Gerecht
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Gemak
Dieet

Mexicaanse hartige taart met kidneybonen

Bonen heb je in veel verschillende soorten en maten. Maar wat kun je er allemaal mee? Als ambassadeur van HAK ga ik daar de komende tijd antwoord op geven met een aantal lekkere recepten. En ik start met deze Mexicaanse hartige taart met kidneybonen.

Bonen zijn heel gezond. Ze zitten bomvol vitaminen, mineralen, vezels en plantaardige eiwitten en zijn een goede vleesvervanger. Maar waarom eet ik, en een groot gedeelte van Nederland, ze dan niet vaker? Ik denk dat het komt omdat het nog geen gewoonte is en er nog niet zo veel variatie bekend is, veel verder dan chili con carne komt het vaak niet. Maar daar gaat nu dus verandering in komen!

Met mijn ideetjes en recepten ga ik jullie inspireren om wat vaker bonen er bij te eten. En niet alleen jullie, maar ook mezelf. En dit doe ik dus samen met HAK en een aantal andere ambassadeurs. Ik vind het een hele leuke uitdaging om mee te doen en bij te dragen aan het initiatief ‘Geen week voorbij zonder bonen erbij’.

Om te beginnen heb ik een hartige taart gemaakt met gehakt, mais en kleine rode kidneybonen. Hij was super goed gelukt en smaakte heel erg lekker! De kidneybonen uit de stazak van HAK zijn heel makkelijk te gebruiken en hebben een stevigere bite omdat ze minder vocht bevatten dan bonen uit pot of blik. Je strooit ze zo over een salade of door een soep. Je kunt ze zowel warm als koud gebruiken en zijn ideaal om op voorraad te hebben of mee te nemen naar de camping. En ook fijn om te weten; ze bevatten geen conserveringsmiddelen, toegevoegde suikers en aroma’s.

Nu we weten dat bonen heel gezond en super makkelijk te bereiden zijn, of net als de HAK bonen in stazak amper bereiding nodig hebben, missen we alleen nog wat inspiratie. Daarom heb ik een paar ideetjes op een rijtje gezet: bonenburger van zwarte bonen, stamppot met kidneybonen, bonenspread van witte bonen of een salade met linzen of kikkererwten. De komende maanden kun je op LeukeRecepten ook een aantal nieuwe verassende recepten verwachten met o.a. linzen, kikkererwten en bruine bonen. En kijk ook eens op de site van HAK voor nog meer heerlijke recepten en informatie over de bonen in stazak.

Recept Mexicaanse hartige taart met kidneybonen
HOOFDGERECHT - 40 MIN + 50 MIN OVENTIJD – 3 A 4 PERSONEN

Ingrediënten
6 vellen hartig deeg
4 eieren
200 ml room
1 x HAK kleine rode kidneybonen in stazak, 225 gr.
1 pot mais a 335 gr
1 paprika
300 gr rundergehakt
1 ui
125 ml zure room
1 eetlepel paneermeel
75 gr geraspte kaas
Boter of olie om te bakken of in te vetten
Peterselie om te garneren

Kruiden
1 theelepel komijn
1 theelepel paprikapoeder
Snuf peper en zout
Snuf cayennepeper
Snuf knoflook

Materialen
Quichevorm van ca. 24 cm
Bakpapier

Bereiding
Verwarm de oven op 190 graden. Laat de velletjes deeg ontdooien. Bekleed de onderkant van de quichevorm met bakpapier en vet de randen in met boter of olie. Snipper de ui en fruit aan in een grote pan. Voeg het gehakt toe en rul dit bruin. Voeg de kruiden toe (naar smaak). Snijd de paprika in blokjes en bak 3 minuutjes mee met het gehakt.

Voeg vervolgens de uitgelekte mais toe en de kidneybonen uit stazak en roer er doorheen. Bekleed de vorm met het hartige deeg. Ik leg altijd een plak in het midden en plak daar de andere stukken aan vast. Als laatste snijd ik een vel in stukjes waarmee ik de gaten opvul. Prik wat gaatjes in de bodem met een vork en bestrooi met paneermeel. Klop de eieren los met de room en kaas. Verdeel de helft van het gehaktmengsel over de bodem van de quiche.

Giet daar een beetje van het eimengsel over en doe vervolgens de rest van het gehaktmengsel er over en giet als laatste de rest van het eimengsel er over. Bak de hartige taart in ca. 50 minuten bruin en gaar. Controleer met een prikker of hij gaar is. Serveer de taart in punten met wat zure room en peterselie.

Tips:
Wordt de hartige taart te donker aan de bovenzijde, dek hem dan af met aluminiumfolie.

Vervang het gehakt door vegetarisch gehakt voor een versie zonder vlees of probeer eens gebakken champignons i.p.v. gehakt.  

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met HAK.

Reacties

Laat je reactie achter

I
Ivette 11 mei 2018 om 21:55

Welke room moet ik gebruiken? Slagroom? Kookroom?

S
Sandra 11 mei 2018 om 22:05

hoi Yvette, dat maakt niet veel uit. Kan beide, maar ik had kookroom gebruikt. gr sandra

I
Ivette 12 mei 2018 om 09:30

Dank je wel!

J
Joke 14 mei 2018 om 17:23

Wil graag op de hoogte blijven van jullie recepten

r
riablokhoff 17 mei 2018 om 20:09

Ziet er allemaal heerlijk uit,dus wil graag de nieuwsbrief ontvangen

A
Anu 22 januari 2019 om 18:23

Ik doe vaak kookclubjes en kan ik de receptjes goed gebruiken....

De nieuwste BBQ recepten

Maak met deze recepten een feest van je barbecue! Bereid heerlijke gemarineerde spiesen met vlees, vis, garnalen of groente geserveerd met een lekkere salade en gepofte aardappelen. Met de juiste voorbereiding organiseer je in een mum van tijd een heerlijke barbecue met alles er op en er aan. En vergeet niet om af te sluiten met een lekker fris en fruitig dessert.

×