Hele kip uit de oven

Met dit heerlijke recept voor een hele kip met sinaasappel en rozemarijn uit de oven steel je de show tijdens een feestelijk diner!

Hoofdgerecht 35 min + 1 uur 15 min oventijd

ingrediënten

voor 4 personen

Voor er bij:

Materialen

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  1. Verwarm de oven op 180 graden. Knip eventuele touwtjes waar de poten van de kip mee vast zitten gebonden los.

  2. Snijd de sinaasappel in een paar stukken. Strooi een beetje peper en zout in de kip. Stop de stukken sinaasappel er in (als ze niet allemaal passen laat je er een paar uit, je moet niet gaan proppen).

  3. Kneus de teentjes knoflook met de platte kant van een mes en doe ook in de kip. Steek er een takje rozemarijn bij en 1/3 deel van de boter. Nu is de kip goed gevuld.

  4. Bind de achterpoten van de kip bij elkaar zodat de holte wat dichter is (op de foto zie je dat ik dat had gedaan toen er al een laagje boter over de kip heen zat en dat was eigelijk helemaal niet handig). Leg de hele kip in de braadslede.

  5. Hak wat takjes rozemarijn fijn. Prak de rest van de boter met een vork en roer de rozemarijn er door. Om dit makkelijker te maken kun je de boter wat zachter maken door ietsjes verwarmen, maar hij moet niet vloeibaar worden.

  6. Bestrijk de bovenzijde van de kip met een laagje rozemarijnboter (ook de poten). Bestrooi de kip met een beetje peper en zout. Leg eventueel wat stukken wortel en aardappels rondom de kip. Zet de kip een half uur op 180 graden in de oven.

  7. Draai de temperatuur daarna naar 120 graden en laat de kip nog 45 min tot 60 min bakken (afhankelijk van de dikte en grootte). Besprenkel de kip af en toe met het vocht op de bodem van de braadslede.

  8. Als je een mooi bruin korstje wil kun je de laatste 5 min ook de grill erbij aanzetten. Maak je gebruik van een oventhermometer, dan kun je een kerntemeperatuur aanhouden van 70 graden. Haal de kip uit de oven en bedek met aluminiumfolie en laat 15 min rusten. Daarna kun je de kip aansnijden.

Heeft het gesmaakt?
173 stemmen Bedankt voor je stem!
Gemaakt door Sandra

Met liefde gekookt en uiteraard geproefd door Sandra, oprichtster van LeukeRecepten. Kookt het liefst makkelijk en snel, maar wel met een leuke twist. Geen gekke ingrediënten of moeilijke technieken! Ovenschotels zijn mijn specialiteit!