Gerecht
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Gemak
Dieet

Koken voor een grote groep + 7 recepten

Ik krijg regelmatig vragen over koken voor veel personen zoals bij een housewarming of verjaardagsfeestje. Wat voor recepten kun je makkelijk maken en hoe pak je dat slim aan? In deze blog praktische tips en ideeën voor gerechten voor grote groepen. 

Als je gaat koken voor een grote groep mensen van meer dan 10 personen zijn een aantal dingen belangrijk en kun je nadenken over de volgende dingen: 

1. Welk recept valt bij (bijna) iedereen in de smaak?

Iets maken dat iedereen lekker vind is lastig, iedereen heeft namelijk een andere smaak, daarom is het handig om voor een redelijk algemeen gerecht te gaan wat bij veel mensen in de smaak valt. Dus geen hele pittige of aparte gerechten of ingrediënten, of je gasten moeten juist houden van experimenteren :)  

2. Kan ik het gerecht bereiden in een grote pan of in de oven?

Het makkelijkste is om een compleet gerecht te maken in 1 pan.  Zo hoef je niet vijf verschillende dingen tegelijkertijd op te warmen en te serveren. Controleer van te voren of dit gerecht daadwerkelijk in 1 pan of ovenschaal past. 

3. Eten er kinderen mee, en maak je daar iets aparts voor?

Als er kinderen mee eten is het handig om voor een recept te kiezen dat ook bij hun in de smaak valt of iets aparts te maken zoals een simpele pasta, pannenkoeken of een wraptaart. Ook kun je een simpele versie maken van het gerecht voor de volwassenen waarbij je sommige ingrediënten zoals gamba’s weglaat, lekker makkelijk! 

4. Zijn er vegetariërs bij of mensen met een allergie?

Ken je het gezelschap goed dan kun je hiermee rekening houden, en anders is het handig om dit te polsen of in de uitnodiging te vragen. Je kunt bijvoorbeeld een vegetarisch gerecht maken voor de hele groep of een vegetarische variant met een vleesvervanger. Check bij allergieën zoals voor gluten of lactose goed de etiketten en ingrediënten van verpakkingen.  

5. Hoeveel gangen maak je? 

Ga je alleen voor een hoofdgerecht of voeg je er ook nog een voorgerecht of toetje aan toe? Als voorgerecht (en toetje) kun je makkelijk voor iets kouds kiezen wat je alleen maar uit de koelkast hoeft te toveren. Een voorgerechtje dat je serveert in een glaasje is extra makkelijk omdat deze weinig plek in beslag nemen in de koelkast en meteen kan serveren zoals deze zalm in een glaasje of Italiaans voorgerecht in een glaasje. Of maak bruschetta’s die je voor het serveren alleen even hoeft te beleggen. 

6. Kan ik het recept makkelijk voorbereiden en opwarmen? 

Sommige ingrediënten worden er niet lekkerder op als ze je ze een dag of paar uur van te voren maakt zoals sla die snel verlept, risotto die klef wordt, brood dat taai wordt of vlees of vis dat uitdroogt tijdens het opwarmen. Maar sommige gerechten zijn juist de volgende nog lekkerder zoals een soep of stoofschotel waar de smaken goed in zijn getrokken. 

Tips koken voor grote groepen:

• Zelf vind ik het altijd leuk om een bepaald thema te werken, zoals een Spaans thema met olijven en brood met aioli gevolgd door een paella. Of een Indiaas thema met komkommersalade gevolgd met een curry

• Is het lekker weer buiten? Maak dan een hamburgerbuffet, in deze blog vertel ik er alles over en geef ik heel veel handige tips. 

• Wil je snel en makkelijk een toetje serveren dan kun je voor een doos met ijsjes gaan of zelf iets maken zoals een tiramisu (ook leuk in een glaasje) of een chocolade mousse

7 recepten voor een grote groep:

#1 Chili con carne
  • Hoofdgerecht
  • 35 min
  • 4 personen
  • **

Dit recept voor chili con carne met gehakt, bonen en rijst maak je zonder pakjes en zakjes en is super simpel om zelf te maken

#2 Nasi goreng
  • Hoofdgerecht
  • 40 min
  • 4 personen
  • **

Lekker en makkelijk vegetarisch recept voor nasi goreng met gebakken groente en rijst geserveerd met een gebakken eitje. Inclusief stap voor stap video!

#3 Albondigas
  • Bijgerecht
  • 45 min
  • 4 - 6 personen
  • **

Kruidige gehaktballetjes in een licht pittige spaanse tomatensaus

#4 Boeuf bourguignon
  • Hoofdgerecht
  • 40 min + 3 uur stoven
  • 4 personen
  • **

Heerlijk recept voor deze Franse stoofschotel met rundvlees en champignons gestoofd in o.a. rode wijn

#5 Couscous salade met zoete aardappel
  • Bijgerecht
  • 20 min + 20 oventijd
  • 8 personen
  • **

Frisse couscous met munt en geroosterde zoete aardappel

#6 Italiaanse groentesoep
  • Hoofdgerecht
  • 40 min
  • 4-6 porties
  • **

Deze Italiaanse tomatensoep bevat veel groenten en gehaktballetjes met pesto

#7 Quiche met spinazie en brie
  • Hoofdgerecht
  • 30 min + 40 oventijd
  • 2 a 3 personen
  • **

Een lekkere combi van groene groenten, zachte brie en hartige cashewnoten gecombineerd in een hartige taart

De nieuwste pasta recepten

Pasta gerechten zijn vaak makkelijk en snel te bereiden en je kunt er eindeloos mee variëren. Pasta is warm maar ook koud lekker in een salade bijvoorbeeld. Er zijn vele soorten pasta zoals spaghetti, lasagne of penne, maar ook gnocchi of tortellini. Pasta is makkelijk te combineren met andere ingrediënten. Bekijk hier alle pasta recepten.

×