Ga naar de inhoud
Vegan boeuf bourguignon

Vegan boeuf bourguignon

Deze overheerlijke Boeuf Bourguignon is gemaakt met paddenstoelen. Een enorm lekkere vegan variant op een klassiek winters gerecht. Perfect voor doordeweeks of de feestdagen!

20 M + 30 M kooktijd

De moeilijkheidsgraad van dit receptuur is: gemiddeld.
Vegan recept Vegetarisch recept Lactose arm recept

Ingrediƫnten

Voor personen

  • 2 eetlepels milde olijfolie
  • 2 grote uien ( grof gehakt )
  • 2 winterpeen ( in dunne plakjes )
  • 200 gr oesterzwammen ( in reepjes )
  • 300 gr kastanjechampignons ( in kwarten )
  • 4 tenen knoflook ( fijngehakt )
  • 5 takjes verse tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • scheutje water
  • 100 ml rode wijn
  • 200 ml groentebouillon
  • 3 plakjes volkoren ontbijtkoek
  • Peper en zout naar smaak

Serveer met:

  • aardappelpuree

Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  1. Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de gele uien toe en bak ze 2-3 minuten tot ze zacht beginnen te worden.


  2. Voeg de wortels toe en bak ze 3-4 minuten mee. Voeg vervolgens de champignons en oesterzwammen toe en bak alles nog 5-6 minuten, tot de paddenstoelen zachter worden. Blijf tijdens het bakken goed roeren.


  3. Voeg de knoflook, tijmblaadjes en laurierblaadjes toe en bak 1 minuut mee. Voeg dan de tomatenpuree toe en bak nog 1-2 minuten. Voeg een scheutje water toe om aanbranden te voorkomen.


  4. Blus het mengsel af met de rode wijn. Laat het 2-3 minuten koken zodat de alcohol verdampt.


  5. Schenk de groentebouillon erbij en roer goed door. Verkruimel de ontbijtkoek boven de pan en roer deze door de stoofpot. De ontbijtkoek zal oplossen en de saus binden.


  6. Laat de stoofpot zonder deksel op laag vuur 15-20 minuten sudderen, tot de saus is ingedikt. Roer af en toe door.


  7. Proef de Bourguignon en breng eventueel extra op smaak met zout en peper. Serveer de paddenstoelenstoofpot met romige aardappelpuree en garneer met extra verse tijm. Eet smakelijk!