Pompoen snijden stappen & tips

Een van de meest gegeten groentes in de herfst en winter is toch wel de pompoen. Maar hoe snijd je een pompoen makkelijk en veilig? En wat kun je allemaal met pompoen?

De pompoen, een heerlijke herfst groente. En je kunt er geweldige gerechten mee maken! Om een pompoen makkelijk en handig te kunnen snijden, hebben we een stappenplan gemaakt en allerlei handige tips.

Hoe kan je een pompoen snijden?

Het snijden van een pompoen met zijn ronde, wiebelige vorm kan best gevaarlijk zijn. Ook als je de pompoenen al zachter hebt gemaakt. Hoe kan je makkelijk een pompoen snijden? Volg daarvoor deze stappen:

 1. Snijd een stuk van de bovenkant/onderkant van de pompoen af.  Zo ligt je pompoen stabiel en kun je makkelijker verder snijden. Gebruik eventueel een handdoek zodat de pompoen niet wegglijdt.
 2. Snijd de pompoen doormidden met een groot, scherp mes.
 3. Verwijder de draadjes, pitjes en eventueel de schil.
 4. Hierna kun je de pompoen in plakjes snijden voor bijvoorbeeld krokante pompoen uit de oven of snijd er blokjes van voor in een stoofschotel.

Hoe snijd je een Halloween pompoen?

Wil je voor Halloween of trick or treat een mooie pompoen neerzetten met een lichtje er in? Volg deze stappen en gebruik een pompoen die niet voorgegaard is:

 1. Zet de pompoen stevig neer, eventueel op een handdoek. Snijd het bovenste kapje eraf en bewaar deze. Maak het gat groot genoeg voor je hand of een grote lepel.
 2. Hol de pompoen aan de binnenkant uit, haal eerst de pitten en draden eruit en schraap ook iets van het vruchtvlees weg.
 3. Teken met een stift aan de buitenzijde ogen en een mond. Google evt. hoe je deze mooi kunt tekenen.
 4. Snijd nu voorzichtig langs de lijnen gaten in de pompoen voor de ogen en mond.
 5. Zet een waxinelichtje in de pompoen en zet het kapje er weer op. Let op dat deze niet aanbrandt.

Extra tips pompoen snijden

 • Gebruik een scherp (kartel)mes.
 • Zorg dat er met kinderen altijd een volwassen bij is.
 • Gebruik een stabiele ondergrond die niet weg kan schuiven.

Met de pompoen kun je eindeloos variëren. In deze blog vind je 10 heerlijke pompoenrecepten. Geniet ervan!

Tip: bereid je pompoen voor om makkelijk te kunnen snijden

Wil je een lekkere gerecht maken met pompoen maar zie je op tegen het snijden? Geen probleem met deze tips! Gelukkig kun je hem heel makkelijk iets zachter maken zodat snijden makkelijk wordt. Je kunt de pompoen in de oven, magnetron of in kokend water even laten garen waardoor deze zachter wordt. Voor soepen maakt dat bijvoorbeeld niet uit, want dan wordt de pompoen daarna toch gepureerd.  Maar let op dat de pompoen niet té zacht wordt, dan raakt hij zijn lekkere bite kwijt.

Maak de pompoen eerst goed schoon. Misschien zitten er nog wat zandrestjes aan of wat minder mooie plekjes die je er met een klein stevig mesje af kunt snijden.

1. Pompoen in de magnetron of oven

Let op: voor beide opties is het belangrijk dat je gaatjes in de pompoen prikt. Als de warmte in de pompoen niet kan ontsnappen, heb je kans dat de pompoen gaat ontploffen.

 • In de magnetron: plaats de pompoen voor 7 minuten op 900 watt in de magnetron.
 • In de oven: leg de pompoen voor 20-25 minuten in de oven op 200 graden.

2. Pompoen koken

Heb je een grote pan of niet al te grote pompoen? Leg de pompoen dan in de pan en giet er kokend water overheen. Laat dit 5 à 10 minuutjes koken. Check na 5 minuten of je er al met je vork in kunt prikken. Haal de pompoen er voorzichtig uit en laat eventjes afkoelen voordat je gaat snijden. 

Moet je een pompoen schillen?

Dat ligt aan de pompoen. De schil is in principe eetbaar maar niet altijd even lekker. Als een pompoen al iets ouder is, wordt de schil vaak harder en minder lekker.

Wel lekker met schil: flespompoen, hokkiado, kabocha en winterpompoen zijn over het algemeen vrij zacht en hebben een dunne schil. Die kun je dus mee roosteren of stoven. Ga je hem pureren dan kun je hem beter even schillen.

Minder lekker met schil: grote pompoen (muskaatpompoen die vaak wordt gebruikt voor Halloween), Patisson en de spaghettipompoen hebben een harde, dikke schil en zijn daarom minder geschikt om te eten met schil.

Welke pompoensoorten zijn er?

De meest voorkomende pompoensoorten zijn:

Klassieke pompoen

De rondere pompoenen zoals de oranje ‘gewone’ pompoen, is de klassieke pompoen. Deze wordt veel gebruikt voor Halloween, maar je kunt deze ook zeker eten. De klassieke pompoen wordt ook wel de muskaatpompoen genoemd. Deze is subtieler van smaak, dus combineer hem met wat andere ingrediënten om de smaak te versterken.

Flespompoen

De flespompoen is het makkelijkst om te snijden, omdat deze het minst hard wordt van alle soorten pompoenen. Deze pompoen heeft de dunste en daarmee ook de minst harde schil. Snijd deze pompoen in de lengte doormidden en schraap de draadjes en pitten eruit. Leg de pompoen op de platte kant, zodat deze stevig ligt en niet weg kan rollen als je gaat snijden. Je kunt de flespompoen daarna snijden zoals je wil, in blokjes, plakjes of anders.

Hokkaido en Kabocha pompoen

Daarnaast heb je nog twee Japanse pompoensoorten die je in Nederland kunt kopen. Dat zijn de oranje Hokkaido en de groene Kabocha pompoen die een geel/oranje binnenkant heeft. Vanwege hun aparte vormen zijn deze pompoenen onhandig om te snijden. Ze zijn rond waardoor ze niet goed blijven liggen. Ook zijn deze pompoenen vaak steviger en is de schil harder. Hierdoor heb je een groot en scherp mes nodig om ze te snijden. Dat maakt het klusje gevaarlijker, dus doe voorzichtig en volg de tips in deze blog.

Vind je dit leuk?
15 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

GGunnink 22 augustus 2022 om 10:18

Bedankt voor de uitleg! Is het ook nodig om de pompoen te schillen en zo ja, heb je daar ook nog tips voor?

Sandra 2 september 2022 om 20:57

Een flespompoen hoef je niet te schillen maar een normale pompoen wel, bij een normale pompoen is het handig om eerst de pompoen in partjes te snijden (verwijder ook het vruchtvlees) en vervolgens kan je de pompoen makkelijk schillen.