10 x avocado recepten + hoe bewaar je een avocado?

De avocado is een ontzettend populair ingrediënt de laatste jaren en onwijs veelzijdig. Lees meer over deze vrucht en ontdek 10 heerlijke recepten met avocado.

Korte achtergrond info

De avocado is een vrucht en wordt als groente ingedeeld door het voedingscentrum, omdat het meestal gegeten wordt als groente. De avocado bevat veel gezonde vetten, veel vezels en is lekker romig van smaak. De avocado is afkomstig uit Midden-Amerika en er zijn ontzettend veel verschillende soorten avocado. Zo is er bijvoorbeeld de Avocado Hass, een avocado met een donkere, dunne schil en met een nootachtige smaak. Een andere populaire avocado in Nederland is de Avocado Fuerte, deze iets meer peervormig van vorm en heeft een gladde groene schil. Deze is zacht en makkelijk te prakken, perfect voor avocado toast!

Hoe snijd je een avocado?

Neem een scherp en groot mes en snijd rondom de pit de avocado doormidden. Draai de twee helften van elkaar af en laat het mes in de pit vallen. Door een groot mes te gebruiken zal deze door het gewicht van het mes in de pit blijven steken. Zo kun je makkelijk de pit verwijderen. Neem een lepel en schep het vruchtvlees eruit. Het is ook mogelijk om de avocado te pellen. Snijd vervolgens het vruchtvlees in plakjes of blokjes.

Ook leuk: een avocado roos maken!

Hoe bewaar je een avocado?

Een avocado kun je het beste buiten de koelkast bewaren, op een redelijk koele plek. Daar zal de avocado langzaam rijpen tot de juiste rijpheid. Is de avocado nog niet rijp en wil je dit proces versnellen? Dan kun je de avocado bij een banaan, appel of peer bewaren. Dit versnelt het natuurlijke rijpingsproces.

Soms wil je niet een hele avocado ineens in je gerecht verwerken. Besprenkel in dit geval de avocado met een beetje citroensap om te voorkomen dat de avocado verkleurd. Je kunt een avocado ook invriezen, snijd hem in blokjes en besprenkel met citroensap en vries hem maximaal 6 maanden in in een bakje of zakje.

Zijn avocado’s gezond?

Een avocado bevat ongeveer 360 kcal en 35 gram vet. Dat is vrij veel, maar maakt dat de avocado ongezond? Nee, in tegendeel zelfs. Een avocado bevat juist veel onverzadigd vet, de goede vetten dus. Deze helpen met het verlagen van het cholesterolgehalte en bovendien bevatten avocado’s veel vezels en vitamine E. Maar omdat je met 1 avocado per dag al bijna aan je maximale aantal gram vet inname zit (40 gr) is het wel aan te raden om te genieten met mate en een halve avocado per dag of om de dag een avocado te eten.

Wat is lekker bij avocado?

De avocado is zó veelzijdig al wordt het meestal in hartige gerechten gebruikt. Vergis je niet, ook in een zoet recept kun je de avocado verwerken. Dit zijn een aantal heerlijke combinaties met avocado:

  • Avocado en ei
  • Avocado en zalm
  • Avocado en bacon
  • Avocado en salade
  • Avocado en limoen
  • Avocado en zoete aardappel
  • Avocado en Mexicaanse gerechten

Tip: maak ook eens een gezonde en romige dressing van avocado.

10 x avocado recepten

#1 Gegrilde avocado’s met gehakt
  • Hoofdgerecht
  • 40 min
  • 8 stuks
  • **

Deze avocado’s zijn gevuld met een heerlijk kruidig Mexicaans gehaktmengsel

#2 Pitabroodjes met avocado en kip
  • Hoofdgerecht
  • 25 min
  • 4 stuks
  • *

Deze pitabroodjes met kip, avocado en een frisse yoghurtsaus zijn een lekker frisse lunch of lichte avondmaaltijd

#3 Tartaar van mango en avocado
  • Voorgerecht
  • 25 min
  • 4 stuks
  • **

Een frisse tartaar van mango met romige avocado is een perfect zomers voorgerecht

#4 Vegetarische & vegan poké bowl
  • Hoofdgerecht
  • 30 min
  • 2 personen
  • **

Vegetarische en tevens vegan poké bowl met o.a. krokante kikkererwten, avocado, rijst en een licht pittige dressing, lekker voor een dagje gezond en plantaardig!

#5 Zalmburger met avocado
  • Hoofdgerecht
  • 35 MINUTEN
  • 2 STUKS
  • *

Deze zalmburger met bieslook en rode peper is lekker in combinatie met de romige avocado

#6 Broodjes met avocado en ei
  • Lunch
  • 20 min
  • 8 stuks
  • *

Simpel maar super lekker en gezond broodje belegd met avocado en plakjes ei, ideaal voor bij de high tea of (paas)brunch.

#7 Limoen avocado cheesecake
  • Bakrecept
  • 30 min + 12 uur wachten
  • 12 stukken
  • **

Lichtgroene cheesecake die niet in de oven hoeft en heerlijk fris van smaak is

#8 Mexicaanse pastasalade met mais
  • Bijgerecht
  • 20 min
  • 4 personen
  • **

Een heerlijke pastasalade met een Mexicaanse twist. Heerlijk als bijgerecht, lunch of als volledige maaltijd.

#9 Avocado bites met spek
  • Hapjes en snacks
  • 10 min + 12 min oventijd
  • 16 stuks
  • *

Avocado en spek zijn elkaars beste vrienden! Combineer ze en serveer dit borrelhapje met een frisse yoghurtdip.

Vind je dit leuk?
5 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

Ellen Spoelstra 13 maart 2021 om 19:20

Avocado niet met scherp mes! Waarschuwing van artsen op poli: typisch avocado hand waar pees is beschadigd. Gebruik lepel of speciaal avocado "mes"