3 x zoete aardappel sandwich

Vind jij lunchen met boterhammen soms een beetje saai worden? Probeer dan eens gegrilde zoete aardappelen in plaats van brood en maak er een gezonde sandwich van.

Zoete aardappel is een gezonde keuze vanwege de vele vezels die het bevat. Hierdoor zit je langer vol en eet je dus een lunch waarmee je de volgende uren verzadigd bent. Zoete aardappelen voorkomen een insulinepiek, waardoor je geen bekende ‘after-dinner dip’ krijgt en zijn daarom zeer geschikt voor diabetes patiënten. Laat vooral de schil, na goed wassen, er omheen zitten, want deze is onwijs gezond!

De combinatie van de licht zoete smaak van de zoete aardappel is heerlijk met hartige ingrediënten, maar houd je van zoet, combineer ze dan juist met zoet fruit!

Hoe maak je de gegrilde zoete aardappel?

Zoete aardappel sandwich www.leukerecepten.nl
Zoete aardappel sandwich www.leukerecepten.nl

Neem een zoete aardappel, was deze en snijd van plakken van ongeveer 1 cm. Dit kan soms lastig zijn, maar als ze niet perfect recht zijn geeft dat niets.

Besmeer de plakken met wat zonnebloemolie. Gebruik een kwastje om de olie te verdelen of dep anders met een stuk keukenpapier. Doe dit aan beide kanten.

Zoete aardappel sandwich www.leukerecepten.nl
Zoete aardappel sandwich www.leukerecepten.nl

Voeg voor extra smaak peper en zout toe aan beide kanten van de plakken. Door de olie blijft dit goed plakken. Leg de plakjes nu tussen het grillijzer, ongeveer 3-5 minuten op middelhoog vuur. Gebruik je een grill- of koekenpan dan bak je de plakken ongeveer 3-5 minuten per kant. Let goed op dat de plakjes bruin zijn, maar ook gaar van binnen. Test dit dus uit met jouw apparatuur en pas indien nodig de kooktijd aan.

Laat de plakjes zoete aardappel afkoelen, zodat ze klaar zijn om belegd te worden. Experimenteer met verschillende soorten beleg of kies uit een van mijn onderstaande favorieten:

Zoete aardappel sandwich met gerookte zalm

Deze variant is een persoonlijk favoriet, omdat ik ten eerste van gerookte zalm houd. De roomkaas maakt het lekker zacht en is heerlijk met het fris pittige van de rode ui. Kappetjes maken deze sandwich echt af en zijn in mijn ogen onmisbaar. Het zoete van de aardappel past erg goed bij deze smaken.

Zoete aardappel sandwich caprese

Caprese is altijd goed toch? Wel vind ik de toevoeging van groene pesto erg lekker voor wat extra smaak. De kleine bolletjes mozzarella zien er niet alleen leuk uit, maar zijn ook makkelijk in gebruik met deze sandwich. Heerlijk klassieke smaken.

Zoete aardappel sandwich met aardbei

Een enorme zoetekauw ben ik niet, maar rood fruit is echt een favoriet van mij. Heerlijk dus als ik zin heb in iets zoets, maar niet té zoet, want de Hüttenkäse houdt deze sandwich echt in balans. Om het extra fris te maken is de toevoeging van munt zeker een aanrader.

Deze blog is geschreven door Jaimy

Vind je dit leuk?
1 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

Esther 6 augustus 2017 om 11:25

Ziet er heerlijk uit! Ik eet al bijna een jaar geen brood (gezondheidsredenen) en dit is echt een top idee! Zou je de geroosterde aardappel ook mee kunnen nemen naar bijv. het werk om later te beleggen of wordt het dan erg zacht?

Sandra 9 augustus 2017 om 21:23

Dank je, je zou de aardappels ook mee kunnen nemen. Ze worden dan misschien wel iets zachter. Ik zou ze dan wel pas op het moment zelf beleggen, zo blijven ze ook iets steviger.

Justin Breukers 2 augustus 2017 om 14:08

Dat is nou een feestje op je bord! En het ziet er echt heerlijk uit.

Sandra 9 augustus 2017 om 21:24

Dank je, typisch een geval van lekker niet alleen lekker van smaak maar ook mooi op het bord

Nicole 25 juli 2017 om 10:24

Wat een leuk idee om het brood te vervangen door de zoete aardappel. Vooral die met gerookte zalm lijkt me heerlijk :)