12 x Kerst amuses
9 december 2023
Nienke Vinkenvleugel
Een amuse is een klein gerecht dat vaak voorafgaand aan het diner geserveerd wordt om de eetlust op te wekken, of tussen de gangen door. Je kunt je gasten alvast enthousiast maken voor de rest van het diner. De meeste amuses heb je snel gemaakt en kun je goed van tevoren voorbereiden.
Hoe groot is een amuse en hoe serveer je deze?
De grootte van een amuse hangt af van hoe je het serveert. Vaak is een amuse slechts een of twee happen groot. Het uitgangspunt is: maak het hapje smaakvol omdat deze zo klein is. Er zijn speciale amuselepels waar je de amuse op kunt serveren, maak bijvoorbeeld heerlijke carpaccio bonbons met truffelmayonaise.
Het is ook leuk om je amuse in glaasjes te serveren. Dit kan variëren van elegante shotglaasjes tot aan grote wijn- of cocktailglazen. Zolang je het gerechtje er maar gemakkelijk uit kunt eten. Een andere mogelijkheid is om het te serveren op kleine schoteltjes of bordjes. Het is leuk dat je creatief kunt zijn!
Serveer een aperitief bij je amuse
Wil je echt uitpakken? Serveer dan je amuse samen met een bijpassend aperitief. Dit is vaak een alcoholisch drankje zoals sherry, martini, een appelcider of een cocktail. Een aperitief met een bubbel erin zoals cava, prosecco of zelfs champagne is ook erg lekker. Stem de smaken goed op elkaar af zodat je amuse niet in het niet valt bij je aperitief. Vraag eventueel advies bij een slijterij.
12 x Kerst amuses
#1 Zalmbonbons
Deze bonbons van gerookte zalm zijn gevuld met een romig mengsel met Hollandse garnalen, een perfect hapje of amuse
#2 Roomkaas truffel amuse
Lekker als amuse voor het kerstdiner of als hartig hapje tijdens oud en nieuw
#3 Coquilles met avocado doperwtenpuree
Maak indruk met kerst of oud op nieuw met deze chique amuse van coquille met krokante pancetta
#4 Carpaccio wraps
Gezellig borrelhapje van tortilla wraps met carpaccio, Parmezaanse kaas en pesto. Ook lekker als lunch.
#5 Wrap sterren op prikker
Feestelijk hapje voor Kerst of oud en nieuw van sterren van wraps met een vulling van geitenkaas en pesto
#6 Zalmcocktail met avocado
Een heerlijk voorgerecht met zalm, avocado en komkommer en bovendien lactosevrij en koolhydraatarm.
#7 Zalmrolletjes met komkommer
Lekker hapje van zalm met komkommer gevuld met een frisse roomkaasvulling en een crunch van walnoot.
#8 Eendenborst amuse
In 10 minuten maak je deze amuse voor de kerst van eendenborst, mango en balsamico
#9 Blini met geitenkaas
Feestelijke vegetarische hapjes van blini's met een topping van geitenkaas en gekarameliseerde rode ui, een perfecte combi!
#10 Serranoham rolletjes met mozzarella
Super simpel en lekker hapje wat er ook nog eens leuk uit ziet! Lekker bij de borrel of als voorgerecht.
#11 Bladerdeeg amuse lepels
Maak deze leuke bladerdeeg amuse lepels als begin van een feestlijk diner of op een borrelplank. Belegd met kruidenroomkaas en brie met cranberry zijn deze amuse lepels een smakelijk en origineel hapje.
#12 Italiaanse amuse lepels
Deze feestelijke appetizer met klassieke Italiaanse smaken van tomaat, mozzarella en basilicum is leuk op een feestje of vooraf aan een diner.
Vind je dit leuk?
30 stemmen