Hoe snijd je een pompoen?

Een van de meest gegeten groentes in de herfst en winter is toch wel de pompoen. Maar hoe snijd je zo'n ding nou makkelijk en veilig? En wat kun je allemaal met pompoen?

Een van de lekkerste dingen aan de herfst is dat de pompoenen net geoogst zijn. Pompoenen kun je de gehele herfst en winter eten, want ze blijven lang houdbaar. Echter worden de schil en sommige pompoenen wel steeds harder tegen het einde van de herfst. Je kunt de pompoenen dan nog steeds eten en de schil ook, maar het snijden wordt echter wel steeds lastiger. Afhankelijk van welke pompoen en waar je de pompoen voor gaat gebruiken, zetten wij een aantal tips voor je op een rijtje.

De meest voorkomende pompoensoorten

De flespompoen blijft het makkelijkst om te snijden, omdat deze het minst hard wordt van alle soorten pompoenen. Deze pompoen heeft de dunste en daarmee ook de minst harde schil. Snijd deze pompoen in de lengte doormidden en schraap de draadjes en pitten eruit. Leg de pompoen op de platte kant, zodat deze stevig ligt en niet weg kan rollen terwijl je aan het snijden bent. Je kunt de flespompoen daarna snijden zoals je wilt. Blokjes, plakjes, het kan allemaal. De andere opties om de pompoen voor te bereiden om makkelijker te kunnen snijden die hier onderin het artikel staan, zijn (indien nodig) ook toepasbaar op de flespompoen.

Naast de flespompoen heb je ook de wat meer rondere pompoenen zoals de oranje ‘gewone’ pompoen, die veel wordt gebruikt voor Halloween decoratie, maar je zeker kunt eten. Deze is een beetje subtieler van smaak, dus combineer hem vooral met wat andere ingrediënten om de smaak te versterken. Daarnaast heb je nog twee Japanse pompoensoorten die je in Nederland veel kunt kopen zoals de oranje Hokkaido en de groene Kabocha pompoen die een geel/oranje binnenkant heeft.

Vanwege hun onhandige, maar wel mooie vormen zijn deze pompoenen het meest onhandig om te snijden. Ze zijn rond waardoor ze niet goed blijven liggen. Ook zijn deze pompoen vaak steviger en is de schil harder. Hierdoor heb je een groot en scherp mes nodig om ze te snijden. Dat maakt het klusje een tikkie gevaarlijk, maar er zijn opties om het makkelijker en minder gevaarlijk te maken.

Bereid je pompoen voor om makkelijk te kunnen snijden

Er zijn verschillende opties om het snijden van pompoenen makkelijk en veilig te houden. Deze opties zijn deels afhankelijk van waar je de pompoen voor gaat gebruiken. Je kunt de pompoen in de oven, magnetron of in kokend water al even laten garen waardoor deze zachter wordt. Voor soepen maakt dat bijvoorbeeld niet uit, want dan wordt de pompoen daarna toch gepureerd. Wil je de pompoen in mooie plakjes of blokjes? Dan zijn die tactieken ook mogelijk, maar zou je goed moeten opletten dat de pompoen niet té zacht wordt. Als je hem daarna bijvoorbeeld nog gaat bakken of grillen heb je kans dat de pompoen zijn lekkere bite kwijtraakt.

Maak bij voorbaat de pompoen goed schoon. Misschien zitten er nog wat zandrestjes aan of wat minder mooie plekjes die je er met een klein stevig mesje af kunt snijden.

Pompoen in de magnetron of oven

Let op: voor beide opties is het belangrijk dat je gaatjes in de pompoen prikt. Als de warmte in de pompoen niet kan ontsnappen, heb je kans dat de pompoen gaat ontploffen.

Deze technieken zijn heel handig als je de pompoen daarna gaat pureren voor in de soep of een zoet baksel. Zet de tijden net ietsje korter en test met je vork of je erin kunt prikken. Op die manier voorkom je dat de pompoen al te zacht is geworden, voordat je deze gaat bakken of grillen.

  • In de magentron: Plaats de pompoen voor 7 minuten op 900 watt in de magnetron.
  • In de oven: Leg de pompoen voor 20-25 minuten in de oven op 200 graden.

Terwijl je wacht, zou je de andere ingrediënten al kunnen voorbereiden.

Pompoen koken

Heb je een grote pan of niet al te grote pompoen? Leg de pompoen dan in de pan en giet er kokend water overheen. Laat dit 5 à 10 minuutjes koken. Check na 5 minuten of je er al met je vork in kunt prikken. Haal de pompoen er voorzichtig uit en laat eventjes afkoelen voordat je gaat snijden. Was je pompoen al goed schoon voordat je deze gaat koken, dan kun je het water hergebruiken voor je eventuele pompoensoep die je gaat maken. 

Hoe kun je een pompoen het beste snijden?

Het snijden van de pompoenen met hun wiebelige vormen kan een gevaarlijk kunstje zijn. Ook als je de pompoenen al zachter hebt gemaakt.

Snijd een aardig stuk van de bovenkant en/of onderkant van de pompoen af. De bovenkant/onderkant heeft vaak een uitsteeksel of een ronde vorm. Door dit stukje en een beetje extra eraf te snijden, creëer je een groter vlak stuk waar je je pompoen op kunt leggen. Op deze manier ligt je pompoen stabiel en kun je gemakkelijker verder snijden. Bepaal zelf hoe groot dit stuk moet zijn. Het gaat er met name om dat je pompoen stevig ligt en niet wegrolt terwijl jij met een groot scherp mes aan het snijden bent.

Vanaf hier heb je twee opties. Voor schijfjes, voor bijvoorbeeld krokante pompoen uit de oven, kun je ervoor kiezen om de pompoen door de helft te snijden en daarna de draadjes en pitjes te verwijderen. Vervolgens kun je de pompoen op de platte kant leggen (die je net hebt uitgehold) en snijd je deze in schijfjes. Deze schijfjes zou je optioneel ook nog in blokjes kunnen snijden, maar dat kan ook in de optie die hierna volgt.

In plaats van de pompoen doormidden te snijden kun je er ook voor kiezen om nog een grote plak van de pompoen af te snijden en op deze manier steeds dichter naar de draadjes binnenkant van de pompoen toe te werken. De plakken die daar vanaf komen kun je in reepjes snijden en eventueel nog in blokjes.

Met de pompoen kun je eindeloos variëren. In deze blog zetten we 10 heerlijke pompoenrecepten voor je onder elkaar. Geniet ervan.

Bewaar
Print
Deel

Reacties

Laat je reactie achter

Mis geen van mijn recepten met de LeukeRecepten nieuwsbrief!

• Elke 2 weken in je mail

• Met de nieuwste recepten,

  inspiratie en leuke nieuwtjes

• Gratis!