Tea tasting & tips voor het lekkerste kopje thee

Zelf drink ik gemiddeld 3 koppen thee per dag. Vaak eentje ‘s morgens achter de computer om een beetje lekker mee wakker te worden. Het liefst daarom ook een verkwikkende thee.

Na het eten drink ik graag een kopje kruidenthee met munt, venkel of kamille, dit brengt mijn maag vaak weer tot rust. En ’s avonds nog een kopje rooibos of met fruitsmaak op de bank. Maar welke soorten thee zijn er nou allemaal en waar moet ik precies op letten om optimaal te genieten van mijn kop thee?

Kwaliteit
De kwaliteit van de thee verschilt ook heel erg, en dat heeft Bas van Essentials Tea mij laten ervaren tijdens een tea tasting. Hij zette steeds 3 koppen thee van verschillende merken en in verschillende vormen en liet me daarna ruiken en proeven. En de verschillen waren best groot, sommige waren ook vrij bitter of wrang van smaak. Wel pikte ik (gelukkig) de Essentials Tea er als beste uit. Deze hoogwaardige en biologische thee is gemaakt van hele bladeren die met de hand en met veel zorg en passie worden geplukt, en dat proef je!

Bas en Ilona o.a. naar China en Zuid Afrika afgereisd om daar de beste thee te selecteren waarvan ze met zekerheid durven te zeggen dat deze van de beste kwaliteit is, de lekkerste geur en smaak bevat en de mooiste, hele bladeren. Ook verschillende eersteklas restaurants, hotels en lunchrooms serveren hun thee, maar ook jij kunt gewoon thuis genieten van deze Essentials Tea door deze te bestellen in hun webshop.

Op welke temperatuur & hoe lang trekken?
Vaak zet je de waterkoker aan en giet je het water meteen over de thee. Maar vooral verse thee komt veel beter tot zijn recht als je hem op de juiste temperatuur drinkt. Vooral groene thee kan bitter smaken als je hem te heet opgiet.

Nog een ander belangrijk ding is de tijd dat je hem laat trekken. Zelf haal ik ook veel te snel het zakje uit de thee heb ik gemerkt. Geef thee de tijd om te trekken en om de smaken af te geven. Bekijk hier dit handige overzichtje met de temperatuur en de tijd. O ja een thee van een goeie kwaliteit kun je gerust nog 2 of 3 keer opnieuw gebruiken.

Soort thee / temperatuur / tijd
Zwarte thee / 95-100 graden / 3 tot 5 minuten
Groene thee / 80-85 graden / 3 tot 5 minuten
Witte thee / 70-75 graden / 2 tot 4 minuten
Kruiden thee / 95-100 graden / 5 tot 8 minuten
Jasmijn / 80-85 graden / 3 tot 5 minuten
Oolong / 85-95 graden / 4 tot 5 minuten
Rooibos / 95 -100 graden / 5 tot 8 minuten

Leuke weetjes:
Wist je dat rooibos eigenlijk helemaal geen thee is! De blaadjes komen van de rooibos plant en niet van een theeplant. Ook bevat deze rooibos geen cafeïne waardoor hij ideaal is om voor het slapen te drinken.

Je kunt je thee ook pimpen door extra smaken toe te voegen. Op de site van Essential Tea vind je allerlei leuke toevoegingen zoals gevriesdroogd fruit, steranijs of stukjes gember die je thee een extra smaakbeleving geven. Zo geef je je thee een extra smaakje zonder onnodige aroma’s of suikers.

Dit artikel heb ik geschreven n.a.v. de tea tasting van Essentials Tea.

Bewaar
Print
Deel

3 x stoofschotels

Vegetarische stoofschotel
Hachee basisrecept
Coq au vin

Reacties

Laat je reactie achter

Thijs 9 augustus 2017 om 14:52

Oh wat grappig ik had daar geen idee van dat gedeelte over rooibos. Zit er wel caffeine in andere thee?

Beantwoorden
Sandra 9 augustus 2017 om 21:21

Over het algemeen wel. Alleen in kruidenthee en dus ook rooibos thee niet :)

Heerlijke soepen

Een soep maken is erg makkelijk. Een soepje is lekker als voorgerecht om het diner mee te beginnen maar ook lekker als opknapper tijdens de lunch. Op onze site vind je de lekkerste recepten voor bijvoorbeeld tomatensoep, courgettesoep en spinaziesoep.

Mihoensoep met omeletrolletjes

Een lekkere Oosterse mihoensoep gevuld met paddenstoelen, taugé en omeletrolletjes, lekker vega en vullend!

Voorgerecht

30 min

4 pers.

Rode bietensoep

Deze rode bietensoep heeft niet alleen een mooie kleur, maar is ook nog eens heel lekker.

Voorgerecht

35 min

4 pers.

Tomaten-crèmesoep

Maak zonder pakjes en zakjes deze romige tomaten-crèmesoep met verse tomaten een zachte smaak van room

Voorgerecht

20 min

4 pers.