Eend met bimi en sinaasappelsaus

Kleurrijk en heerlijke kerstgerecht van aardappelpuree met wortel, bimi en gebakken eend met sinaasappelsaus

Ingrediënten

Let op: Het formaat of aantal van bepaalde ingrediënten en/of benodigdheden zoals ovenschalen kunnen bij het wijzigen van aantallen niet altijd worden meeveranderd. Dit geldt ook voor hoeveelheden die worden genoemd in de bereiding. Houdt hiermee rekening bij het bereiden.

Recept voor: personen

Bereiding

 Snij de wortels schuin in plakjes. Wil je dat ze snel(er) klaar zijn dan kun je stukjes wortel ook een paar minuten voorkoken. Verhit een beetje boter of olie in een pan en bak de wortel hier ca. 20 minuten in. Voeg daarna de bimi toe en de balsamicoazijn en bak nog 5 a 10 minuutjes.

 Snijd ondertussen de eendenborsten aan de kant van het vet kruislings in met een scherp mes. Bestrooi de eend met een snufje peper en zout. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak de eend aan de zijde van het vet ongeveer 5 minuten op hoog vuur. Draai hem om en bak ook de andere zijde nog ca 7 minuten op een gematigd vuur. De eend mag nog rosé zijn van binnen net als een biefstuk. Haal ze daarna uit de pan en wikkel ze in aluminiumfolie en laat ze minimaal 5 minuten rusten.

 Verhit de pan waarin de eend gebakken is op hoog vuur en voeg de honing, sinaasappelsaus en bouillon toe. Laat dit iets indikken of gebruik maizena om de saus te binden. De eend kun je ook eventueel ingepakt in de oven leggen op 100 graden om warm te houden. Snijd de sinaasappel in schijven en daarna in partjes. Verwarm de aardappelpuree en schep op een bord. Verdeel de gewokte wortel en bimi er over en een paar partjes sinaasappel. Snijd met de scherp mes de eend in plakjes en leg hierop. Schep als laatste wat van de sinaasappelsaus er over en serveer de rest er eventueel apart bij.

28 stemmen
Bewaar
Print
Deel

Sandra - LeukeRecepten

Oprichter van LeukeRecepten. Kookt het liefst makkelijk en snel, maar wel met een leuke twist. Geen gekke ingrediënten of moeilijke technieken, gewoon simpel en leuk! Lees hier meer over mij en over LeukeRecepten.

Lekker & gezond 3 x lekkere zomerse lunch salades + tips

Salade recepten

Vind hier diverse recepten voor heerlijke salades. Van salade met kip tot vegetarische salade en pastasalade. Maak heerlijke combinaties met verschillende ingrediënten bijvoorbeeld geitenkaas, noten, druiven, tomaat, kip, appel, biefstuk, pasta of garnalen. Een salade kan gegeten worden als maaltijdsalade of is lekker als bijgerecht of als makkelijke lunch!

Romige zoete aardappel BBQ salade

Tover de standaard aardappelsalade voor bij de BBQ om tot een gezondere variant van zoete aardappel met een lichte maar romige yoghurt dressing.

Bijgerecht

20 min + 1 uur afkoelen

4 pers.

Aardbeiensalade met geitenkaas

Heerlijke frisse salade met geitenkaas, basilicum en aardbeien en een lichte balsamico dressing

Lunch

15 min

2 pers.

Tabouleh salade

Heerlijke frisse salade van bulgur met citroen en peterselie. Lekker als lunch met wat pita of als of bijgerecht.

Bijgerecht

25 min

6 pers.