Pompoen snijden tips & uitleg

Een van de meest gegeten groentes in de herfst en winter is toch wel de pompoen. Maar hoe snijd je zo'n ding nou makkelijk en veilig? En wat kun je allemaal met pompoen?

Een van de lekkerste dingen aan de herfst is dat de pompoenen net geoogst zijn. Je kunt er heerlijke gerechten mee maken en om het snijden van pompoen makkelijk en handig te doen hebben we hier allerlei handige tips en een stappenplan opgesomd zodat dit een makkie wordt.

Tip: bereid je pompoen voor om makkelijk te kunnen snijden

Wil je een lekkere gerecht maken met pompoen maar zie je op tegen het snijden? Geen probleem met deze tips! Gelukkig kun je hem heel makkelijk iets zachter maken zodat snijden super makkelijk wordt. Je kunt de pompoen in de oven, magnetron of in kokend water al even laten garen waardoor deze zachter wordt. Voor soepen maakt dat bijvoorbeeld niet uit, want dan wordt de pompoen daarna toch gepureerd.  Maar let op dat de pompoen niet té zacht wordt, dan raakt hij zijn lekkere bite kwijt.

Maak bij voorbaat de pompoen goed schoon. Misschien zitten er nog wat zandrestjes aan of wat minder mooie plekjes die je er met een klein stevig mesje af kunt snijden.

1. Pompoen in de magnetron of oven

Let op: voor beide opties is het belangrijk dat je gaatjes in de pompoen prikt. Als de warmte in de pompoen niet kan ontsnappen, heb je kans dat de pompoen gaat ontploffen.

 • In de magnetron: Plaats de pompoen voor 7 minuten op 900 watt in de magnetron.
 • In de oven: Leg de pompoen voor 20-25 minuten in de oven op 200 graden.

2. Pompoen koken

Heb je een grote pan of niet al te grote pompoen? Leg de pompoen dan in de pan en giet er kokend water overheen. Laat dit 5 à 10 minuutjes koken. Check na 5 minuten of je er al met je vork in kunt prikken. Haal de pompoen er voorzichtig uit en laat eventjes afkoelen voordat je gaat snijden. 

Moet je een pompoen schillen?

Dat ligt aan de pompoen zelf. De schil is in principe eetbaar maar niet altijd even lekker. Als een pompoen als iets ouder is wordt de schil vaak wat harder en stugger en minder lekker.

Wel lekker met schil: flespompoen, hokkiado, Kabocha en winterpompoen zijn over het algemeen vrij zacht en hebben een dunne schil. Die kun je dus makkelijk mee roosteren of stoven. Ga je hem pureren dan kun je hem beter we even schillen.

Minder lekker met schil: Grote pompoen (muskaatpompoen die vaak wordt gebruikt voor Halloween), Patisson en de spaghettipompoen hebben een harde dikke schil en zijn daarom minder geschikt om te eten met schil.

Tip: laat je de schil om de pompoen zitten, dan kun je beter een biologische pompoen kopen ivm het bespuiten met gifstoffen.

Hoe kun je een pompoen het beste snijden?

Het snijden van de pompoenen met hun wiebelige vormen kan een gevaarlijk kunstje zijn. Ook als je de pompoenen al zachter hebt gemaakt.

 1. Snijd een aardig stuk van de bovenkant en/of onderkant van de pompoen af. Op deze manier ligt je pompoen stabiel en kun je gemakkelijker verder snijden. Gebruik eventueel ook nog een handdoek zodat de pompoen niet wegglijd.
 2. Snijd de pompoen doormidden met een groot en scherp mes.
 3. Verwijder de draadjes en pitjes en eventueel de schil mocht dit nodig zijn.
 4. Hierna kun je de pompoen in plakjes snijden voor bijvoorbeeld krokante pompoen uit de oven of snijd er blokjes van voor in een stoofschotel pasta.

Hoe snijd je een Halloween pompoen?

Wil je voor Halloween of trick or treat een mooi pompoen voor je huis zetten met een lichtje er in? Volg dan deze stappen en gebruik een pompoen die niet voorgegaard is:

 1. Zet de pompoen stevig neer, eventueel op een handdoek. Snijd het bovenste kapje er af en bewaar deze. Maak het gat groot genoeg voor je hand of een grote lepel.
 2. Hol de pompoen aan de binnenkant uit, haal eerst de pitten en draden er uit en scharaap eventueel ook iets van het vruchtvlees weg.
 3. Teken met een stift aan de buitenzijde ogen en een mond. Google eventueel hoe je deze mooi kunt tekenen.
 4. Snijd nu voorzichtig langs de lijnen gaten in de pompoen voor de ogen en mond.
 5. Zet een waxinelichtje in de pompoen en zet het kapje er weer op. Let op dat deze niet aanbrand.

Extra tips pompoen snijden

 • Gebruik een scherp (kartel)mes
 • Zorg dat er met kinderen altijd een volwassen bij is
 • Gebruik een stabiele ondergrond die niet weg kan schuiven

Met de pompoen kun je eindeloos variëren. In deze blog zetten we 10 heerlijke pompoenrecepten voor je onder elkaar. Geniet ervan.

De meest voorkomende pompoensoorten

Flespompoen

De flespompoen blijft het makkelijkst om te snijden, omdat deze het minst hard wordt van alle soorten pompoenen. Deze pompoen heeft de dunste en daarmee ook de minst harde schil. Snijd deze pompoen in de lengte doormidden en schraap de draadjes en pitten eruit. Leg de pompoen op de platte kant, zodat deze stevig ligt en niet weg kan rollen terwijl je aan het snijden bent. Je kunt de flespompoen daarna snijden zoals je wilt. Blokjes, plakjes, het kan allemaal.

Klassieke pompoen

Naast de flespompoen heb je ook de wat meer rondere pompoenen zoals de oranje ‘gewone’ pompoen, die veel wordt gebruikt voor Halloween decoratie, maar je zeker kunt eten. Deze wordt ook wel de muskaatpompoen genoemd. Deze is een beetje subtieler van smaak, dus combineer hem vooral met wat andere ingrediënten om de smaak te versterken.

Hokkaido en Kabocha pompoen

Daarnaast heb je nog twee Japanse pompoensoorten die je in Nederland veel kunt kopen zoals de oranje Hokkaido en de groene Kabocha pompoen die een geel/oranje binnenkant heeft. Vanwege hun onhandige, maar wel mooie vormen zijn deze pompoenen het meest onhandig om te snijden. Ze zijn rond waardoor ze niet goed blijven liggen. Ook zijn deze pompoen vaak steviger en is de schil harder. Hierdoor heb je een groot en scherp mes nodig om ze te snijden. Dat maakt het klusje een tikkie gevaarlijk, maar er zijn opties om het makkelijker en minder gevaarlijk te maken.

Vind je dit leuk?
2 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

GGunnink 22 augustus 2022 om 10:18

Bedankt voor de uitleg! Is het ook nodig om de pompoen te schillen en zo ja, heb je daar ook nog tips voor?

Sandra 2 september 2022 om 20:57

Een flespompoen hoef je niet te schillen maar een normale pompoen wel, bij een normale pompoen is het handig om eerst de pompoen in partjes te snijden (verwijder ook het vruchtvlees) en vervolgens kan je de pompoen makkelijk schillen.