Gerechten
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Moeilijkheid

Aardappelbrood met ui en tijm

Heerlijk hartig brood op basis van aardappel en bloem. Lekker bij de borrel of een plakje als lunch.

Ingrediënten
  • 250 gr kruimige aardappels (geschild )
  • 200 ml water
  • 21 gr verse gist
  • 500 gr bloem
  • 1 theelepel zout
  • 2 grote uien (rode en/of witte ui)
  • 1 theelepel tijm
Materialen
  • Bak of cakevorm

Bereiding
Snijd de aardappels in grove stukken en kook in ca 15 min gaar. Giet af en stamp fijn. Voeg het koude water toe en kruimel de gist er bij. Schep goed door. Voeg dan ongeveer 1/3 van de bloem en het zout toe en meng door elkaar. Laat het deeg 30 min afgedekt rijzen op een warme plek bijvoorbeeld bij de verwarming of in de oven op 30 graden.

aardappelbrood_ui_03.jpg
aardappelbrood_ui_04.jpg
aardappelbrood_ui_05.jpg

Snipper ondertussen de ui en fruit deze aan in een pan met een beetje olie of boter. Voeg de tijm toe. Laat de uien op laag vuur zacht worden. Haal het deeg uit de kom en kneed de rest van de bloem er door. Kneed dan ook het ui-mengsel er door.

aardappelbrood_ui_06.jpg
aardappelbrood_ui_07.jpg
aardappelbrood_ui_08.jpg

Doe terug in de kom en laat nogmaals 30 min rijzen. Verwarm de oven op 190 graden en vet een bakvorm in of bekleed met bakpapier. Doe het deeg na het rijzen in de bakvorm en bak het brood gaar in 40 minuten.

Tip: ook lekker met wat gebakken spek samen met de ui. Let dan wel op met de hoeveelheid zout.

Beoordeling (19 stemmen)
Bewaar
E-mail
Deel
3 x sinterklaas recepten
  • Gebak en taart
Sinterklaas pepernotentaart
  • Gebak en taart
Amandelstaaf
  • Gebak en taart
Speculaascake met appel

Herfst recepten

Proef nu de herfst met deze heerlijke herfstrecepten. Maak de recepten nu makkelijk en snel zelf en geniet van een heerlijke kom paddestoelensoep, jachtschotel, of een pompoencruble bijvoorbeeld. Varieer dit seizoen met echte herfst groente en fruit zoals bramen, peer, paddestoelen, kastanjes, pompoen en rode kool. Bekijk hier alle herfst recepten.

Hartige groentetaart met pastinaak
Quesadilla’s met rode biet en boerenkool
Gevulde portobello in bladerdeeg
Paddenstoelenbouillon
Parelcouscous met broccoli, pesto en braadworst