Ga naar de inhoud
Feestelijke kerst tiramisu met bosvruchten

Feestelijke kerst tiramisu met bosvruchten

Tiramisu is een populair toetje dat altijd wel in de smaak valt. En ook met Kerst is tiramisu ideaal om te maken omdat je het al een dag van tevoren kan/moet bereiden. En speciaal voor de feestdagen maakte ik een extra feestelijke variant met de Bosvruchtenjam van Hero.

9 december 2019

Sandra

Zelf eet ik niet zo vaak tiramisu als dessert. Ik ben dol op de smaak van tiramisu maar omdat het ook erg zwaar en machtig is vind ik het vaak te heftig, zeker na een uitgebreid diner. Maar deze variant met bosvruchten is erg fris en fruitig van smaak en daardoor een stuk lichter. Of misschien is het alleen mijn gevoel maar ik kon er in ieder geval een flink stuk van op 🙂

Er kwam bij deze tiramisu geen koffie aan te pas maar ik besprenkelde de lange vingers met Limoncello. Dit Italiaanse likeurtje maakt het extra fris. Je kunt dit ook eventueel weglaten mocht je de tiramisu alcoholvrij willen maken of de Limoncello vervangen door bijvoorbeeld een beetje citroensap. Vervolgens besmeerde ik de lange vingers met een laagje Hero Bosvruchtenjam. Deze bestaat uit een mix van frambozen, boysenbessen, bramen en bosbessen gemengd met suiker, citroen en pectine uit vruchten. Geheel natuurlijk dus. Bekijk hier nog meer feestelijke recepten met jam.

Daarna deed ik er een laag van het mascarponemengsel over. En herhaalde ik nogmaals alle stappen. Als garnering deed ik er nog wat vers fruit, poedersuiker en witte chocolade over. Om de tiramisu goed op te laten stijven is het belangrijk dat hij een hele nacht in een goed gekoelde koelkast staat. Ik dacht zelf de eerste paar uur dat hij niet goed stijf zou worden maar de volgende dag was hij toch helemaal goed stevig en kon ik er makkelijk stukken uit snijden. En voor een feestelijk effect kun je nog wat prikkers met sterretjes of echte sterretjes in de tiramisu steken die je voor het serveren aansteekt.

Recept bosvruchten tiramisu

NAGRECHT – 40 MIN + 1 NACHT OPSTIJVEN – 6 TOT 8 PERSONEN

Ingrediënten
½ pot Hero Bosvruchtenjam
500 ml mascarpone
125 ml slagroom
4 eieren
50 gr suiker
1 pak lange vingers
Scheutje Limoncello
Garnering: geraspte witte chocolade, frambozen, blauwe bessen, aalbessen, poedersuiker
 
Benodigdheden
Schaal van ca. 26 x 18 cm
Mixer

Bereiding
Splits de eieren (het eiwit heb je niet meer nodig maar je kunt er b.v. lekkere schuimpjes of pavlova van maken). Mix de eidooiers met de suiker 3 minuutjes tot er een licht geel mengsel is ontstaan. Voeg de mascarpone beetje bij beetje toe tot deze is opgenomen en er geen klontjes meer in zitten.

Mix in een andere kom de slagroom stijf. Spatel de slagroom vervolgens door het mascarpone mengsel tot ook deze is opgenomen. Verdeel een laag lange vingers over de bodem van de schaal. Besprenkel een beetje met Limoncello. Besmeer de lange vingers met een laag bosvruchtenjam. Giet het roommengsel voor de helft er over.

Leg hier vervolgens weer een laag lange vingers op. Besprenkel met Limoncello, besmeer met bosvruchtenjam en dek af met de rest van de room. Garneer de bovenzijde met wat fruit en zet de tiramisu een hele nacht in de koelkast. Doe er voor het serveren eventueel nog wat poedersuiker en/of witte chocolade schaafsel op.

Let op: door het gebruik van rauwe eieren is er een risico voor zwangere vrouwen, ouderen en kinderen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Hero.