Ga naar de inhoud
Hoe bewaar je een avocado? + tips

Hoe bewaar je een avocado? + tips

De avocado is een ontzettend populair ingrediënt de laatste jaren en onwijs veelzijdig. Lees mee hoe je een avocado snijdt, bewaart, of het gezond is en wat lekker is met avocado.

18 april 2023

Sandra

Avocado, groente of fruit?

De avocado is botanisch gezien een vrucht, maar wordt als groente ingedeeld door het voedingscentrum omdat het meestal gegeten wordt als groente. We noemen het daarom ook wel een vruchtgroente. De avocado bevat veel gezonde vetten, veel vezels en is lekker romig van smaak.

De avocado is afkomstig uit Midden-Amerika en er zijn ontzettend veel verschillende soorten avocado. Zo is er bijvoorbeeld de Avocado Hass, een avocado met een donkere, dunne schil en met een nootachtige smaak. Een andere populaire avocado in Nederland is de Avocado Fuerte, deze iets meer peervormig van vorm en heeft een gladde groene schil. Deze is zacht en makkelijk te prakken, perfect voor avocado toast! Bekijk naast mijn recept voor avocado toast nog meer recepten met avocado in mijn blog 10 x avocado recepten.

Hoe snijd je een avocado?

Neem een scherp mes en snijd rondom de pit de avocado doormidden. Draai de twee helften van elkaar af en schep de pit er voorzichtig uit met een lepel. Zo kun je makkelijk en veilig de pit verwijderen. Schep het vruchtvlees eruit met de lepel. Het is ook mogelijk om de avocado te pellen. Snijd vervolgens het vruchtvlees in plakjes of blokjes.

Ook leuk: een avocado roos maken!

Hoe bewaar je een avocado?

Een avocado kun je het beste buiten de koelkast bewaren, op een redelijk koele plek. Daar zal de avocado langzaam rijpen tot de juiste rijpheid. Is de avocado nog niet rijp en wil je dit proces versnellen? Dan kun je de avocado bij een banaan, appel of peer bewaren. Dit versnelt het natuurlijke rijpingsproces.

Soms wil je niet een hele avocado ineens in je gerecht verwerken, maar bijvoorbeeld een halve. Laat de pit dan in de helft zitten die je bewaart en besprenkel de avocado met een beetje citroensap om te voorkomen dat de avocado verkleurt. Wikkel deze in wat aluminiumfolie of huishoudfolie en bewaar in de koelkast. Je kunt een avocado ook invriezen, snijd hem in blokjes en besprenkel met citroensap en vries hem maximaal 6 maanden in, in een bakje of zakje.

Zijn avocado’s gezond?

Een avocado bevat ongeveer 360 kcal en 35 gram vet. Dat is vrij veel, maar maakt dat de avocado ongezond? Nee, dat niet. Een avocado bevat juist veel onverzadigd vet, de goede vetten dus. Deze helpen met het verlagen van het cholesterolgehalte en bovendien bevatten avocado’s veel vezels en vitamine E. Maar omdat je met 1 avocado per dag al bijna aan je maximale aantal gram vet inname zit (40 gr) is het wel aan te raden om te genieten met mate en een halve avocado per keer te eten.

Wat is lekker bij avocado?

De avocado is zó veelzijdig, al wordt het meestal in hartige gerechten gebruikt. Vergis je niet, ook in een zoet recept kun je de avocado verwerken. Dit zijn een aantal heerlijke combinaties met avocado:

  • Avocado en ei
  • Avocado en zalm
  • Avocado en bacon
  • Avocado en salade
  • Avocado en limoen
  • Avocado en zoete aardappel
  • Avocado en Mexicaanse gerechten

Tip: maak ook eens een gezonde en romige dressing van avocado.