Ga naar de inhoud
Tips tajine

Tips tajine

Voor de eerste keer koken met een tajine? Lees eerst deze handige tips over het gebruik en onderhoud van de tajine.

13 juli 2012

Sandra

Een tajine is een kookpot waar veel mee gekookt wordt in Noord-Afrika. Hij is gemaakt van klei/aardewerk en geglazuurd of ongeglazuurd verkrijgbaar.

Klei neemt de warmte traag en gelijkmatig op en houdt ze daarna lang vast. Voor het eerste gebruik moet de tajine 24 uur in water geweekt worden. Als je de tajine niet zo vaak gebruikt, dan kunt je hem het best elke keer een uur in water zetten voordat je begint met koken. Smeer hem voor gebruik in met wat olijfolie of zonnebloemolie.

Zorg er voor dat de tajine niet bloot wordt gesteld een grote temperatuurverschillen, anders bestaat de kans dat hij breekt. Een tajine is geschikt voor in de oven en op een gasfornuis (over het algemeen is de tajine niet geschikt voor inductie maar er bestaan speciale tajines die hier wel geschikt voor zijn) . Voor het gasfornuis heb je nog een vlammenverdeler (te koop bij bijvoorbeeld Blokker) nodig anders wordt de tajine direct aan het vuur blootgesteld. Maak de tajine na gebruik schoon met wat warm water en afwasmiddel en zet hem niet in de afwasmachine. Een alternatief voor de tajine is een braadpan met dikke bodem en een goed sluitende deksel.