Ga naar de inhoud
Drankjes

Drankjes

Hmm… op een warme zomerdag is er niets lekkerder dan zelf een verfrissend drankje te maken. En op een koude, gure dag is er niets knusser dan jezelf te verwarmen met een lekker kopje drinken. Er zijn allerlei redenen om jezelf te trakteren op iets lekkers te drinken, want niet alleen lekker eten is belangrijk!

Uitgelicht recept

3 x fruitwater maken

Heerlijk fris en gezond water met smaakjes gemaakt met vers fruit, ideaal voor op tafel in de zomer of als lekkere dorstlesser tussendoor. 

10 M

Glutenvrij recept Koolhydraat arm recept Lactose arm recept
Bekijk recept

Wat zijn de populairste drankjes?

In Nederland drinken mensen vaak:


– Water: kraanwater, mineraalwater of bronwater.

– Koffie: Nederlanders staan bekend als koffieliefhebbers en drinken gemiddeld 2,4 kopjes per dag.

– Thee: naast koffie is thee ook een populair drankje in Nederland. Vooral zwarte thee en kruidenthee zijn populair.

– Limonade of frisdrank: frisdrank is een populaire drank onder Nederlanders. Vooral cola, sinas en 7-up zijn bekend. Kinderen drinken vaker limonade.

– Bier: bier is een van de populairste alcoholische dranken in Nederland. Er zijn verschillende soorten bier verkrijgbaar, zoals pils, witbier en speciaalbier.

– Wijn: wijn is ook zeer populair in Nederland. Vooral witte wijn en rosé zijn populair in de zomer, terwijl rode wijn meer in de winter wordt gedronken.

– Gedistilleerde dranken: Nederlanders drinken ook graag gedestilleerde dranken zoals jenever, gin, whisky en rum.


Wat zijn lekkere drankjes met alcohol?

Er zijn allerlei drankjes met alcohol die lekker zijn, en de keuze hangt vaak af van wat jij het lekkerst vindt. Hier zijn enkele voorbeelden van populaire drankjes met alcohol:


– Mojito: een Cubaanse cocktail op basis van rum, limoensap, rietsuiker, muntblaadjes en sodawater. Het heeft een frisse en zoete smaak.

– Margarita: een Mexicaanse cocktail op basis van tequila, triple sec en limoensap, meestal geserveerd in een zoutrandglas.

– Cosmopolitan: een cocktail op basis van wodka, cranberrysap, limoensap en triple sec. Het heeft een zoetzure smaak.

– Gin-tonic: een klassieke cocktail op basis van gin, tonic water en limoen. Het heeft een frisse en bittere smaak.

– Long Island Iced Tea: een cocktail op basis van gin, rum, tequila, triple sec, citroensap en cola. Het heeft een zoete en sterke smaak.

– Bier: er zijn tal van biersoorten, van pils en witbier tot speciaalbieren zoals IPA, trappistenbier en stout.

– Wijn: rode wijn, witte wijn en rosé zijn populaire keuzes. Er zijn tal van verschillende soorten druiven en wijnhuizen om uit te kiezen.


Wat zijn lekkere drankjes zonder alcohol?

Er zijn een heleboel drankjes zonder alcohol die lekker zijn en geschikt zijn voor alle leeftijden. Enkele voorbeelden van populaire drankjes zonder alcohol:


– Water: flauw misschien, maar water is de beste manier om het lichaam gehydrateerd te houden en gezond te blijven. Het is goedkoop, gezond en gemakkelijk. Drink dus elke dag genoeg water.

Water met een smaakje: makkelijk water een smaakje geven door er vers fruit, groente of kruiden aan toe te voegen, zoals citroen, munt of komkommer.

– Mocktail: alcoholvrije cocktails zoals een mocktail mojito, daiquiri of piña colada.

– Smoothie: een drankje op basis van vers fruit, yoghurt of melk en ijs.

– IJsthee: verfrissend drankje gemaakt van thee, suiker, citroen en ijs.

– Frisdrank: ook frisdrank is op z’n tijd wel eens lekker.

– Kokoswater: Natuurlijke drank gewonnen uit jonge groene kokosnoten, verfrissend en hydraterend met natuurlijke elektrolyten.


Wat zijn makkelijke cocktails?

Er zijn veel verschillende cocktails die je kunt maken en sommige zijn eenvoudiger dan andere. Hier zijn enkele voorbeelden van makkelijke cocktails:


– Margarita: mix tequila, limoensap en Triple Sec likeur met ijs. Serveer in een met zout gegarneerd glas en garneer met een limoenpartje.

– Mojito: meng muntblaadjes, suiker, limoensap en rum in een glas. Voeg ijs en sodawater toe en garneer met een takje munt.

– Daiquiri: mix rum, limoensap en suikersiroop met ijs. Serveer in een glas en garneer met een limoenpartje.

– Gin en Tonic: meng gin en tonic water in een glas met ijs. Garneer met een partje limoen.

– Whiskey Sour: mix whiskey, citroensap en suikersiroop met ijs. Serveer in een glas en garneer met een kers en een partje sinaasappel.

– Screwdriver: meng vodka en sinaasappelsap in een glas met ijs. Garneer met een partje sinaasappel.