Ga naar de inhoud
Makkelijk basisrecept voor oliebollen

Makkelijk basisrecept voor oliebollen

Met dit makkelijke recept maak je zelf de lekkerste oliebollen inclusief 5 onmisbare tips voor de lekkerste oliebol of krentenbol!

45 M + 1 U rijzen

De moeilijkheidsgraad van dit receptuur is: gemiddeld.
Vegetarisch recept

Ingrediënten

Voor stuks

 • 500 ml lauwe halfvolle melk
 • 500 gr bloem
 • 1 zakje gedroogde gist a 7 gram
 • 4 eetlepels lichtbruine basterd suiker
 • 1 ei
 • snufje zout
 • 1 fles zonnebloemolie
 • Optioneel: 150 gr krenten of 2 appels in stukjes

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

 1. Laat de krenten 15 minuten wellen in water. Roer de gedroogde gist en de suiker door de melk en laat even wellen.


 2. Zeef de bloem in een beslagkom en voeg een snufje zout toe. Giet langzaam de melk met gist er bij en klop met een mixer met deeghaken tot een plakkerig beslag. Mix het eitje er bij en schep daarna de krenten er door. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 60 minuten rijzen. Het beslag moet ongeveer verdubbelen.


 3. Verhit de zonnebloemolie op 180 graden. Schep met olie bevochtigde lepels (of een ijslepel) een bol beslag in het vet. Na een paar seconde zie je de oliebol nog iets groter worden en komt hij naar boven drijven. Keer regelmatig om. Na ongeveer 6 minuten zijn de oliebollen goudbruin en gaar van binnen. Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi met poedersuiker.


 4. 5 tips om oliebollen te bakken:


 5. 1. Laat de krenten ook eens in rum wellen voor een lekkere smaak.


 6. 2. Laat het deeg rijzen op kamertemperatuur, bij een te warme temperatuur rijst het te snel en komen er te veel bellen in het beslag, bij een te lage temperatuur rijst het deeg te weinig.


 7. 3. Gebruik voor oliebollen met appel goudrenettes, deze zijn lekker stevig en zuur en geven een frisse smaak aan de oliebol.


 8. 4. Het beslag is erg plakkerig, gebruik daarom 2 met olie bevochtigde lepels om het beslag in de olie te laten glijden.


 9. 5. Hoe bewaar je oliebollen? Bewaar oliebollen maximaal 3 dagen in een afgesloten zak of doos of vries ze in (maximaal 2 maanden). Warm ze (na het ontdooien) weer een paar minuten op in de oven.