Ga naar de inhoud
Baktest: brownies met boter, olie en margarine + recept

Baktest: brownies met boter, olie en margarine + recept

Hoe bak je de lekkerste brownies? En welk soort vet kun je het beste gebruiken? Ik testte het uit en deel mijn ervaringen in deze blog!

22 oktober 2018

Sandra

Laatst schreef ik een blog over wanneer je welk soort vet of olie gebruikt. Hierbij lag de focus vooral op het koken, wokken en frituren. Nu heb ik ook een test gedaan met het bakken van brownies, want daar gebruik ik meestal (nog) roomboter voor. Maar ik ben benieuwd wat het effect is als je deze vervangt door een plantaardige vorm zoals margarine of zonnebloemolie. Als resultaat wil je natuurlijk dat de brownies iets knapperiger zijn van buiten, lekker chewy en zacht van binnen en een volle chocolade smaak hebben. Ook met het oog op meer plantaardig te eten denk ik dat het goed is om vaker naar andere opties te kijken. Ik vervang daarom regelmatig melk en andere melkproducten zoals yoghurt en room door een plantaardige variant van soja of amandel. En ik gebruik 100% plantaardige Becel margarine voor op mijn brood of om mee te (roer)bakken. Maar met gebak vond ik het toch iets lastiger omdat ik zo gewend ben om boter te gebruiken. Maar dit is denk ik een kwestie van wennen en misschien geven de andere opties wel een beter resultaat? We zullen zien. Voor deze baktest heb ik mijn standaard brownie recept gebruikt (zie hieronder) en alleen het vet-gedeelte vervangen. Ook heb ik ze tegelijkertijd en even lang in de oven gebakken zodat er hier geen verschillen in kunnen ontstaan.
Aan de slag Olie is natuurlijk een stuk vloeibaarder is dan boter en de vloeibare Becel margarine zit daar een beetje tussenin. Deze is wel vloeibaar maar wat dikker van structuur. Op de verpakking van de Becel Original vloeibaar staat wel dat je 100 gr vaste boter moet vervangen door 110 ml van dit product om bijvoorbeeld cakes en muffins mee te bakken. Dus dat ik heb ik aangepast in het recept. En ook de verhouding met olie is anders omdat deze meer vet bevat dan boter, dus moet je hier iets minder van nemen. Na de hele berekening ging ik aan de slag. Na het au bain-marie smelten van de chocolade voegde ik de boter, vloeibare margarine en olie toe aan de verschillende kommen. Vervolgens klopte ik de eieren met de suiker luchtig in een kom en mengde ik dit door de chocolade mengsels. Ik merkte dat het beslag met de vloeibare margarine iets donkerder en dikker was en die met olie had iets meer moeite om goed te mengen en was wat olieachtiger (logisch ook). Daarna kon het meel en cacao er bij en vervolgens in de oven. Ik merkte verder niet zo heel veel verschil aan het brownie beslag, ook tijdens het bakken gingen ze gelijk op. Op alle 3 ontstond een mooi korstje dat op het einde ietsjes begon te scheuren.
Resultaat Nadat ik ze na ongeveer 25 min uit de oven had gehaald en had laten afkoelen konden we verder inspecteren. Er was er geen eentje die mislukt was of niet lekker was. Alle 3 waren ze goed gelukt maar er zat niet 1 duidelijke winnaar tussen. En toch waren er een paar kleine verschillen. Ik heb het even op een rijtje gezet: Boter: Deze brownie was ietsjes steviger dan de rest, logisch ook want de boter wordt weer hard als hij afkoelt. Hij was lekker plakkerig van binnen en ook de smaak was goed, zoals ik het gewend ben van een brownie. Zonnebloemolie: Deze brownies waren het zachtste, maar dat was ook wel een beetje te verwachten. Ze waren ook net iets meer ingezakt na het afkoelen dan de andere twee en de bovenkant was net een tikje lichter van kleur. De smaak was ook heel erg lekker, ik denk dat ik bij deze de chocolade het beste proefde. Vloeibare margarine: deze waren een tikje donkerder dan de andere, geen idee waarom eigenlijk. Ook deze binnenkant was lekker smeuïg en de buitenkant iets krokant. Ik vond de smaak heel lekker en ik denk ook iets frisser dan die andere, wat ik erg prettig vond omdat brownies vaak heel zwaar zijn. Dus de conclusie is dat je met alle 3 de producten prima brownies kunt bakken. Wil je net iets stevigere brownies dan kun je het beste voor boter gaan, voor zachte en hele smeuïge brownies voor de zonnebloemolie en daar tussenin voor de vloeibare margarine. Wat smaak betreft proefde ik weinig verschil omdat de brownies een sterke chocolade smaak hebben maar die met margarine vond ik wel net iets frisser en lichter smaken. Wellicht omdat het vetpercentage iets lager is dan bij de andere twee. Roomboter bevat namelijk 82% vet, zonnebloemolie 92% vet en Becel Original vloeibaar 74% vet. Tips:
  • Je kunt ook een combi maken van 2 vetten, zo krijg je van beide wat eigenschappen mee in je gebak. Of gebruik een pakje Blue Band, deze margarine is ook 100% plantaardig en wordt net als boter ook hard na het afkoelen.
  • Vloeibare margarine en (zonnebloem)olie is niet geschikt om bijvoorbeeld koekjes of hard deeg mee te maken omdat deze vloeibaar blijven na het afkoelen.
  • Voor vegan brownies check je ook mijn tips in deze blog voor het vervangen van de eieren en gebruik je pure vegan chocolade.
  • Ook lekker met wat walnoten door het beslag.
  • Normaal gesproken moet een satéprikker schoon uit een cake komen om te kijken of hij gaar is maar bij brownies geldt dat niet omdat je wil dat deze nog lekker plakkerig zijn van binnen.

Recept brownies

GEBAK – 20 MIN + 25 MIN OVENTIJD – 8 STUKS Ingrediënten 125 gr boter / 140 ml Becel Original / 100 ml zonnebloemolie 150 gr pure chocolade 75 gr melk chocolade 3 eieren 125 gr lichtbruine basterdsuiker 120 gr zelfrijzend bakmeel 1 eetlepel cacao Materialen Bakvorm van ca. 16 x 20 cm Mixer Bereiding Verwarm de oven op 180 graden. Bekleed een bakvorm of ovenschaal met bakpapier. Smelt de pure en melkchocolade in een pannetje tot een egale chocoladesaus. Voeg de boter, olie of margarine toe en meng door elkaar. Klop ondertussen de eieren met de basterdsuiker luchtig met een mixer. Klop de chocoladesaus kort door de opgeklopte eieren. Spatel daarna ook het meel en cacao er door. Doe in de vorm en bak de brownies ongeveer 25 minuten in de oven. Het beslag mag nog een beetje wiebelen als je het uit de oven haalt. Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Becel.