Een etentje organiseren zonder stress + 25 tips en menu suggesties

Je krijgt binnenkort visite die ook blijven eten, maar wat ga je koken voor je gasten en wat kun je makkelijk voorbereiden zodat jij niet de hele avond bezig bent in de keuken? In deze blog handige tips en suggesties om een driegangen diner te maken. 

Voorbereiding diner:

Zelf vind ik het gezellig als gasten blijven eten, maar om een gezellig avondje te organiseren is wel wat voorbereiding nodig. Zo zorg je ervoor dat je geen (of minder) stress hebt en je ook relaxed kan genieten van het diner en mee kunt doen met de gesprekken aan tafel. Hierbij een lijstje waar je aan moet denken:

  • Haal tijdig de boodschappen in huis of laat ze bezorgen. Ik gebruik de app Bring voor het maken van boodschappenlijstjes. 
  • Ga na of er gasten zijn die een dieet volgen, een allergie hebben (klik hier voor glutenvrije recepten) of zwanger zijn om verrassingen te voorkomen. Of misschien eten er kids mee?
  • Zorg voor een bijpassende wijn (of ander drankje), laat je eventueel adviseren in de winkel. Zorg dat de drankjes gekoeld zijn op de dag van het diner. 
  • Zet alvast borden of ander servies klaar in de keuken waarop je de gerechten gaat serveren. 

Welke recepten zijn geschikt?

Vooraf is het belangrijk om goed na te denken welke recepten je gaat maken voor het diner en hoeveel gangen je maakt. Ik ga meestal voor 3 gangen en als ik weinig tijd heb kies ik als toetje voor een pot met ijs. Een beetje slagroom of wat fruit erbij en klaar! 

  • Ga voor safe en kies een recept wat je al eerder hebt gemaakt of ga voor een variant hiervan. 
  • Kies eventueel een thema voor het etentje zoals de Italiaanse of Mexicaanse keuken. Zo weet je zeker dat gerechten bij elkaar passen en aansluiten. Of ga voor een gezellig tapas avondje. 
  • Ga je voor een driegangendiner, kies dan niet voor 3 recepten die je last minute moet maken maar kies bijvoorbeeld 2 recepten die je makkelijk kunt voorbereiden en 1 last minute. 
  • Denk niet alleen in smaken maar ook in presentatie. Hoe kun je een gerecht mooi opdienen? Bijvoorbeeld een soep in een glaasje of een risotto in een mooi diep bord. 
  • Kies recepten voor het etentje die je makkelijk voor kunt bereiden en kunt opwarmen zoals een soep, ovenschotel, stoofschotel, pastasaus of hartige taart
  • Kies voor een goede afwisseling van vlees, vis en vegetarisch (mits iemand natuurlijk vegetariër is). 
  • Sommige recepten zijn de volgende dag nog lekkerder en ideaal om al een dag van te voren te maken zoals een curry of stoofschotel. 

De dag van het diner: 

  • Leg ingrediënten per gerecht bij elkaar in de koelkast, zo voorkom je dat je ingrediënten moet gaan zoeken tijdens het diner of iets mist. 
  • Bereid zo veel mogelijk gerechten geheel of gedeeltelijk voor; snijdt groenten in stukjes, maak alvast de dressing voor de salade of kook de rijst alvast gaar. 
  • Dek alvast de tafel, denk ook aan mooie servetten en wijnglazen. 
  • Zet alvast iets op tafel om van te snoepen zoals olijven, kaasjes of brood met smeersels. Zo geef je jezelf ook wat tijd voordat je de keuken induikt. 
  • Heb je extra tijd: zorg dat de vaatwasser leeg is of het aanrecht opgeruimd zodat je later plek hebt voor de vuile vaat. 

Tijdens het diner: 

  • Zorg dat iedereen een drankje heeft en alvast kan snoepen van kleine hapjes op tafel voordat je de keuken induikt.  
  • Kies je voor een koud voorgerecht zoals een salade, tartaar, carpaccio of zalmbonbon dan kun je deze vaak al helemaal van te voren voorbereiden en hoef je deze alleen maar te serveren, je bent binnen no time weer terug bij je visite aan tafel. 
  • Een warm voorgerechtje kun je opwarmen in de pan (zoals een soep) of even in de oven (zoals een hapje met bladerdeeg). 
  • Voor het hoofdgerecht is het handig om iets te bereiden in de oven zoals een lasagne, traybake of quiche, dit kun je namelijk even warm houden (eventueel met aluminiumfolie erover zodat het niet uitdroogt) 
  • Of bak een stuk vlees of vis last minute, wikkel dit eventueel in aluminiumfolie en houd dit zolang warm in de oven. Zo blijven de sappen in het vlees of vis en drogen ze niet uit. 
  • Let op: er zijn recepten die je last minute moet bereiden zoals risotto (deze wordt vaak zacht en plakkerig als je hem voor een 2e keer opwarmt), gefrituurde gerechten zoals frietjes en tempura, (deze worden vaak niet meer knapperig), salades (zodat de sla niet verlept) en recepten met brood (zodat dit niet taai wordt). 

Na het diner:

  • Sluit het etentje af met een kopje koffie (met likeurtje) of thee en eventueel iets lekkers zoals een koekjes of chocolaatje
  • Ruim de tafel af en maak eventueel na een tijdje plek voor een borrelnootje of chipje als de gasten langer blijven hangen. 
  • Doe pas de afwas als het bezoek weg is (of ze moeten heel hard aandringen om mee te helpen haha). 

3 gangen menu’s zonder stress: 

Menu 1: 

Begin met de paprikasoep, deze kun je (een dag) van te voren voorbereiden en ook de spekjes kun je al uitbakken. Voor het hoofdgerecht kun je de couscous en broccoli al van te voren koken en deze opwarmen (in de magnetron). De zalm bak je last minute voor het serveren maar kun je wel al van te voren marineren. Het toetje kun je ook al van te voren bereiden, je hoeft dan alleen de glaasjes uit de koelkast te pakken en te serveren. Klik voor de recepten op de foto's.

 

Menu 2 (vegetarisch): 

Maak de mini broccoli taartjes al van te voren, deze kun je voor het serveren even opwarmen in de oven (met aluminium folie). De zoete aardappelpuree kun je van te voren maken en opwarmen in de magnetron. De aubergine schnitzels kun je al bakken en voor het serveren ook even samen met de tomaatjes opwarmen in de oven. De lemoncurd en mascarpone mengsel maak je al van te voren en bewaar je in de koelkast. Voor het serveren hoef je alleen de tiramisu te stapelen. Klik voor de recepten op de foto's. 

Tip: deze vega lasagne met biet is ook een aanrader!

 

Menu 3: 

Doe alles voor het voorgerecht in het glaasje zoals staat beschreven, behalve de croutons en citroenpartjes (die doe je vlak voor het serveren er in) en zet de glaasjes in de koelkast. Ook de pastaschotel kun je van te voren voorbereiden (nog niet bakken) en in de oven zetten als je aan het voorgerecht begint. De bavarois kun je ook al een dag van te voren bereiden en laten opstijven in de koelkast. Haal ze vlak voor het serveren uit de vormpjes of serveer in glaasjes. Klik voor de recepten op de foto's. 

Vind je dit leuk?
31 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

Delbarre Kathy 20 april 2021 om 17:32

Super leuke recepten! Dank je wel.

Jolanda 30 maart 2021 om 20:54

Ik heb gevonden wat ik zocht. Leuke recepten voor een thema avond. Bedankt

Sandra - LeukeRecepten 12 april 2021 om 10:38

fijn om te horen!