Lasagne met tonijn en citroen-ricotta

Dit gerecht is niet alleen heel erg lekker maar ook een feestje om te serveren! Een heerlijke open lasagne met laagjes tomatensaus met plantaardige tonijn, frisse ricotta met citroen en geroosterde paprika.  

Sinds een paar jaar eet ik vegetarisch waarbij ik in het begin wel nog geregeld vis at (pescotariër dus). Maar dat wordt nu ook steeds minder en laat ik vis steeds vaker links liggen. Toch ik mis het soms wel. Bij vleesgerechten kan ik dit vrij makkelijk vervangen door bijvoorbeeld plantaardige kip stukjes, een vega burger of gehakt op basis van tofu. Daarom ben ik nu ook heel blij dat er een plantaardig alternatief voor tonijn is! Princes heeft namelijk een geheel vegan product op de markt gebracht dat de structuur en smaak van tonijnstukjes heeft. Tijd om hier een lekker gerechtje mee te maken!  

Plantaardige tonijn

Ik maakte een open lasagne met tomatensaus met tonijn, frisse ricotta met citroen en gegrilde paprika. Een perfecte smaak combinatie! En heel leuk om op te dienen aan gasten, en ik ben benieuwd of ze proeven dat de tonijn plantaardig is. Ik in ieder geval niet, de plantaardige tonijnstukjes waren lekker van smaak en structuur. Wel vrij fijn maar dat vond ik juist wel makkelijk in dit gerecht. Princes Plantaardige Tonijn is dus ideaal als je vega(n) eet maar ook als je als visliefhebber wil variëren met een plantaardige optie. Daarnaast is dit nieuwe product ook nog eens rijk aan eiwitten en kun je het gebruiken in zowel warme als koude gerechten 

PS: ik heb ook nog een plantaardige tonijnsalade gemaakt die ik binnenkort op mijn Instagram deel.  

Princes Plantaardige Tonijn is vanaf nu verkrijgbaar bij Albert Heijn en is naast de naturel variant op basis van water er ook in de smaken met zonnebloemolie, olijfolie en met groenten in pikante saus. 

5 handige tips bij dit recept:  

  1. Gebruik voor dit recept voorverwarmde borden, hierdoor koelt het gerecht minder snel af tijdens het samenstellen van de lasagne op de borden. Zet de borden hiervoor ca 10 min in de oven (als ze hiervoor geschikt zijn) op 80 graden. Of houd ze even onder kraan met heet of kokend water.  
  2. Maak je de lasagne liever in een ovenschaal in de oven, dat kan ook! Maak dan laagjes van de ingrediënten zoals de open lasagne en zet deze ca 40 minuten in de oven op 200 graden.  
  3. Door de ricotta in dit recept te vervangen door een plantaardige variant of plantaardige roomkaas is het gerecht geheel vegan. Check ook even of de lasagnevellen geen ei bevatten.  
  4. Het is het lekkerste als je zelf de paprika’s roostert. Dit kan door ze in te smeren met een klein beetje olijfolie en ze ca 35 minuten in de oven op 220 graden te leggen tot ze donker geblakerd zijn. Of 10 minuten in de Airfryer op de hoogste stand. Je kunt ook voor een snelle versie gegrilde paprika’s uit pot gebruiken.    
  5. Vervang de paprika’s ook eens door gegrilde plakjes aubergine of gebakken champignons. Of voeg geroosterde pijnboompitten toe.  

Recept open lasagne met tonijn

Ingrediënten 4 personen: 
12 lasagnebladen (verse)
690 ml tomatensaus/passata
1 eetlepel tomatenpuree
1 ui
1 knoflook
½ eetlepel Italiaanse kruiden
Snuf peper en zout
2 blikjes Princes Plantaardige Tonijn naturel (met water)
250 gr ricotta
3 gegrilde (punt)paprika’s (uit pot of zelf geroosterd)
1 citroen
250 gr cherrytomaatjes
Peterselie

Bereiding:  
Rasp de citroen en pers het sap uit, meng dit door de ricotta. Snijd de cherrytomaatjes in tweeën. Verwijder het velletje en de pitjes van de geroosterde paprika’s, snijd het vruchtvlees vervolgens in reepjes.

Hak de ui en knoflook fijn. Fruit deze in een grote pan met een klein beetje olie. Roer dan de tomatenpuree erdoor. Giet de passata erbij en breng de saus op smaak met peper, zout en de Italiaanse kruiden. Laat de saus even pruttelen.

Kook ondertussen de lasagnevellen in een grote pan met water tot ze gaar zijn, dit duurt een paar minuten. Doe niet meer dan 3 lasagnevellen per keer in het water anders gaan ze aan elkaar plakken. En leg ze na het uitlekken niet op elkaar maar hang ze bijvoorbeeld over de rand van een vergiet.  

Trek het blikje plantaardige tonijn open en roer een keer door, schep dit dan door de tomatensaus (bewaar een beetje voor de garnering van de lasagne).  

Leg een gekookt lasagnevel op een (verwarmd) bord. Schep hier wat tomatensaus op en verdeel hier wat gegrilde paprika, cherrytomaatjes en citroenricotta over. Leg er een ander lasagnevel op dat dubbelgevouwen is en verdeel dezelfde topping er over, zo bouw je een mooie toren.

Herhaal dit met de lasagnevellen en andere ingrediënten. Eindig met de saus, groenten en ricotta en schep hier eventueel een beetje van de overgebleven plantaardige tonijn op. Garneer de open lasagne met wat peterselie en serveer direct.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Princes.

Vind je dit leuk?
2 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

Mira 23 oktober 2022 om 17:52

Ik mis een deel van de bereidingswijze. Ga dus maar improviseren. Wat is de volgende stap / stappen na het mengen van de tonijn met tomatensaus?