Tips tajine

Voor de eerste keer koken met een tajine? Lees eerst deze handige tips over het gebruik en onderhoud van de tajine.

Een tajine is een kookpot waar veel mee gekookt wordt in Noord-Afrika. Hij is gemaakt van klei/aardewerk en geglazuurd of ongeglazuurd verkrijgbaar.

Klei neemt de warmte traag en gelijkmatig op en houdt ze daarna lang vast. Voor het eerste gebruik moet de tajine 24 uur in water geweekt worden. Als je de tajine niet zo vaak gebruikt, dan kunt je hem het best elke keer een uur in water zetten voordat je begint met koken. Smeer hem voor gebruik in met wat olijfolie of zonnebloemolie.

Zorg er voor dat de tajine niet bloot wordt gesteld een grote temperatuurverschillen, anders bestaat de kans dat hij breekt. Een tajine is geschikt voor in de oven en op een gasfornuis (over het algemeen is de tajine niet geschikt voor inductie maar er bestaan speciale tajines die hier wel geschikt voor zijn) . Voor het gasfornuis heb je nog een vlammenverdeler (te koop bij bijvoorbeeld Blokker) nodig anders wordt de tajine direct aan het vuur blootgesteld. Maak de tajine na gebruik schoon met wat warm water en afwasmiddel en zet hem niet in de afwasmachine. Een alternatief voor de tajine is een braadpan met dikke bodem en een goed sluitende deksel.

Vind je dit leuk?
1 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

Elly 21 mei 2019 om 20:22

Maar nu wil ik graag heel veel taijine gerechten hebben maak niet uit van welke land liefst dtoofgerechten met vlees en groenten samen in een pan gerecht

Elly 21 mei 2019 om 20:19

Vind het een goede uitleg is gegeven over de eerste keer van een taijine te gebruiken

Hermien Valckenborg 13 mei 2017 om 17:27

Ik wil een Tajine kopen waar moet ik op letten ??

Hermien Valckenborg 23 april 2017 om 14:56

ben gek op recepten

Maria 11 mei 2016 om 18:58

Ik heb voor Moederdag een tajine gekregen , Bestaat er ook een kook boekje van?

Nanny Boon 17 april 2016 om 11:41

Ik heb pas een tajine dus ik ben wel "in" voor leuke recepten