Feestelijke oranje tompoucetaart

Maak van Koningsdag een smakelijk feestje met een taart gemaakt van een van de meest Nederlandse gebakjes: de tompouce. Uiteraard met oranje glazuur.

Hoe gaaf is deze mooie oranje tompoucetaart! Een leuke uitdaging om te maken, maar zoals je van mij gewend bent, gebruik ik makkelijke ingrediënten en probeer ik het zo simpel en eenvoudig mogelijk te houden zodat je niet veel bakervaring hoeft te hebben om deze taart te maken. Aan de slag dus.

Een makkelijk tompoucetaart recept

De tompoucetaart ziet er misschien heel indrukwekkend uit maar als je hem gaat ontleden bestaat hij slechts uit een laag cake, banketbakkersroom, slagroom en bladerdeeg. En die banketbakkersroom kun je zelf maken, maar je kunt ook een kant en klare mix gebruiken die te koop is in de supermarkt. Zo kun je kiezen of je voor een makkelijke of uitgebreidere variant van de tompoucetaart gaat. En dit spektakelstuk is ook ideaal om samen met kids te maken.

Bakken met Blue Band

Voor de onderste laag van de taart heb ik gekozen voor een luchtige cake. Samen met de romige vulling en het knapperige bladerdeeg maakt dit een heel lekker geheel. De cake heb ik gebakken met o.a. bloem, suiker, eieren en Blue Band. Het pakje Blue Band is 100% plantaardig en een goed alternatief op roomboter. Ik gebruik nu al een tijdje margarine op mijn brood en om mee te braden in de pan. Ik bak nog wel dikwijls met roomboter, maar ik kies nu ook met bakken vaker voor een plantaardig alternatief. Bovendien bevat Blue Band 35% minder verzadigde vetten dan roomboter en ik ben heel erg tevreden met het resultaat en de smaak. Lees hier meer info over Blue Band en probeer ook eens deze leuke Koningsdag oranje cupcakes met sinaasappel.

Tips bakken oranje tompoucetaart

Deze tompoucetaart is ook leuk om op Koningsdag uit te delen in de buurt. Bijvoorbeeld aan je buurman of buurvrouw of verras je familie er mee. De taart kun je ook goed een dag van tevoren maken. Bewaar hem in de koelkast en haal hem een half uur voor het serveren eruit zodat de onderste laag cake op kamertemperatuur kan komen. Oké, nog één allerlaatste tip die ik je wil meegeven is dat je de oranje glazuurlaag kan maken met gele en rode kleurstoffen, maar deze kun je ook vervangen door een klein scheutje oranje sinaasappelsiroop. Nu weet je alle tips en vind je hieronder het recept om aan de slag te gaan. Veel plezier en alvast een fijne Koningsdag gewenst.

tompouce-taart

Recept oranje tompoucetaart

GEBAK - 60 MIN + 50 MIN OVENTIJD + AFKOELEN – 8 PERSONEN

Ingrediënten
150 gr Blue Band + extra om in te vetten
175 gr fijne suiker
3 eieren
140 gr bloem
10 gr maïzena
1 theelepel bakpoeder
Snufje zout

Vulling:
1/2 portie banketbakkersroom (ook te vervangen door een 1/2 portie kant en klare variant uit een zakje)
250 ml slagroom
250 ml mascarpone
5 eetlepels poedersuiker

Topping:
4 velletjes bladerdeeg of een halve rol vers bladerdeeg
Gele en rode kleurstof of sinaasappelsiroop
50 gr poedersuiker
1 à 2 eetlepels water
Optioneel: rood, wit, blauwe sprinkles en vlaggetjes

Benodigdheden
Springvorm van 22 tot 24 cm
Bakpapier
Mixer
Spuitzak

Bereiding
Verwarm de oven voor op 160° graden. Vet de springvorm in met Blue Band. Leg een stuk bakpapier op de bodem. Maak de banketbakkersroom volgens het recept of verpakking. Laat hem goed opstijven in de koelkast.

Meng de bloem, bakpoeder, maïzena en een snufje zout in een kom door elkaar. Mix de Blue Band romig in een kom met een mixer. Voeg de suiker toe en mix kort mee. Voeg de eieren een voor een samen met een lepel van het bloemmengsel toe aan het beslag en mix tot ze zijn opgenomen. Voeg dan op het laatst de rest van het bloemmengsel toe en mix nogmaals kort door. Doe het cakebeslag in de vorm en strijk glad. Bak 35 minuten in de oven. Haal de cake daarna uit de oven en laat in zijn geheel afkoelen.

Verwarm dan de oven naar 200 graden. Plak 4 velletjes bladerdeeg aan elkaar of gebruik het deeg op rol en leg op bakpapier. Snijd een cirkel uit het deeg dat ongeveer 1 cm kleiner is dan de diameter van de springvorm. Snijd de cirkel in 8 gelijke punten en schuif ze iets uit elkaar. Leg een ander stuk bakpapier erop en dek af met een andere bakplaat of iets anders zwaars zoals een ronde ovenschotel of ovenbestendig bord. Door er iets op te leggen kan het deeg niet rijzen maar wordt het wel knapperig. Bak het bladerdeeg 20 minuten in de oven en laat daarna goed afkoelen.

Klop de slagroom net niet helemaal stijf samen met 5 eetlepels poedersuiker en mix dan de mascarpone erdoor tot 1 romig mengsel. Meng ongeveer 50 gr poedersuiker met een eetlepel water en de kleurstof in een kommetje en smeer dit glazuur over de punten bladerdeeg en laat hard worden, eventueel in de koelkast om het proces te versnellen.

Begin dan met het maken van de taart. Leg de cake op een bord of plateau. Schep hier de banketbakkersroom op en smeer uit. Zet eventueel weer even in de koelkast als je merkt dat hij iets uitloopt. Doe de mascarpone-slagroom in de spuitzak en spuit de dit op het banketbakkersroom en houd een klein beetje apart. Leg de punten bladerdeeg met glazuur erop en spuit een toef slagroom in het midden van de taart en op de punten. Garneer de tompoucetaart eventueel met sprinkles en vlaggetjes.

 

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Blue Band.

Vind je dit leuk?
12 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

Ellen 24 april 2021 om 18:14

Die ga ik maken!!

Trea 28 april 2020 om 07:16

Super leuke en lekkere taart, hij was goed gelukt. Mijn jarige broer was er blij mee!

Sandra 28 april 2020 om 09:44

Nog gefeliciteerd met je broer en fijn dat de taart goed gelukt was.

ori 27 april 2020 om 20:31

super!!! blij dat ik dit gevonden heb is goed gelukt en was heel lekker!!!

Sandra 28 april 2020 om 09:43

Goed om te horen dat je genoten hebt van de taart :)

Noa Plat 27 april 2020 om 20:30

Super leuk om te bakken! Ook lekkere taart uiteindelijk!

Sandra 28 april 2020 om 09:43

Wat fijn om te horen!

Maria 27 april 2020 om 17:33

Tompouzentaart. Super lekker en goed gelukt. Top taart !

Sandra 28 april 2020 om 09:42

Fijn om te horen :)

Els 26 april 2020 om 18:37

Koningstaart