3 x oud & nieuw hapjes met vlees

Ik hoop dat jullie allemaal fijne kerstdagen hebben gehad met lekker eten en gezellige momenten. Nu is het tijd voor inspiratie voor oud & nieuw! Daarom zet ik 3 lekkere hapjes op een rijtje om op oudejaarsavond mee te vieren.

Een van de dingen die ik zelf erg lekker vind zijn gehaktballetjes. Je kunt hier alle kanten mee op, zie ook mijn blog met 10 x gehaktballetjes. En dit geeft mij nog altijd een nostalgisch gevoel, want op nieuwjaarsdag aten we vroeger ook vaak samen met de familie gehaktballetjes in tomatensaus. Daarom in deze blog een lekkere variant van Griekse balletjes met tzatzikusaus.

Je kunt kiezen voor verschillende soorten gehakt voor de balletjes. Vaak gebruik ik rundergehakt of half om half gehakt maar omdat er in de Griekse keuken veel gebruik wordt gemaakt van kalfsvlees ging ik voor kalfsgehakt. Dit vlees bevat bijna geen vet en is daarom mager maar toch mals van smaak. Koop dit bij voorkeur bij de slager en let op de keurmerken en de herkomst van het vlees. Want dat wordt steeds belangrijker, we willen steeds meer goede en duurzame producten en weten waar het vandaan komt. En deze trend zal in 2019 waarschijnlijk alleen nog maar verder uitbreiden.

Er komen daardoor gelukkig ook steeds meer goede initiatieven om de vlees duurzamer en milieuvriendelijker te maken en worden de eisen hiervan steeds verder aangescherpt. Zo kan de consument steeds beter bewuste keuzes maken in de winkel. Er zijn verschillende keurmerken hiervoor opgesteld, een van die keurmerken is het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming in Nederland met 1, 2 of 3 sterren. Dit helpt de consument in de winkel bij het maken van een keuze in het aanbod aan bijvoorbeeld varkensvlees en kalfsvlees.

Naast de gehaktballetjes heb ik nog 2 hartige hapjes in deze blog verzameld. Een daarvan is een bruschetta met biefstuk die er feestelijk uit ziet en tevens goed vullend is. Dit hapje is snel en makkelijk te maken. Daarnaast heb ik ook nog pasteitjes met een vulling van stoofvlees. Bladerdeeghapjes zijn erg populair tijdens oud en nieuw en tijdens een koude avond of nacht heerlijk als warme snack met stoofvlees. Het stoofvlees kun je ook de dag van te voren al bereiden zodat je op 31 december alleen nog maar de pasteitjes hoeft te maken. Fijne jaarwisseling alvast!

Voor nog meer lekkere ideetjes en recepten met vlees kijk je op vlees.nl

Griekse gehaktballetjes met tzatziki

HAPJE - 40 MINUTEN - 20 STUKS

Het kruidige gehakt combineert heerlijk met de frisse Griekse tzatziki saus en is een ideaal hapje om uit te delen tijdens Oud & Nieuw of op een feestje

Ingrediënten
300 gr kalfsgehakt
Snuf knoflookpoeder
Snuf oregano
4 eetlepels paneermeel
Snuf paprikapoeder
1 ei
Peper en zout
Olijven

Tzatziki:
170 gr yoghurt
Scheutje olie
½ komkommer
1 teen knoflook

Bereiding:
Meng het gehakt in een kom met het ei, oregano, knoflookpoeder, paprikapoeder en paneermeel. Breng verder op smaak met een snufje peper en zout. Kneed tot een samenhangend gehakt en voeg eventueel een beetje extra paneermeel toe.

Draai er kleine balletjes van. Verhit een beetje olie of boter in een koekenpan en bak de gehaktballetjes eerst een paar minuten op hoog vuur rondom bruin en daarna nog 10 minuten op laag vuur tot ze gaar zijn. Rasp ondertussen de komkommer en meng met de yoghurt, scheutje olie en pers de teen knoflook er bij. Zet dit zolang in de koelkast. Verdeel de tzatziki saus over kleine amuseschaaltjes of lepels. Prik elk Grieks gehaktballetjes op een prikker samen met een olijf en leg in een schaaltje met tzatziki. Serveer de balletjes lauwwarm of koud.

Bruschetta’s met biefstuk

Een heerlijk hapje of voorgerecht van knapperige broodjes met plakjes biefstuk en Parmezaanse kaas om het diner mee te beginnen of te borrelen

Klik hier om naar het recept voor bruschetta's met biefstuk te gaan

Pasteitjes met stoofvlees

Knapperig bladerdeeg gevuld met zacht stoofvlees, een heerlijke combinatie en leuk om uit te delen. Ook ideaal om een restje stoofvlees mee op te maken.

Klik hier om naar het recept voor pasteitjes met stoofvlees te gaan

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Vlees.nl

Vind je dit leuk?
1 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel