere tappenade gebruiken, bijvoorbeeld met olijf.

kaka 5 juni 2018 om 09:11

lekker maar wel een beetje jammer dat het met hak mix is liever vers!!

Sandra 7 juni 2018 om 10:59

Dat is juist het mooie, de ingredienten uit de stazakken van HAK zijn juist vers. Ze zijn alleen voorgegaard en bevatten verder geen suikers, kunstmatige toevoegingen of conserveringsmiddelen.