Budgetrecepten

Budgetrecepten

Goedkope én lekkere recepten gemaakt met ingrediënten die voor een klein prijsje te koop zijn. De recepten zijn maximaal €3,- p.p. en bevatten voedzame en makkelijke ingredienten en zijn bovendien heerlijk van smaak. Zo zet je makkelijk en betaalbaar een heerlijke maaltijd op tafel!

Populair

Pasta met courgette en citroen

Heerlijke zomerse pasta met courgette en een fris vleugje van citroen. Lekker met de krokante topping van geroosterde panko en basilicum.

Hoofdgerecht

30 min

4 pers.

Tomatenrijst met kip

Dit makkelijke recept is ideaal als je wat minder budget hebt. Vanaf €1,97 p.p. kook je deze kruidige rijst met kip en witte kaas. Lekker koken hoeft niet duur te zijn.

Hoofdgerecht

40 min

4 pers.

Chili sin carne

De heerlijke vegetarische variant op de chili con carne. Een lekker Mexicaans gerecht zonder vlees maar met lekker veel groenten in een kruidige saus. Je maakt hem al vanaf €1,70 per persoon.

Hoofdgerecht

30 min

6 pers.

Nieuw

Appel pannenkoekjes

Probeer ook eens dit eenvoudige recept voor appel pannenkoekjes. Met een aantal basisingrediënten heb je deze leuke pannenkoekjes zo gemaakt. Lekker als ontbijt, lunch of tussendoor.

Ontbijt recept

25 min

14 stuks

Pastinaak friet met knoflookdip

Deze gezellige pastinaakfrietjes staan in een handomdraai op tafel, zijn supergezond en ook nog eens makkelijk om te maken. Perfect voor doordeweeks of in het weekend!

Bijgerecht

10 min + 30 min oventijd

2 porties

Stevige bruine bonensoep

Een stevige soep boordevol groenten en bonen. Deze soep is eenvoudig om te maken, budget friendly en ideaal om voor een groot gezelschap te maken.

Hoofdgerecht

15 min + 20 min kooktijd

4 pers.

Pasta funghi

De bekende romige pasta met paddenstoelen en/of champignons kun je ook makkelijk plantaardig maken en staat binnen enkele minuten op tafel! Lekker romig & smaakvol.

Hoofdgerecht

10 min + 15 min kooktijd

4 porties

Vegan appeltaart

Een van de populairste taartrecepten in Nederland is natuurlijk de appeltaart, maar wist je ook dat je deze heel eenvoudig helemaal plantaardig kunt maken? Heerlijk met vegan amandelspijs of een toefje plantaardige slagroom bovenop.

Bakrecept

20 min bereidingstijd + 1 uur oventijd + 30 min rusttijd

1 taart

Romige gele paprikasoep

Deze romige gele paprikasoep kan het hele jaar door gemaakt worden. Het is een eenvoudige, maar toch onwijs smaakvolle soep die je kan serveren als lunch of avondeten. Het lekkerst met een (warm) broodje ernaast en met wat plantaardige room en pitten als topping.

Voorgerecht

15 min + 20 min kooktijd

4 porties

Uitgelicht recept

Vegan tray bake met kikkererwten

Hoofdgerecht

10 min + 25 min

2 pers.

Een goed gekruide traybake die je met weinig voorbereiding snel in de oven zet waar de smaken goed in elkaar kunnen trekken.

Bekijk recept

Vegetarische budgetrecepten

Flensjes

Maak zelf heerlijke flensjes met dit makkelijke basisrecept. Een flensje is een soort dunne pannenkoek en is lekker als dessert. Serveer met siroop, lekker vers fruit en wat poedersuiker, of met een bolletje ijs.

Nagerecht

30 min

8 stuks

Chinese kool wok met kerrie

Deze Chinese kool roerbak is het perfecte recept voor een snelle doordeweekse avondmaaltijd. Heerlijk met gebakken tempé en een portie rijst.

Hoofdgerecht

15 min bereidingstijd + 15 min kooktijd

4 pers.

Zoetzure komkommer

Een standaard salade die overal bij past en die je altijd in je koelkast kunt hebben staan, is deze zoetzure komkommer. Met maar een paar ingrediënten maak je dit heerlijke frisse bijgerecht binnen 30 minuten.

Bijgerecht

5 min + 30 min rusttijd

6 porties

Budget hoofdgerechten

Romige pasta met tuinbonen en zongedroogde tomaat

Een romige spaghetti die 100% plantaardig is, gemaakt met peulvruchten en een heerlijke smaak heeft door de Italiaanse kruiden en zongedroogde tomaat. Niet alleen heel gemakkelijk, het staat ook nog eens in 20 minuten op tafel!

Hoofdgerecht

5 min bereidingstijd + 15 min kooktijd

4 pers.

Groenteburgers maken

Zelf hamburgers maken met groenten en peulvruchten is zo onwijs makkelijk en ook nog eens een stuk lekkerder dan die uit de supermarkt en bovendien vegan. Heerlijk op een broodje of met jouw favoriete groenten en/of een salade.

Hoofdgerecht

10 min + 30 min oventijd

6 burgers

Gevulde puntpaprika’s met quinoa

Gevulde puntpaprika’s uit de oven: heerlijk zoet, kruidig én met een bite van de knapperige amandelen en quinoa. Dit recept is helemaal plantaardig, voedzaam en staat binnen 40 minuten op tafel.

Hoofdgerecht

15 min + 25 min oventijd

4 pers.

Gezonde budgetrecepten

Courgette spies met marinade

Deze heerlijke en kleurrijke courgettespiesjes zijn makkelijk om te maken, perfect als plantaardige optie bij de BBQ en ook lekker voedzaam. Zo verras je zelfs de vleeseters met groenten!

Bijgerecht

10 min bereidingstijd + 15 min baktijd

10 spiesen

Aziatische komkommersalade

Zin in een fris bijgerecht? Dan zit je met deze Aziatische komkommersalade goed. Binnen enkele minuten staat het op tafel en je kunt het ook nog tot een paar dagen in de koelkast bewaren.

Bijgerecht

10 min

4 pers.

Tofu gehakt

Wist je dat tofu ontzettend veelzijdig is? Je kunt er zelfs plantaardig ‘gehakt’ mee maken. Met maar een paar ingrediënten heb je zo een heerlijke vleesvervanger op tafel staan.

Bijgerecht

10 min voorbereidingstijd + 30 min oventijd + 10 min rusttijd

4 porties

Wanneer is een gerecht budgetproof?

De recepten in deze lijst bevatten allemaal goedkope en eenvoudige basis ingredienten. Hierdoor kom je gemiddeld niet duurder uit dan 3 euro per persoon. Houd wel rekening dat prijzen verschillen per supermarkt en merk, maar we zijn van een gemiddelde uitgegaan.

Hoe kan ik goedkoop boodschappen doen?

Als je weet waar je op moet letten dan kan dit flink schelen in je portemonnee. Een tip is door mee te koken met het seizoen. Een courgette is in de zomer een stuk goedkoper (en lekkerder dan in de winter). En kijk in de schappen vooral onderin, daar liggen vaak de goedkopere producten. Meer tips lees je in deze blog: 10 x goedkoop boodschappen doen

Welke ingredienten zijn goedkoop?

Een aantal goedkope en betaalbare ingredienten zijn:

  • rijst
  • peulvruchten
  • pasta
  • uien
  • wortel
  • pasta
  • groenten en fruit uit de vriezer
  • havermout
  • tomaten uit blik
  • broccoli
  • zuurkool
  • aardappels
  • eieren
  • noedels
  • vis uit blik