Is bananenbrood gezond? En wat is het verschil met bananencake?

Bananenbrood is een groot favoriet in de LeukeRecepten keuken. Maar waarom heet het bananenbrood en niet bananencake? En wat is nou écht bananenbrood? Op deze en andere vragen geef ik in deze blog antwoord. Lees je mee?

Wat is bananenbrood?

Wat is bananenbrood nou eigenlijk? Het ziet eruit als een cake, maar wordt toch bananenbrood genoemd. Bananenbrood is een squishy, cakeachtig, zoet brood met banaan dat vaak in een cakevorm gemaakt wordt. Hierdoor ziet het er als snel uit ziet als cake. Bananenbrood is wel wat voedzamer dan een cake, in deze blog leg ik je uit waarom.

Welke ingrediënten zitten er in echt bananenbrood?

Een bananenbrood wordt meestal gemaakt met een voedzamere soort meel, zoals ik dit gezonde bananenbrood maakte met speltmeel en amandelmeel. Er wordt geen suiker en boter gebruikt, het brood wordt natuurlijk gezoet met bananen en eventueel ook dadels. Ik voegde hier eieren en bakpoeder aan toe en gaf het nog een lekkere smaak door een snufje kaneel toe te voegen.

Het verhaal is dat bananenbrood is uitgevonden om voedselverspilling tegen te gaan, ik maak daarom vaak bananenbrood als ik nog wat oude bananen heb liggen. Dat is ook het lekkerst in bananenbrood omdat er meer smaak aan oudere bananen zit!

Wat is het verschil tussen bananenbrood en bananencake?

Een bananenbrood en bananencake hebben verschillende ingrediënten en daardoor verschillende voedingswaarden. Een cake wordt gemaakt met boter, suiker, eieren en bloem. Een brood wordt gemaakt met bloem, water, gist en zout. Bananenbrood wordt vaak gemaakt van ten minste meel, eieren en banaan. Vaak wordt er ook een voedzamere meelsoort gebruikt.

Het grote verschil tussen bananenbrood en bananencake is hierbij dus de ingrediëntenlijst, en daardoor ook de textuur en smaak van dit baksel:

- De ingrediënten: terwijl cake typisch meer suiker en boter bevat, bevat bananenbrood voornamelijk rijpe bananen, bloem en eieren. De rijpere bananen geven bananenbrood wel meteen een zoetere smaak.
- De textuur is anders: bananenbrood heeft doorgaans een stevigere en dichtere textuur dan cake. Dit komt omdat bananenbrood minder suiker en vet bevat dan cake, waardoor het minder luchtig is.
- Het doel: bananenbrood wordt gezien als voedzaam tussendoortje of ontbijt, terwijl cake wordt beschouwd als een wat minder gezond tussendoortje of als dessert. Het idee achter bananenbrood is vaak om overrijpe bananen op te maken en een voedzaam en vullend baksel te maken.

Is bananenbrood gezond?

Bananenbrood is gezonder dan bananencake, omdat het minder calorieën, suiker, vet en zout bevat. Bananenbrood kun je zo gezond maken als je zelf wil. Echter zijn veel recepten die je vindt op het internet éigenlijk recepten voor bananencake, en daardoor niet gezond. Mijn recept voor een heerlijk klassiek bananenbrood is daardoor voor een gezond bananenbrood, zodat je verantwoord kunt genieten van een heerlijk plakje bananenbrood. Ik weet zeker dat je deze lekker vindt!

Je kunt er naar smaak zelf nog noten, ander fruit of stukjes hele pure chocolade aan toevoegen. Dan is het bananenbrood nog steeds lekker gezond.

Hoe kun je bananenbrood bewaren?

Bananenbrood kun je op verschillende manieren bewaren, het ligt eraan hoe snel je het van plan bent op te eten:

- Op kamertemperatuur: als je van plan bent het bananenbrood binnen 1 à 2 dagen op te maken, kun je deze gerust op kamertemperatuur bewaren. Zorg er wel voor dat je het bananenbrood in een luchtdichte cakedoos of zak bewaart, op een koele, droge plek.
- In de koelkast: als je het bananenbrood in een week opmaakt, kun je deze het beste in de koelkast bewaren. Tevens in een luchtdichte cakedoos of zak.
- In de vriezer: in de vriezer kun je bananenbrood minstens 3 maanden bewaren. Dit is heel handig als je elke keer een plakje mee wil nemen als tussendoortje bijvoorbeeld. Tip: snijd het bananenbrood van tevoren in plakken en verpak ze eventueel stuk voor stuk in wat folie, of in een grotere diepvrieszak.

Wanneer is het bananenbrood dag?

Bananenbrooddag is elk jaar op 23 februari. Een extra reden om dit lekkere bakrecept te maken dus!

Kijk voor mijn top 10 met lekkerste bananenbrood recepten eens in mijn blog met 10 x bananenbrood. Ik heb zelfs een categorie vol met bananenbrood recepten, kijk daar zeker ook eens in voor wat lekkere inspiratie.

Vind je dit leuk?
22 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel