Ga naar de inhoud
7 tips om minder voedsel te verspillen

7 tips om minder voedsel te verspillen

Tips om minder voedsel te verspillen. Hoe voorkom je het en hoe ga je om met eten wat je over hebt?

15 februari 2022

Charlotte Machelessen

Als er iets pijn doet in het hart van iemand die van eten houdt is het wel voedselverspilling. Het woord verspilling zegt eigenlijk al wat het is; het is doodzonde. Toch heb je niet altijd door hoeveel voedsel je verspilt, wordt het je af en toe lastig gemaakt door verpakkingen of had je simpelweg de hoeveelheid verkeerd ingeschat. In deze blog wordt je bewust gemaakt van je eigen voedselverspilling en geven we je tips hoe je het kunt voorkomen of op kunt lossen.

Wat verspil je nou eigenlijk?

Gooi je eten weg, dan gooi je eigenlijk niet alleen eten weg, maar er wordt ook een hele hoop energie verspild. Misschien heb jij hard in de keuken gewerkt om een heerlijk gerecht te koken, maar voordat het eten in jouw keuken beland is er ook al heel hard aan gewerkt. Van het bewerken van het land, het verzorgen van de groente- of fruitsoort tot aan het transporteren naar het verkooppunt toe wordt er benzine, stroom, water, mankracht, etc. verbruikt. Iedere stap kost energie. Dit is iets waar vaak niet aan gedacht wordt als er eten wordt weggegooid.

Wat zijn de voedselverspilling valkuilen?

1. Geen lijstje en geen idee hebben wat je in huis hebt

Je gaat boodschappen doen en koopt eigenlijk maar wat je denkt dat je nodig hebt. Vaak kom je dan thuis om daar nog een halve tros bananen aan te treffen of eieren die bijna hun THT-datum hebben bereikt. Kijk voordat je boodschappen gaat doen wat je in huis hebt en maak op basis daarvan een lijstje. Zo ben je én sneller klaar én koop je geen dingen die je nog in huis had.

2. Impulsaankopen, kiloknallers, bonusaanbiedingen en nog veel meer

Aansluitend op de vorige valkuil zijn de aanbiedingen in de winkel die je impulsief koopt een risico voor voedselverspilling. Tuurlijk, de marketing is er voor bedoeld dat jij impulsaankopen doet, maar jij bent slimmer dan dat. Goedkoop is uiteindelijk duurkoop als je een deel ervan moet weggooien, want dan zijn die paar tomaten die je wel gegeten hebt toch ineens 2 x zo duur als je de helft hebt weggegooid.

3. THT, TGT, eh, wat?

Een van de meest voorkomende valkuilen van voedselverspilling is het verkeerd interpreteren van de THT- en TGT-datum. Om heel eerlijk te zijn, is het misschien ook een tikkie verwarrend, maar jij hebt ook gewoon gezond verstand en minstens drie hele bruikbare zintuigen. Is de THT- of TGT-datum verstreken? Kijk, ruik en proef met je zintuigen. Is het product nog niet open, maar is de datum wel verlopen? Maak het open en kijk hoe het eruit ziet. Ruikt het nog goed, maar is er enkel een plekje dat er wat minder goed uitziet. Snijd dat er dan af en proef een stukje van dat wat er nog goed uitziet.

4. Te veel gekookt

Voor pasta en rijst zou je ook gewoon wat minder kunnen koken dan op de verpakking staat. Dat wat op de verpakking staat, is een gemiddelde en is niet altijd afgestemd op de goed gevulde saus en toppings die jij er nog bij eet. Experimenteer met de hoeveelheden en voorkom dat je standaard te veel over hebt.

5. Verkeerd bewaren van eten

Gooi dat wat je over hebt wat bewuster terug in de koelkast. Het voedingscentrum heeft een handige pagina waar je voor ieder product kunt controleren hoe lang en hoe je het moet bewaren. Het is sowieso een goede investering om houdbaarheidsbakjes van goede kwaliteit te kopen, zodat je daar producten beter in kunt bewaren. Op Veggipedia kun je per groente of fruitsoort leren hoe je deze moet bewaren.

6. Maak gebruik van je vriezer

Voor 1 of 2 personen koken, kan soms lastiger zijn, dan voor meerdere personen. Vaak blijft er wat van een gerecht over of heb je geen zin om twee of zelfs drie dagen achter elkaar hetzelfde te eten. Maak wat vaker gebruik van je vriezer. Bewaar een of meerdere porties en haal deze de ochtend of de dag voordat je het wil gaan eten uit de vriezer. Plaats het op een bordje in de koelkast om te voorkomen dat het gesmolten ijs je koelkast nat maakt.

7. Eten niet op waarde schatten

Vaak wordt een product weggegooid waar echt nog wel iets van gemaakt had kunnen worden. We gaan je niet aanraden om beschimmelde producten te eten, maar er zijn genoeg voorbeelden van producten die weggegooid worden waar juist hele lekkere gerechten mee bereid kunnen worden doordat ze een bepaalde status hebben.

Hele bruine en zelfs een beetje zacht geworden bananen? Deze zijn het lekkerst voor in havermoutpap. Maak tosti’s, croutons of broodpudding van oud brood en nog meer verrassend lekkere gerechten.

Tips om voedselverspilling te voorkomen

Hierboven hebben we al een heleboel tips gegeven. Deze zetten we natuurlijk graag voor je op een overzichtelijk rijtje inclusief nog een paar bonustips.

Bonustips

  • Voer een restjesdag in: daar wordt je ook lekker creatief van. Kook één keer in de week met dat wat er nog in je koelkast en voorraadkast staat. 
  • Maak er je lunch van: eet het restje van wat je de avond ervoor hebt gegeten mee als lunch. Is er op jouw werk niet echt een mogelijkheid om het op te warmen? Investeer dan in een goede thermos voedselcontainer. Dan warm je het voordat je van huis vertrekt op en is het ‘s middags nog lekker warm. Ook handig om in de herfst en winter lekker een kopje soep als lunch te kunnen eten. 
  • Conserveer je eten: geef je producten een tweede bestemming door ze te conserveren. Heb je een halve komkommer over? Deze kun je heel simpel in een goed afgesloten pot bewaren met azijn, water, suiker en een chili peper. Lekker bij een rijstgerecht. 
  • Deel het! Ken je iemand die alleen woont? Breng eens een lekkere maaltijd langs die jij over hebt of maak samen gebruik van een bulk inkoopactie zoals 1 + 1 gratis. 
  • Uiteraard is het product op zijn verst het meest lekker, maar dat wil niet zeggen dat het daarna niet meer eetbaar is. Een stukje kaas waar je een groen stukje van af hebt gesneden of wat vrij hard is geworden, is meer dan prima in bijvoorbeeld een warm gerecht. Paddenstoelen die een klein beetje nattig zijn, dep ze droog en bak ze op en je bent vergeten waarom je ze eigenlijk wilde weggooien.