Eend met bimi en sinaasappelsaus

Kleurrijk en heerlijke kerstgerecht van aardappelpuree met wortel, bimi en gebakken eend met sinaasappelsaus

Hoofdgerecht 55 min

ingrediënten

voor 4 personen

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  1. Snij de wortels schuin in plakjes. Wil je dat ze snel(er) klaar zijn dan kun je stukjes wortel ook een paar minuten voorkoken. Verhit een beetje boter of olie in een pan en bak de wortel hier ca. 20 minuten in. Voeg daarna de bimi toe en de balsamicoazijn en bak nog 5 a 10 minuutjes.

  2. Snijd ondertussen de eendenborsten aan de kant van het vet kruislings in met een scherp mes. Bestrooi de eend met een snufje peper en zout. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak de eend aan de zijde van het vet ongeveer 5 minuten op hoog vuur. Draai hem om en bak ook de andere zijde nog ca 7 minuten op een gematigd vuur. De eend mag nog rosé zijn van binnen net als een biefstuk. Haal ze daarna uit de pan en wikkel ze in aluminiumfolie en laat ze minimaal 5 minuten rusten.

  3. Verhit de pan waarin de eend gebakken is op hoog vuur en voeg de honing, sinaasappelsaus en bouillon toe. Laat dit iets indikken of gebruik maizena om de saus te binden. De eend kun je ook eventueel ingepakt in de oven leggen op 100 graden om warm te houden. Snijd de sinaasappel in schijven en daarna in partjes. Verwarm de aardappelpuree en schep op een bord. Verdeel de gewokte wortel en bimi er over en een paar partjes sinaasappel. Snijd met de scherp mes de eend in plakjes en leg hierop. Schep als laatste wat van de sinaasappelsaus er over en serveer de rest er eventueel apart bij.

Heeft het gesmaakt?
38 stemmen Bedankt voor je stem!
Gemaakt door Sandra

Met liefde gekookt en uiteraard geproefd door Sandra, oprichtster van LeukeRecepten. Kookt het liefst makkelijk en snel, maar wel met een leuke twist. Geen gekke ingrediënten of moeilijke technieken! Ovenschotels zijn mijn specialiteit!