Bestel nu de lekkerste en duurzaamste zalm + recept teriyaki bowl

Zin in een makkelijke, lekkere en verantwoorde maaltijd? Dan zit je met deze heerlijke zalm teriyaki bowl goed! Lees snel verder hoe je dit gerecht maakt en ik deel tips waar je de lekkerste zalm koopt en het beste bereid.

Het begint allemaal met een goed stuk zalm, want als de kwaliteit minder is dan kun je hem nog zo goed bakken maar het verschil blijf je proeven. Voor de beste en duurzaamste zalm ga je voor Nordic Blu zalm, de smaak en kwaliteit is echt top; mooi glanzend en zacht en vol van smaak. Hij is telefonisch of via de mail te bestellen bij The Seafood Bar, je kunt opgeven hoeveel kilo je wil bestellen en bij welk restaurant je deze wil ophalen.

Meest duurzame zalm

En hoe duurzaam is de Nordic Blu zalm? Hij wordt gekweekt door 2 familie’s in Noorwegen zonder het gebruik van antibiotica en in een optimale leefomgeving. Volgens de autoriteit Seafood Watch is de Nordic Blu zalm de meest duurzame ter wereld, hij kwam namelijk als het beste uit de test met het hoogste rapportcijfer. Hierbij kijken ze o.a. naar de impact op de omgeving, invloed op de wildlife, hoeveelheid afvalwater, leefomgeving van de zalm en het gebruik van toevoegingen (geen). Dit wetende kun je dus nog meer genieten van je stukje zalm.

Voor deze teriyaki bowl heb ik ook de Nordic blu zalm gebruikt en hem licht gemarineerd met teriyakisaus en hem gebakken in de pan. In de oven kan eventueel ook, 9 minuten op 180 graden. Maar in de pan vind ik persoonlijk fijner want dan heb ik betere controle. Hieronder vind je 5 tips die ik toepas bij het bakken van het perfecte stukje zalm.

5 tips voor het bakken van de perfecte zalm

Deze tips gelden voor een stukje zalm met huid.

  1. Dep de zalm voor het bakken droog met een keukenpapiertje. Hierdoor is hij minder vochtig als hij de pan in gaat waardoor je een krokanter resultaat krijgt.
  2. Verhit de pan op middel tot hoog vuur. De pan moet dus vrij heet zijn, daarna wordt de zalm kort aan beide kanten gebakken zodat hij niet te ver doorgaart in het midden.
  3. Zelf gebruik ik meestal (olijf)olie om zalm in te bakken, olie kan vaak een hogere temperatuur aan dan boter. Maar je kunt ook een mix gebruiken van beide voor als je graag de smaak van boter terug wil laten komen in je gerecht.
  4. Als je de zalm in de pan legt, begin dan met het bakken van de huidzijde (ca. 4 minuten) en laat hem dan stilliggen. Ga niet de hele tijd met de zalm bewegen. Door hem stil te laten liggen laat hij straks beter los in de pan. Draai hem daarna voorzichtig om en bak de andere zijde nog 2 minuten.
  5. Bak hem niet te lang, liever iets te kort dan te lang. Verse zalm mag, net als biefstuk, nog rosé zijn vanbinnen. Als je hem te lang doorbakt wordt hij namelijk droog.

Recept teriyaki bowl met duurzame zalm en broccoli

HOOFDGERECHT – 30 MINUTEN – 2 PERSONEN

Ingrediënten
130 gr rijst
2 stukken Nordic blu zalm (ontdooid)
300 gr broccoli
75 gr peen julienne
150 gr mango, in blokjes
1 bosui
Zwarte en/of witte sesam

Teriyakisaus:
40 ml sojasaus
1 eetlepel donkere basterdsuiker
1 eetlepel sesamolie
1 knoflook
½ rode peper
1 theelepel maïzena

Bereiding
Doe de sojasaus in een pannetje samen met de basterdsuiker, sesamolie en ca 4 eetlepels water. Hak de rode peper en knoflook heel fijn en voeg ook toe aan het pannetje. Breng zachtjes aan de kook. Meng de maïzena met een eetlepel water en voeg het papje toe aan de teriyakisaus en roer met een garde tot de saus iets ingedikt is. Mocht hij te dik zijn geworden kun je ook wat extra water toevoegen.

Kook de rijst gaar en de broccoliroosjes beetgaar in ca 6 minuten. Dep de zalm droog met een keukenpapiertje. Bestrijk de zalm rijk met de teriyakisaus. Verhit een pan middelhoog tot hoog met een beetje olie en bak de zalm met de huid naar onder in de pan, ca 4 à 5 minuutjes. Bak dan de bovenkant van de zalm nog 2 à 3 minuten en bestrijk nogmaals met de teriyakisaus. Het is lekker als de zalm nog rosé is vanbinnen dus hij hoeft niet helemaal gaar te zijn.

Verdeel de rijst over 2 kommen of diepe borden. Verdeel de broccoli, peen julienne en mango ernaast. Leg de zalm op de bowl en bestrooi met sesam. Roer de teriyakisaus los, eventueel met een beetje water tot de dikte van een dressing. Besprenkel de bowl hiermee en bestrooi op het laatst met wat ringetjes bosui en voor de liefhebber nog wat extra rode peper.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met The Seafood Bar.

Vind je dit leuk?
1 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

Tinie Wolf 11 juni 2021 om 22:31

Vandaag de teriyaki bowl gemaakt,gemakkelijk en heerlijk

Mirjam 5 juni 2021 om 17:48

Super lekker. Niet moeilijk te maken.