Gerechten
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Moeilijkheid

Tips tajine

Voor de eerste keer koken met een tajine? Lees eerst deze handige tips over het gebruik en onderhoud van de tajine.

Een tajine is een kookpot waar veel mee gekookt wordt in Noord-Afrika. Hij is gemaakt van klei/aardewerk en geglazuurd of ongeglazuurd verkrijgbaar.

Klei neemt de warmte traag en gelijkmatig op en houdt ze daarna lang vast. Voor het eerste gebruik moet de tajine 24 uur in water geweekt worden. Als je de tajine niet zo vaak gebruikt, dan kunt je hem het best elke keer een uur in water zetten voordat je begint met koken. Smeer hem voor gebruik in met wat olijfolie of zonnebloemolie.

Zorg er voor dat de tajine niet bloot wordt gesteld een grote temperatuurverschillen, anders bestaat de kans dat hij breekt. Een tajine is geschikt voor in de oven en op een gasfornuis (over het algemeen is de tajine niet geschikt voor inductie maar er bestaan speciale tajines die hier wel geschikt voor zijn) . Voor het gasfornuis heb je nog een vlammenverdeler (te koop bij bijvoorbeeld Blokker) nodig anders wordt de tajine direct aan het vuur blootgesteld. Maak de tajine na gebruik schoon met wat warm water en afwasmiddel en zet hem niet in de afwasmachine. Een alternatief voor de tajine is een braadpan met dikke bodem en een goed sluitende deksel.

Laat hier je reactie achter
Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (4)
Hermien Valckenborg - Reageren 13-05-2017 om 17:27 uur

Ik wil een Tajine kopen waar moet ik op letten ??

Hermien Valckenborg - Reageren 23-04-2017 om 14:56 uur

ben gek op recepten

Maria - Reageren 11-05-2016 om 18:58 uur

Ik heb voor Moederdag een tajine gekregen , Bestaat er ook een kook boekje van?

Nanny Boon - Reageren 17-04-2016 om 11:41 uur

Ik heb pas een tajine dus ik ben wel "in" voor leuke recepten

Gezonde recepten

Makkelijke en gezonde recepten voor een fit en gezond leven. Deze gerechten bevatten veel fruit, groenten, proteïne, vezels, vetarm vlees en veel vitamine. Verantwoorde recepten die vooral ook heel erg lekker zijn.

Kip fajita’s
Andijvie smoothie
Kipsalon met zoete aardappel
Vegetarische aubergine stoof
Salade met gerookte kip en spekjes