Ga naar de inhoud
Zalm in witte wijnsaus

Zalm in witte wijnsaus

Dit gerechtje zou je ook tegen kunnen komen op een menukaart van een restaurant, het ziet er fantastisch uit en de smaken zijn heerlijk samen. Ik laat zien hoe je dit zelf thuis kunt maken, bijvoorbeeld voor het kerstdiner.

30 M + 8 M oventijd

De moeilijkheidsgraad van dit receptuur is: gemiddeld.

Ingrediƫnten

Voor personen

  • 350 gr zalm
  • 0.5 citroen
  • Boter of olie om in te vetten
  • 1 snuf peper en zout
  • 200 gr groene aspergetips
  • 2 beschuiten
  • verse peterselie voor de garnering

Witte wijnsaus

  • 250 ml droge witte wijn
  • 250 ml slagroom
  • 1 blaadje laurier
  • 0.5 citroen
  • 60 gr koude boter
  • 1 snuf peper en zout

Benodigdheden

  • Ovenschaal
  • Grillpan

Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  1. Verwarm de oven op 180 graden. Vet de ovenschaal in met een beetje olie of boter.


  2. Snijd de zalm in kleine, gelijke stukken van ca. 5 cm. Leg deze in de ovenschaal. Pers de citroen uit. Besprenkel de vis met het sap van de citroen en bestrooi met peper en zout.


  3. Bak de zalm circa 8 minuten in de oven; hij mag nog een beetje rosƩ zijn van binnen.


  4. Maak ondertussen de wittewijnsaus: doe de wijn in een steelpan en verwarm deze. Laat de alcohol verdampen en de wijn een paar minuten pruttelen en inkoken. Giet de slagroom erbij en voeg het blaadje laurier en het sap van de citroen toe en laat nog 10 minuten op laag vuur pruttelen.


  5. Roer af en toe door met een garde. Roer met de garde de boter in blokjes door de saus. Laat de saus in circa 5 minuten nog iets indikken. Breng op smaak met een snufje peper en zout. Haal het blaadje laurier voor het serveren eruit.


  6. Verhit de grillpan en bak de groene aspergetips een paar minuten tot ze mooi geblakerd zijn (of bak ze in een gewone koekenpan). Kruimel de beschuitjes fijn en bak deze 1-2 minuten in een droge koekenpan licht krokant.


    Zalm in witte wijnsaus stap 1 Zalm in witte wijnsaus stap 3 Zalm in witte wijnsaus stap 2
  7. Verdeel de wittewijnsaus over 4 bordjes. Leg hier de stukjes zalm in. Verdeel de asperges erover en bestrooi met beschuitkruimels. Hak de peterselie fijn en garneer het gerecht hiermee.


  8. Tips: heb je te weinig tijd om de saus te laten indikken? Maak dan een papje van 1 theelepel maĆÆzena en een klein beetje water en voeg dit toe aan de saus als deze kookt.


    Liever vegetarisch? Gebruik vegetarische zalm of maak ā€˜coquilles’ van koningsoesterzwam.


    Maak de saus een dag van tevoren en bewaar in de koelkast. Of maak nog eerder en vries hem in.