Het feestelijke kerstmenu van Sandra

Speciaal voor de kerst heb ik een heerlijk 3 gangen kerstmenu samengesteld. Want dat is niet altijd even makkelijk. Er zijn zoveel lekkere kerstrecepten maar welk voorgegecht past nou goed bij welk hoofgerecht? En hoe krijg je alles op tijd klaar? En dan zijn er natuurlijk nog diëten en wensen van de gasten.

Mijn kerstmenu ziet er feestelijk uit maar is makkelijker dan je denkt. Al een tijdje stond er een gevulde hele kip op mijn lijstje, want dat ziet er toch indrukwekkend uit! Maar ik had nog nooit een hele kip bereid dus voor mij was dit menu ook spannend om te maken. Hierbij meteen mijn eerste tip: kies eerst een hoofgerecht en op basis daarvan een voor- en nagerecht wat daar op aan sluit.
Nadat ik had besloten dat het deze kerst nou echt tijd werd om een hele kip te maken dacht ik: waar haal ik z’n hele kip? Nou dat kan gewoon in de supermarkt, bij de Jumbo of AH bijvoorbeeld. Een scharrelkip of biologische kip is wat groter en vaak lekkerder dan een ‘gewone’ kip. Na wat zoek- en vergelijkwerk op internet had ik besloten om hem te vullen met sinaasappel en rozemarijn en hem in te smeren met roomboter voor een mooie kleur en korst. Heel lekker… en makkelijk!
Omdat de kip een flink gerecht is heb ik besloten om er een redelijk licht groentesoepje aan vooraf te doen. En voor het nagerecht wilde ik iets zoets serveren, maar geen standaard recept, dus maakte ik crème brûlée met een leuke twist.
Check van te voren of je alles in huis hebt: een braadslede (groot genoeg) voor de kip, 4 mooie glaasjes voor de soep, aluminiumfolie en schaaltjes die ovenbestendig zijn voor de creme brulee. Oja en een crème brûlée brander met voldoende gas!
Tips nagerecht:
De crème brûlée kun je eventueel al een dag van te voren maken (zonder suikerlaagje). Dit geld voor veel toetjes, vooral die nog moeten opstijven zoals tiramisu bijvoorbeeld. Dek ze altijd af in de koelkast. Haal de schaaltjes een uurtje van te voren uit de koelkast en voeg dan pas het laagje suiker toe. Mocht je geen crème brûlée brander hebben, zet de schaaltjes dan een paar minuten onder de grill.
Tips hoofdgerecht
Laat de kip een paar uur van te voren op kamertemperatuur komen. Voor een lekker krokant korstje en een mooi kleurtje kun je de kip van te voren kort aanbraden in een pan. Ik heb dit niet gedaan maar de laatste minuten in de oven de grill er bij aangezet. Gebruik, als het mogelijk is, de hetelucht stand van de oven deze zorgt voor een gelijkmatige garing. Groenten en aardappeltjes naast de kip ziet er gezellig uit maar is ook heel praktisch want je hoeft verder geen bijgerechten te maken. Als de kip in de oven staat heb je mooi de tijd om de soep te maken. Maar je kunt er ook voor kiezen om de soep (een dag) van te voren te maken zodat je met je gasten kunt kletsen.
Tips voorgerecht
Doe alvast een mooi lintje om de glaasjes om het gerecht een feeselijke touch te geven. Heb je gasten die niet zo van broccoli houden, vervang deze dan door courgette, bloemkool of spinazie. Klop de melk pas vlak voor het serveren omdat hij anders iets in kan zakken. Strooi wat pancettakruimels over de soep en serveer de rest in een bakje met lepeltje.
Tips sereveren:
Terwijl de kip in de oven staat en bijna klaar is, klop je de melk op en verwarm je het soepje. Nadat je het soepje hebt geserveerd haal je de kip uit de oven en laat je deze onder een stuk aluminiumfolie rusten. De kip mooi snijden is ook een kunst, gebruik hiervoor een gevogelteschaar of een scherp mes.
Laat na de kip het eten even zakken en duik nog even de keuken in om de suiker op de creme brulee te karameliseren. Met dit kerstmenu sta je minimaal in de keuken en zullen de gasten en jezelf maximaal genieten!
Binnenkort volgt ook het kerstmenu van kok veronique!
Kijk voor hier voor alle kerstrecepten

Het feestelijke kerstmenu van Sandra

#2 Hele kip uit de oven
  • Hoofdgerecht
  • 35 min + 1 uur 15 min oventijd
  • 4 personen
  • *

Met dit heerlijke recept voor een hele kip met sinaasappel en rozemarijn uit de oven steel je de show tijdens een feestelijk diner!

Vind je dit leuk?
1 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel