Flammkuchen, ananas crumble en bruschetta’s van de Big Green Egg

Bij barbecue denk je wellicht meteen aan vlees. Worstjes, burgers, kip en noem maar op. Maar dat je met de Big Green Egg ook nog voor hele andere verrassende dingen kunt gebruiken deel ik in deze blog.

Laatst vertelde ik in een blog over onze eerste kennismaking met de Big Green Egg. Inmiddels hebben we hem al verschillende keren gebruikt en blijft hij ons verrassen. En om hem eens goed op de proef te stellen hebben we ook een aantal recepten gemaakt die je misschien niet meteen zou verwachten op een kamado barbecue. Maar omdat je er ook op kunt roken, koken, stoven en slow cooking (wat ook nog op de planning staat) moet dat zeker gaan lukken. Je kunt er zelfs een heel 4 of 5 gangen diner op bereiden inclusief toetje. Daarom deel ik in deze blog naast flammkuchen ook een voorgerecht en een nagerecht van de Big Green Egg.

Een van de lekkerste dingen van de Big Green Egg vind ik pizza’s en Flammkuchen. Ze worden heel lekker krokant en krijgen een iets rokerige smaak, alsof ze in een steenoven gebakken zijn. Door de EGG dicht te doen en een convEGGtor te gebruiken creëer je een soort oven die ook vanaf boven verwarmt en de warmte isoleert waardoor hij van alle kanten gebakken wordt. Want je wil geen bodem die zwart is terwijl de topping nog niet gaar is. Maar daar was bij de flammkuchen van de Big Green Egg absoluut geen sprake, het was intens genieten! Bekijk hier ook het recept voor klassieke flammkuchen met spekjes en ui.

Verder hebben we nog een zoet gerecht bereid op de EGG, namelijk een ananas crumble. Hierbij geldt ook net als bij de Flammkuchen dat hij van alle kanten gebakken dient te worden, je wilt onderin lekker zacht fruit en bovenop een krokante laag kruimeldeeg. Ook dit ging perfect met de Big Green Egg. Het was even uitzoeken of mijn gietijzeren schaaltje en ovenschaaltjes er op konden maar dat was gelukkig geen probleem (dit kan per materiaal verschillen). Net als in de oven duurt het even voordat de crumble krokant en mooi bruin wordt, maar na 45 minuten was hij klaar en superlekker! De EGG is ook goedgekeurd om zoete baksels in te maken.

En als laatste deel ik nog een linkje voor een voorgerechtje dat ik bereidde op de Big Green Egg: bruschetta’s met guacamole en garnalen. Zowel het brood als de garnalen hebben we gegrild op de Big Green Egg. En dat was veel lekkerder dan uit de grillpan waar ik normaal bruschetta’s mee maak. Door het houtskool kreeg het brood een lekkere iets rokerige smaak en was het heerlijk knapperig. Beide hoeven maar kort op de grill en zo creëer je dus binnen een paar minuten een heerlijk voorgerechtje om je BBQ avondje mee te beginnen.

Kun je deze recepten alleen op een Big Green Egg maken?
Je kunt deze recepten ook op een andere BBQ maken maar het is belangrijk dat de lucht in de barbecue circuleert. Dus een klep of deksel is essentieel. Ook is het bij de Big Green Egg zo dat deze de warmte optimaal isoleert door de dikke keramieken wand. Op een andere barbecue kan het dus langer duren voordat (de bovenkant) gaar is waardoor je meer kans hebt dat het gerecht uitdroogt of zoals bij de flammkuchen zwart wordt.

Wil je meer informatie hierover of ben je op zoek naar nog meer lekkere en verrassende recepten kijk dan op de site van biggreenegg.eu

Flammkuchen met asperges
2 stuks

Ingrediënten
200 ml warm water
350 gr bloem
5 gr instant gist
2 eetlepels olijfolie
Snuf zout

100 gr groene aspergestips
100 gr hamreepjes
1 rode ui
50 gr gruyere kaas
200 ml crème fraîche
Peper en zout

Materialen
Mixer
Pizzasteen
Pizzaschep

Bereiding
Meng de bloem met de gist en een snufje zout. Voeg het water en de olie toe en meng met een mixer met deeghaken in een paar minuten tot een soepele bal deeg. Leg deze bal in een kom die bebloemd is met bloem. Dek af met een iets vochtige theedoek en laat 45 minuten rijzen op een warme plek in huis of in de oven op 30 graden.

Kneed de bal deeg na het rijzen een keer door en verdeel in tweeën. Rol het deeg dun uit met een deegroller. Besmeer met een laagje crème fraîche. Verdeel de groene asperges (voorkoken is niet nodig) er over en de hamreepjes. Hak de ui in dunne ringen en verdeel over de flammkuchen en bestrooi als laatste met wat peper, zout en gruyere kaas.

Zorg er voor dat de Big Green Egg op een temperatuur is van ca. 250 graden en dat de convEGGtor er in zit. Laat de pizzasteen alvast warm worden op het rooster. Leg dan de flammkuchen er op met behulp van de pizza steel en doe de deksel van de Big Green Egg dicht. Bak de flammkuchen 5 minuten en controleer vervolgens of hij gaar is en krokant. In totaal heeft de flammkuchen 5 tot 10 minuten nodig afhankelijk van de dikte.

Tips
Leg de bodem nog voor het beleggen op de pizzaschep die bestrooid is met een beetje bloem. Beleg hem daarna en beweeg een paar keer op en neer op de schep en schuif daarna op de pizzasteen die tevens bestrooid is met een dun laagje bloem. Zo zorg je er voor dat hij niet vast komt te plakken.

Of leg er een stukje bakpapier onder en schuif deze met flammkuchen op de pizzasteen. Verwijder na een paar minuten het bakpapier en bak de bodem nog even krokant op de pizzasteen.

Vervang de ham, asperges en kaas ook eens met bijvoorbeeld champignons, spekjes en/of geitenkaas

Voor deze samenwerking heb ik producten gratis opgestuurd gekregen in ruil voor een artikel. Maar dit beïnvloed mijn mening niet en blijft eerlijk en oprecht.


Vind je dit leuk?
1 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

Alysha 22 juni 2018 om 14:21

Wat leuk! Heb net een Green Egg aangeschaft en ben nog op zoek naar lekkere recepten. Dit is er zeker eentje die ik ga proberen deze zomer!