Zoete Mexicaanse empanadas met 3 vullingen

Op heel veel plaatsen in de wereld wordt Kerst gevierd. Op de ene plek met gevulde kalkoen en in andere landen bijvoorbeeld met rijstpudding of stoofschotel met lam. Daarom in deze blog een wereldrecept voor feestelijke zoete Mexicaanse empanadas én vertel ik hoe je kunt helpen om kinderen over heel de wereld een fijne Kerst te bezorgen.

Ik kreeg namelijk een hele leuke en speciale vraag om een recept te bedenken en te maken voor in het receptenboekje van Wereld dorpen voor Kinderen. Zij zetten zich jaarlijks in voor meer dan 20.000 kinderen in o.a. Brazilië, Filipijnen en Mexico door hun onderdak, eten en onderwijs te bieden. En omdat het niet vanzelfsprekend is dat er overal eten in overvloed is tijdens Kerst (of andere dagen) zijn ze een super goede actie gestart: Kerst voor Kinderen.

Met de actie via www.kerstvoorkinderen.nl kun je door een donatie van 12 euro een kind 1 week een onvergetelijke Kerst bezorgen met heerlijk eten. Zelf heb ik ook uiteraard al gedoneerd, dat gaat heel makkelijk d.m.v. een Tikkie. En je krijgt als donateur het receptenboekje met verschillende wereldgerechten inclusief mijn recept van deze Mexicaanse empanadas er gratis bij. Ik hoop dat ik en andere met deze kleine bijdrage een onvergetelijke Kerst kunnen bezorgen aan een heleboel kinderen in de wereld.

Hieronder vind je het recept van de Mexicaanse empanadas, deze deegpasteitjes zijn vaak gevuld met een hartige vulling zoals kip of gehakt maar je kunt ze dus ook vullen met fruit. Ik maakte 3 varianten en koos voor appel, banaan en cranberry maar je kunt ook ander fruit gebruiken of zelfs chocolade. En met een bolletje ijs er bij zijn ze een perfecte afsluiter van het kerstdiner.

Recept Zoete Mexicaanse empanadas

HAPJE/NAGERECHT - 45 min + 20 oventijd – 14 STUKS

Basis recept 14 stuks:
325 gr bloem

4 eetlepels zonnebloemolie

Snuf zout
1 theelepel vanille aroma
1 theelepel bakpoeder

4 eetlepels suiker

1 ei + 1 ei om te bestrijken
75 ml koud water
Poedersuiker

Vulling banaan:
2 bananen
50 gr pure chocolade

Vulling cranberry:
6 eetlepels gedroogde cranberry
Amandelschaafsel

Vulling appel:
1 appel
Snuf kaneel
2 eetlepels suiker

Benodigdheden
Bakplaat met bakpapier
Kommetje of uitsteekvorm van 12 cm doorsnede
Deegroller

Bereiding:
Verwarm de oven op 200 graden. Meng het bloem, zout, suiker en bakpoeder in een kom door elkaar. Voeg dan de olie, vanille en 1 ei toe en meng doorelkaar. Voeg dan beetje bij beetje het water toe tot het deeg niet te droog en niet te nat is. Misschien heb je wat meer of minder water nodig dan is aangegeven. Kneed het deeg met je handen goed doorelkaar tot een soepel deeg. Rol het deeg uit tot een dunne lap en druk hier met een glas of kommetje rondjes uit van ca. 12 cm.

Maak dan de vulling: snijd voor de vulling de appel in blokjes en meng met de kaneel, de banaan in stukjes of laat de cranberries 15 minuten weken in lauwwarm water. 

Leg wat van de vulling op een zijde van de deegrondjes en houd genoeg ruimte vrij van de randen. Vouw de andere helft er overheen en druk heel goed dicht. Druk de randen met een vork aan. Bestrijk de empanadas met wat losgeklopt ei. Bestrooi die met cranberry-vulling met wat geschaafde amandel en die met appel-vulling met wat suiker gemengd met kaneel. Bak de empanadas ca. 20 minuten tot ze gaar zijn en goudbruin zijn. Bestrooi met poedersuiker en druip wat gesmolten chocolade over die met banaan.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Wereld Dorpen voor Kinderen.

Vind je dit leuk?
3 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

jaidyking112 5 november 2021 om 11:35

ik zou het zo maken als het kon het ziet er zo lekker uit