Budget recept: chili sin carne

Chili sin carne is de vegetarische variant op de Chili con carne. Een heerlijk Mexicaans gerecht zonder vlees maar met lekker veel groenten in een kruidige saus.

Deze chili is voor mij een maaltijd die ik altijd in elkaar kan toveren met items die ik in mijn voorraadkast heb. Het gerecht is een volwaardige vegetarische maaltijd, doordat er veel bonen in zitten. De bonen zijn een bron van eiwitten en ijzer.

De recepten uit deze budgetreeks kosten niet meer dan 2 euro per persoon. De prijzen bij de recepten zijn meestal gebaseerd op die van de Jumbo en AH. Waarschijnlijk kun je de recepten nog goedkoper maken door bepaalde aanbiedingen of bijvoorbeeld de groenteboer.

Totale kosten van het recept: € 7,70 : 6  € 1,26 p.p.

Recept Chili Sin Carne

HOOFDGERECHT –  30 MINUTEN – 6 PERSONEN

Ingrediënten
400 gr snelkookrijst € 0,72
400 gr bruine bonen €  0,74
400 gr kidney bonen € 0,91
400 gr blokjes tomaat € 0,44
68 gr tomaten puree € 0,28
500 ml tomaten passata € 0,65
300 gr mais € 0,59
1 ui € 0,10
2 tenen knoflook € 0,10
1 limoen € 0,59
125 zure room € 0,59
1 paprikamix, 3 paprika's € 1,99

In huis:
Peper en zout
1 theelepel (gerookt) paprikapoeder
1 theelepel oregano
1 theelepel komijn poeder
Snuf chili poeder
Olie

Bereiding
Snijd de paprika’s in kleine stukjes. Snipper de ui en hak de knoflookfijn. Fruit het uitje aan in wat olie en als deze glazig is, voeg dan de knoflook toe. Daarna mogen ook de kruiden toegevoegd worden (paprikapoeder, oregano, chili en komijn), fruit dit even mee. Na 1 minuut gaat de tomaten puree erbij. Laat dit 2 minuten op laag vuur staan en voeg dan de paprika toe. Na 5 minuten gaan de blokjes tomaat en passata erbij.

Breng dit op smaak met peper en zout. Laat dit 10 minuten pruttelen. Zet ondertussen de rijst op en kook deze volgens de verpakking. Vervolgens kunnen de mais, bruine bonen en kidneybonen erbij en laat dit op middelhoog vuur staan tot de rijst klaar is, ongeveer 10 minuten. Serveer de chili met rijst, partjes limoen en zure room.

Tip: Typisch Mexicaanse specerijen zijn oregano, komijnpoeder, uienpoeder, knoflookpoeder, chili en (gerookt) paprikapoeder. Varieer hiermee en maak je eigen favoriete Mexicaanse kruidenmix of gebruik een kant en klare kruidenmix.

Dit recept is gemaakt door Jaimy

Bewaar
Print
Deel

3 x pastasalades

Pastasalade met carpaccio
Pastasalade met tonijn
Gezonde pastasalade

Reacties

Laat je reactie achter

Nina 6 mei 2017 om 22:33

Leuke site, schrijf me in voor uw nieuwsbrief

Beantwoorden
Goossens Gerard 18 februari 2021 om 18:49

Veel te veel tomaten passata en blokjes

Beantwoorden

Salade recepten

Vind hier diverse recepten voor heerlijke salades. Van salade met kip tot vegetarische salade en pastasalade. Maak heerlijke combinaties met verschillende ingrediënten bijvoorbeeld geitenkaas, noten, druiven, tomaat, kip, appel, biefstuk, pasta of garnalen. Een salade kan gegeten worden als maaltijdsalade of is lekker als bijgerecht of als makkelijke lunch!

Romige zoete aardappel BBQ salade

Tover de standaard aardappelsalade voor bij de BBQ om tot een gezondere variant van zoete aardappel met een lichte maar romige yoghurt dressing.

Bijgerecht

20 min + 1 uur afkoelen

4 pers.

Aardbeiensalade met geitenkaas

Heerlijke frisse salade met geitenkaas, basilicum en aardbeien en een lichte balsamico dressing

Lunch

15 min

2 pers.

Tabouleh salade

Heerlijke frisse salade van bulgur met citroen en peterselie. Lekker als lunch met wat pita of als of bijgerecht.

Bijgerecht

25 min

6 pers.