Gerechten
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Moeilijkheid

Mijn eerste oliebollen

 

Ik ga graag een nieuwe uitdaging aan, daarom heb ik vandaag voor de eerste keer oliebollen gebakken. Er gingen veel vragen door mijn hoofd; kan ik het beste verse of gedroogde gist gebruiken? In wat voor olie moet ik ze bakken? Hoe kan ik het beste krenten of appel toevoegen? Het begint natuurlijk met een goed recept. Het beslag moet niet te droog zijn, niet te nat en het is belangrijk dat het goed rijst. Hierdoor worden de oliebollen luchtig. Ik ben begonnen met het verzamelen van recepten en tips om oliebollen te maken. Ik heb besloten om gedroogde gist te gebruiken en om oliebollen met appel en met krenten te maken.

Na het bereiden van het beslag heb ik de krenten en stukjes appel door het beslag geroerd en daarna de kom afgedekt met een vochtige doek en op een plek neer gezet waar het niet te koud is. Na een uurtje was het beslag ongeveer 2 x zo veel
 
Daarna kwam het lastige gedeelte, ik heb geen frituurpan waar je de temperatuur kunt instellen. Dus frituurde ik de eerste portie oliebollen op de gok. Ik heb er maar 3 per keer gebakken omdat ze ook in het vet nog wat groter worden. De olie was te heet want de oliebollen werden na 3 minuten al donker en het beslag was van binnen nog een beetje vloeibaar. Daarna heb ik de olie wat laten afkoelen en een nieuwe portie gebakken. Deze waren na 6 minuten goudbruin en gaar van binnen. De smaak was heerlijk en ze proefde net zo als bij de oliebollenkraam. Missie geslaagd.
 
oliebollen 2 blog
 
7 tips om oliebollen te bakken:
 
1. Laat gedroogde gist weken in lauwe melk. Deze mag niet te warm zijn anders werkt de gist niet goed.
2. Bak de oliebollen in zonnebloemolie op 180 graden ca 6 minuten totdat ze goud bruin zijn. Laat ze niet al te donker worden want dan krijgen ze een aangebrande smaak.
3. Laat de krenten 15 minuten wellen in water. Of voor de liefhebber kun je ook rum gebruiken.
4. Als je het beslag weg zet om te rijzen kun je de kom het beste afdekken met een vochtige schone theedoek. De plek mag niet al te koud zijn en het mag er niet tochten.
5. Ik heb goudrenettes gebruikt, deze zijn lekker stevig en zuur en geven een frisse smaak aan de oliebol.
6. Het beslag is erg plakkerig, gebruik daarom 2 met water bevochtigde lepels om het beslag in de olie te laten glijden.
7. Draai de oliebollen onder het bakken vaak om, dit voorkomt dat ze donker worden aan een zijde. 
 
Lees hier het complete recept voor oliebollen met krenten
Leuk voor op een feestje!
Laat hier je reactie achter
Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (1)
Bart - Reageren 30-12-2013 om 10:59 uur

Kijk es, kun je je vast een inlezen

Salades

Vind hier diverse recepten voor heerlijke salades. Een salade is snel, makkelijk, fris en gezond. Maak heerlijke combinaties met verschillende ingrediënten bijvoorbeeld geitenkaas, noten, druiven, tomaat, kip, appel, biefstuk, pasta of garnalen. Een salade kan gegeten worden als maaltijdsalade of is lekker als bijgerecht bij een stukje vlees of vis.

Noedel bowl met zalm
Kip shoarma bowl
Mexicaanse zoete aardappel salade
Bruschetta salade
Salade met kiwi en kip