Ga naar de inhoud
Hoe maak je een antipasti schotel?

Hoe maak je een antipasti schotel?

Antipasti zijn Italiaanse hapjes die voor de maaltijd genuttigd worden. De hapjes kunnen per regio verschillen en bestaan meestal uit een combinatie van vlees, vis, kazen en gegrilde groenten en olijven. Het zijn lichte ingrediënten die bedoeld zijn om de eetlust op te wekken.

24 mei 2014

Sandra


Heb je zelf een dinertje gepland vol Italiaanse recepten dan is het leuk om een antipasti schotel vooraf te serveren. Het is heel makkelijk te maken en er is voor ieder wat wils. Zorg voor een goede combinatie van verschillende antipasto en probeer verse en goede producten te halen bij een delicatessenzaak. De meeste ingrediënten hoef je alleen mooi op een bord of schaal te leggen, sommige hapjes moeten wel nog even gemarineerd of gegrild worden. Heel makkelijk dus. Om jullie wat inspiratie te geven zie je hierboven een foto van een antipasti schotel die ik laatst maakte voor een etentje.

Op het bord

– olijven
– mozzarella, met een paar druppels olijfolie en een beetje zwarte peper
– gemarineerde champignons met tijm
– coppa di Parma
– salame Milano
– gedroogde tomaatjes op olie
– brokjes parmezaanse kaas
verse pesto (zorg ook voor wat brood)
– artisjokharten
– prosciutto crudo

Andere lekkere ideeën

– gegrilde courgette plakjes
– gegrilde aubergine plakjes
– ansjovis
– gegrilde paprika
– gevulde tomaatjes
– inktvisringen
– prosciutto di Parma
– stukjes meloen met rauwe ham
– noten
– mortadella
– tappenade
– gegrilde asperge

Zorg voor voldoende servetjes, prikkers en een lekker drankje er bij. Serveer ook weer niet te veel hapjes want dit is een aperitief en niet zoals de Spaanse tapas een hoofdgerecht. Een ander verschil is dat tapas in verschillende schaaltjes worden opgediend en antipasti op 1 bord of schaal. Een bekend antipasti gerecht is de salade caprese van plakjes buffalo mozzarella, tomaat en basilicum blaadjes.

Buon appetito