Gerecht
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Gemak
Dieet

Hele kip gevuld met sinaasappel

Met dit feestelijk recept voor een hele kip met sinaasappel en rozemarijn steel je de show tijdens het kerstdiner!

Ingrediënten 
1 hele biologische kip (ca 1,2 tot 1,5 kilo) op kamertemperatuur
1 sinaasappel
3 teentjes knoflook
paar takjes verse rozemarijn
peper en zout
30 gr roomboter, kamertemperatuur
 
Voor er bij:
Winterpeen
Aardappels
 
Materialen
Rolladetouw
Braadslede
 
Bereiding
Verwarm de oven op 180 graden. Knip eventuele touwtjes waar de poten van de kip mee vast zitten gebonden los. Snijd de sinaasappel in een paar stukken. Strooi een beetje peper en zout in de kip. Stop de stukken sinaasappel er in (als ze niet allemaal passen laat je er een paar uit, je moet niet gaan proppen). Kneus de teentjes knoflook met de platte kant van een mes en doe ook in de kip. Steek er een takje rozemarijn bij en 1/3 deel van de boter. Nu zit de kip goed gevuld.
 
gevulde kip 04
gevulde kip 04
gevulde kip 04
Bind de achterpoten van de kip bij elkaar zodat de holte wat dichter is (op de foto zie je dat ik dat had gedaan toen er al een laagje boter over de kip heen zat en dat was eigelijk helemaal niet handig). Leg de heel kip in de braadslede. 
 
Hak wat takjes rozemarijn fijn. Prak de rest van de boter met een vork en roer de rozemarijn er door. Om dit makkelijker te maken kun je de boter wat zachter maken door ietsjes verwarmen maar hij moet niet vloeibaar worden. Bestrijk de bovenzijde van de kip met een laagje rozemarijnboter (ook de poten). Bestrooi de kip met een beetje peper en zout. Leg eventueel wat stukken wortel en aardappels rondom de kip. .Zet de kip een half uur op 180 graden in de oven.
 
gevulde kip 04
gevulde kip 04
gevulde kip 04
Draai de temperatuur daarna naar 120 graden en laat de kip nog 45 min tot 60 min bakken (afhankelijk van de dikte en grootte). Bedruip de kip af en toe met het vocht op de bodem van de braadslede. Als je een mooi bruin korstje wil kun je de laatste 5 min ook de grill er bij aan zetten. Maak je gebruik van een oventhermometer dan kun je een kerntemeperatuur aanhouden van 70 graden. Haal de kip uit de oven en bedek met aluminiumfolie en laat 15 min rusten. Daarna kun je de kip aansnijden.
 

Ps: wil je de kip op een proffessionele manier opbinden, check dan dit filmpje.

Gezonde recepten

Verzameling met makkelijke en gezonde recepten die niet alleen goed voor je zijn maar ook vooral lekker en leuk! Want gezond hoeft echt niet saai of minder smakelijk te zijn. En deze recepten bevatten bovendien veel groenten, vezels, vitamines en voedzame ingredienten, precies wat jij nodig hebt. Van gezonde ovenschotels tot ontbijtjes en verantwoorde snacks.

×

 Tip! 

Bestel nu het LeukeRecepten kookboek!

Met meer dan 100 leuke en makkelijke recepten! Prijs: €20,99